Πρέπει να αποφύγουμε τη διχοτομική λύση αναφέρει ο Αλ. Τσίπρας στη συνάντηση με τους πολιτικούς αρχηγούς
«Εχουμε εξασφαλίσει ότι δεν θα οδηγηθούμε σε κλείσιμο της διαδικασίας στη Γενεύη» σημείωσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον γγ της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, στο Μέγαρο Μαξίμου.
Στον σύντομο διάλογο που είχαν μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες, σε αναφορά του κ. Κουτσούμπα πως το συμπέρασμα που εκείνος έχει αποκομίσει από τις επαφές του είναι ότι πάμε σε διχοτομική λύση, ο κ. Τσίπρας απέρριψε τέτοιο ενδεχόμενο, τονίζοντας ότι «αυτό πρέπει να το αποφύγουμε» και υπογράμμισε: «Εχουμε εξασφαλίσει ότι δεν θα οδηγηθούμε σε κλείσιμο της διαδικασίας στη Γενεύη, αυτό είναι πολύ σημαντικό και άρα αυτό δεν υπάρχει στον ορίζοντα».
Ειδικότερα, με τον διάλογό τους να ξεκινά σε χαλαρό κλίμα με αφορμή τις χαμηλές θερμοκρασίες και το χιόνι των τελευταίων ημερών, ο κ. Κουτσούμπας ανέφερε «καλά, το χιόνι το αντιμετωπίζουμε, αλλά «χιόνια» και «θύελλες» που έρχονται, δεν αντιμετωπίζονται εύκολα», με τον κ. Τσίπρα να σχολιάζει στο ίδιο χαλαρό κλίμα: «Εχεις πρόβλεψη μετεωρολογική;». Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ επεσήμανε ότι «οι μετεωρολογικές προβλέψεις λύνονται, παρότι αντιμετωπίζει δυσκολίες ο κόσμος και με τη θέρμανση λόγω της κρίσης, αλλά τα προβλήματα είναι άλλα, και με το Κυπριακό τώρα…». Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι το Κυπριακό είναι 42 ετών πρόβλημα, δεν είναι τωρινό, σημειώνοντας, όμως, ότι «ίσως είναι μία ευκαιρία, αλλά δεν εξαρτάται από εμάς, εξαρτάται από την άλλη πλευρά, κυρίως».
«Σύμφωνοι», είπε ο κ. Κουτσούμπας, προσθέτοντας πως «το θέμα είναι ότι είναι υπονομευμένες οι διαπραγματεύσεις στην ουσία, δηλαδή αυτό που ξέρουμε -θα σας ακούσω και σήμερα αν έχουμε κάτι νεότερο, αλλά με την κυπριακή ηγεσία, με τα κόμματα όσα συζητήσαμε και η εικόνα που έχουμε αποκομίσει-, μας δίνει το συμπέρασμα ότι πάμε για διχοτομική λύση», σχολιάζοντας ότι δεν είναι λύση. «Αυτό πρέπει να το αποφύγουμε», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, με τον κ. Κουτσούμπα να σημειώνει: «Οχι μόνο να το αποφύγουμε. Δεν έπρεπε καν να φτάσουμε ως εδώ. Αλλά αυτό είναι μια ολόκληρη συζήτηση, εμείς έχουμε τις θέσεις μας». «Εχουμε εξασφαλίσει ότι δεν θα οδηγηθούμε σε κλείσιμο της διαδικασίας στη Γενεύη, αυτό είναι πολύ σημαντικό και άρα αυτό δεν υπάρχει στον ορίζοντα», ανέφερε ο κ. Τσίπρας. «Αλλά υπάρχουν άλλοι κίνδυνοι, συμφωνώ», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός, παραπέμποντας στην ευκαιρία που θα είχαν να συζητήσουν εν συνεχεία, χωρίς τις κάμερες.
Συνάντηση Αλ. Τσίπρα – Κυρ. Μητσοτάκη
Στον σύντομο διάλογο που είχαν μπροστά στις κάμερες κατά την έναρξη της συνάντησης, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι θα έχουν την ευκαιρία να κάνουν μια συνολική αποτίμηση του Κυπριακού και να ανταλλάξουν κάποιες σκέψεις, καθώς, όπως πρόσθεσε, «είμαστε στην τελική φάση. Αλλά ελπίζω ότι δεν θα είναι και το τέλος της διαπραγμάτευσης, αν τα πράγματα δεν πάνε καλά».
Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε καλοδεχούμενη την πρόσκληση του πρωθυπουργού για ενημέρωση, «έστω κι αν γίνεται την ημέρα που ξεκινούν οι διαβουλεύσεις στη Γενεύη» όπως ανέφερε. «Παρά ταύτα είναι σημαντικό να υπάρχει μια εθνική γραμμή για το ζήτημα αυτό» συνέχισε ο πρόεδρος της ΝΔ και τόνισε ότι «έχει επιτευχθεί μια σημαντική πρόοδος αλλά οι μεγάλες δυσκολίες είναι ακόμα μπροστά μας». «Σε κάθε περίπτωση» συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης, «νομίζω ότι μπορούμε να συμφωνήσουμε σε ένα πλαίσιο κοινά αποδεκτό όσον αφορά στην εθνική στρατηγική της χώρας».
Με αφορμή την αναφορά του κ. Μητσοτάκη ότι η ενημέρωση των αρχηγών γίνεται σήμερα και όχι νωρίτερα, πηγές της κυβέρνησης ανέφεραν ότι ειδικά στο ζήτημα του Κυπριακού όπου κάθε ημέρα υπάρχουν εξελίξεις και προστίθενται παράμετροι, όσο πιο κοντά χρονικά στη διάσκεψη γίνεται ενημέρωση, τόσο πιο επικαιροποιημένη -και άρα πληρέστερη- είναι αυτή.
Φ. Γεννηματά: «Για το Κυπριακό υπάρχει εθνική γραμμή»
«Για το Κυπριακό υπάρχει εθνική γραμμή. Διεκδικούμε μια δίκαιη βιώσιμη και λειτουργική λύση σύμφωνη με τις αποφάσεις του ΟΗΕ και με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, αποδεκτή από τους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας». Αυτό δήλωσε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά, μετά τη συνάντησή της με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, στο Μέγαρο Μαξίμου.
Η κ. Γεννηματά εξέφρασε τις αντιρρήσεις της για τις «αναχρονιστικές εγγυήσεις τρίτων χωρών» και τάχθηκε υπέρ της αποχώρησης των στρατευμάτων κατοχής.
Στη συνάντηση η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ενημερώθηκε από τον πρωθυπουργό σχετικά με το πού βρίσκεται η διαπραγμάτευση και ποιες εκκρεμότητες υπάρχουν. Η κ. Γεννηματά, όπως δήλωσε, τόνισε «στον πρωθυπουργό ότι η Ελλάδα οφείλει να σταθεί στο πλάι του κυπριακού λαού και της πολιτικής ηγεσίας του», με ανάληψη πρωτοβουλιών ώστε όλοι οι διεθνείς παράγοντες και κυρίως η ΕΕ να συμβάλουν ώστε να καμφθεί η τουρκική αδιαλλαξία».
Η κ. Γεννηματά υπογράμμισε πως η Δημοκρατική Συμπαράταξη παραμένει σταθερή στη θέση η «Κύπρος αποφασίζει και η Ελλάδα στηρίζει».
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ