17.6 C
Athens
Πέμπτη, 12 Δεκεμβρίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΠΡΩΤΗΣΕΛΙΔΑΚυπριακή ΑΟΖ: Γιατί φεύγουν οι Αμερικανοί και “φέρνουν” τους Τούρκους

Κυπριακή ΑΟΖ: Γιατί φεύγουν οι Αμερικανοί και “φέρνουν” τους Τούρκους

Αλλαγή των δεδομένων φέρεται να σηματοδοτείται στην Κυπριακή ΑΟΖ, καθότι το ενεργειακό πρόγραμμα σταματά μέχρι νεωτέρας. Τι θα κάνουν οι Τούρκοι;
Μια απροσδόκτητη τροπή πήρε το ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας λόγω του κορονοϊού.
Ολες οι εταιρείες που προγραμμάτιζαν γεωτρήσεις εντός του Απριλίου έχουν αναστείλει προς το παρόν τη δραστηριότητα τους στην κυπριακή ΑΟΖ, επιβεβαιώνοντας πλήρως το ρεπορτάζ του Sputnik, πριν από λίγο καιρό. Γεωτρήσεις στο οικόπεδο 6 της κυπριακής ΑΟΖ αναμενόταν να ξεκινήσουν από τη γαλλοϊταλική κοινοπραξία των εταιρειών ΕΝΙ και Total, καθώς και από την αμερικανική ExxonMobil στο οικόπεδο 10.
Οπως όλα δείχνουν, μετά από την καταρρευση των τιμών του πετρελαίου, τα ενεργειακά ξαναγράφονται στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, κάτι που σηματοδοτείται από την αποχώρηση του αμερικανικού κολοσσού.
Πριν από λίγα 24ωρα, η ExxonMobil ανακοίνωσε την απόφασή της να αναβάλει, για το τέλος του 2021 και αρχές του 2022, τις δύο γεωτρήσεις που προγραμμάτιζε στο τεμάχιο 10 της κυπριακής ΑΟΖ.
«Η αμερικανική πολυεθνική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου δέχεται τεράστιες πιέσεις, λόγω της κατρακύλας των τιμών του πετρελαίου. Φαίνεται ότι δημιουργούνται θέματα βιωσιμότητας της εταιρείας», επισημαίνει στο Sputnik, ο διεθνολόγος Πάμπος Χρυσοστόμου, Διευθυντής Ερευνας και Διεθνών Σχέσεων στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου.
Και εξηγεί:
«Επειδή οι τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου ανταγωνιστικά, δεν συγκρίνονται, λόγω της πτώσης των τιμών του πετρελαίου, δεν υπάρχει κανένα επενδυτικό ενδιαφέρον αυτή τη στιγμή από την πλευρά της ExxonMobil για φυσικό αέριο και ειδικά στην Κύπρο. Η μετάθεση των εξορύξεων που έχει κάνει μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2021 είναι αναστολή μέχρι νεοτέρας».
Ο αναλυτής, όμως, εκτιμά ότι αυτή η κίνηση πρόκειται για τον προπομπό της οριστικής αποχώρησης της αμερικανικής εταιρείας.
«Το αμερικανικό ενδιαφέρον έχει ατονήσει», συμπληρώνει.
Από την πλευρά της, η Τουρκία εκμεταλλεύεται το κενό που άφησαν οι εταιρείες που αποχώρησαν από το πεδίο των εξορύξεων και φαίνεται να πιστεύει ότι, ήρθε η στιγμή να αναλάβει δράση.
Τις τελευταίες ώρες, το τουρκικό γεωτρύπανο βρέθηκε στην περιοχή μεταξύ των οικοπέδων 6 και 7 της κυπριακής ΑΟΖ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη περιοχή έχει δεσμευθεί από τους Τούρκους με Navtex έως τις 18 Ιουλίου.
«Τελικά, αυτό που δεν κατάφερε ο Ερντογάν, το καταφέρνει ο κορονοϊός. Να διώξει τις εταιρείες. Ο Ερντογάν εκμεταλλεύεται το κενό και θα επιχειρήσει στο οικόπεδο 6 με την τουρκική εταιρεία υδρογονανθράκων. Τα τουρκικά πλοία θα τρυπήσουν στο σημείο, όπου είναι και αδειοδοτημένο και νόμιμο για τις εταιρείες που έφυγαν.
Επιχείρημα του πολιτικού και επιχειρηματικου κόσμου της Κύπρου ήταν, ότι, λόγω του ενδιαφέροντος αμερικανικών και γαλλικών εταιρειών, θωρακίζεται η ΑΟΖ απέναντι στους Τούρκους. Αναρωτιέμαι τι θα πουν τώρα», υπογραμμίζει ο καθηγητής.
Γιατί, όμως, υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να υλοποιήσει τώρα ο Ερντογάν, όσα εξαγγέλει για την κυπριακή ΑΟΖ;
«Η Τουρκία επιθυμεί να γκριζάρει περιοχές, μέσα στο κλίμα της παύσης που προκάλεσε ο νέος ιός και η πτώση των τιμών του πετρελαίου».
Την ίδια στιγμή, μέσα σε έναν μήνα, αυξήθηκαν οι φωνές της αντιπολίτευσης απέναντι στον Τούρκο Πρόεδρο. Ο λόγος δεν φαίνεται να είναι άλλος από τους χειρισμούς του απέναντι στον COVID-19.
«Δεν τον ενδιαφέρουν πλέον ούτε οι κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, επειδή ξέρει ότι είναι πολύ αργές στην εκτέλεσή τους», αναφέρει ο Π. Χρυσοστόμου.
Υπενθυμίζεται ότι, για μία ακόμα φορά, το ελληνικό ΥΠΕΞ καταδίκασε τις τουρκικές εξαγγελίες περί γεωτρήσεων.
Αναφέρει, μεταξύ άλλων, η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών:
«Υπενθυμίζουμε ότι η επανάληψη και η εμμονή σε παραβατικές συμπεριφορές δεν παράγουν δίκαιο, ούτε δημιουργούν τετελεσμένα. Εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράσταση και απόλυτη αλληλεγγύη μας στην Κυπριακή Δημοκρατία και καλούμε εκ νέου την Τουρκία να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο και να αποστεί από ενέργειες που υπονομεύουν την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην κοινή μας γειτονιά».
Λάμπρος Ζαχαρής – sputniknews.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ