11.4 C
Athens
Σάββατο, 14 Δεκεμβρίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΠΡΩΤΗΣΕΛΙΔΑ«Κυβερνοπόλεμος» Ελλάδας - Τουρκίας: Είμαστε ασφαλείς απέναντι στους Τούρκους χάκερς;

«Κυβερνοπόλεμος» Ελλάδας – Τουρκίας: Είμαστε ασφαλείς απέναντι στους Τούρκους χάκερς;

Πόσο ασφαλείς είμαστε απέναντι σε κυβερνοεπιθέσεις; Τι μέτρα πρέπει να πάρουμε;
Οι κυβερνοεπιθέσεις συμβάλλουν στην αύξηση του φόβου για θερμό επεισόδιο μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας, μειώνοντας την κατανάλωση σε διάφορα προϊόντα στην Ελλάδα, ενώ αυξάνουν τη ζήτηση σε είδη πρώτης ανάγκης, όπως τρόφιμα μακράς διάρκειας. Αυτό υποστηρίζει στο Sputnik, o Πρόεδρος Ενωσης Ελλήνων Χρηστών Ιντερνετ, Νίκος Βασιλάκος.
«Υπάρχει στροφή του καταναλωτικού κοινού σε μικρότερες καταναλώσεις, από φόβο μήπως γίνει κάτι με την Τουρκία. Ο μέσος Ελληνας μπορεί να φοβάται το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου, αν και δεν υπάρχει τέτοιος κίνδυνος. Βλέπουμε, σύμφωνα με διεθνείς μετρήσεις, ότι υπάρχει μια ανασφάλεια. Κατά συνέπεια, οι καταναλωτές αγοράζουν τώρα περισσότερα είδη πρώτης ανάγκης», επισημαίνει.
Οπως φαίνεται, ανεβαίνει η κατανάλωση σε τρόφιμα μακράς διάρκειας και, όπως εξηγεί, η κατάσταση επηρεάζεται από τον φόβο που δημιουργούν οι κινήσεις των Τούρκων. Ολα αυτά που συμβαίνουν, κοστίζουν στη χώρα».
Ολα ξεκίνησαν τον προηγούμενο μήνα, όταν ο «πόλεμος του πληκτρολογίου» βρέθηκε σε έξαρση.
Ελληνες και Τούρκοι χάκερ διασταύρωσαν τα ηλεκτρονικά ξίφη τους.
Ερωτηθείς για το πόσο σίγουροι είμαστε ότι Τούρκοι χάκερς βρέθηκαν πίσω από τις επιθέσεις εκείνες, απαντά: «Υπάρχουν στοιχεία που το αποδεικνύουν ότι είναι Τούρκοι χάκερ. Υπάρχουν ομάδες απέναντι μας, οι οποίες είναι πολύ δραστήριες και έχουν αρχίσει να παρενοχλούν ελληνικά σάιτ. Αυτό εντάσσεται σε ένα γενικότερο πνεύμα παρενοχλήσεων. Οπως είναι οι αεροπορικές, είναι και οι διαδικτυακές. Η κατάσταση αυτή δημιουργεί κλίμα αρνητικό για την Ελλάδα.
Η κυβέρνηση προσπάθησε να το διαχειριστεί αυτό και, μέσα στην προσπάθεια να το διαχειριστεί, έκοψε την πρόσβαση από το εξωτερικό σε συγκεκριμένα κυβερνητικά σάιτ. Συγκεκριμένα, τα περισσότερα δημόσια σάιτ ήταν προσβάσιμα μόνο εντός Ελλάδος. Αυτό προκάλεσε πρόβλημα στη λειτουργία τους που αποκαταστάθηκε».
Αύξηση των επιθέσεων
Την ίδια στιγμή, επισημαίνει ότι η αύξηση των επιθέσεων έχει οικονομικό κίνητρο.
«Οι επιθέσεις των Τούρκων χάκερς αυξάνονται, γιατί είναι πολλά τα λεφτά. Κάθε δυσλειτουργία δημιουργεί κενά και τρύπες και κάποιος μπορεί να παρεμβληθεί και να μαζέψει δεδομένα προς αξιοποίηση. Κάτι αντίστοιχο συνέβη και με την Τράπεζα της Ελλάδος, όταν μπήκαν στο σύστημα των Τραπεζών, μπορούσαν να πάρουν και στοιχεία καρτών. Εγινε ένας εκβιασμός για να αποσπάσουν bitcoin, θέτοντας ως απειλή το μη άνοιγμα του διατραπεζικού συστήματος. Η Τράπεζα είχε την εμπειρία και το αντιμετώπισε. Αυτό όμως δεν συμβαίνει πάντα, με τον ίδιο τρόπο».
Τι θα μπορούσε να γίνει;
Ο Νίκος Βασιλάκος επισημαίνει, ότι πρέπει να υπάρξουν άμεσα μέτρα, με τη συμμετοχή μιας ειδικής ομάδας αντιμετώπισης απειλών.
«Το κόστος των επιθέσεων θα μπορούσε να μειωθεί αν άφηναν τη δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος ή και τις αρμόδιες υπηρεσίες του στρατού να εφαρμόσουν δέσμη αντιμέτρων. Θα πρέπει να υπάρξει μια σοβαρή αντιμετώπιση των ψηφιακών επιθέσεων, που γίνονται από τις ξένες χώρες προς τη χώρα μας.
Να κινηθούμε γρήγορα και να υπάρξουν ομάδες αντιμετώπισης απειλών.
Μια τέτοια ομάδα θα βρίσκεται σε ένα κτίριο, με σούπερ συνδέσεις και ταχύτητες και μπορούν αντιμετωπίσουν την επίθεση από εκεί που ξεκινάει, όχι να αντιμετωπίσουν όσα δημιουργούνται τελικά σε ένα ελληνικό σάιτ».
Πώς μπορεί να θωρακιστεί ο Ελληνας χρήστης;
«Υπάρχει συνεχής απειλή διαρροής προσωπικών δεδομένων. Πόσο ασφαλείς νομίζετε ότι είστε όταν έχετε τον έλεγχο των τηλεπικοινωνιών από τους Γερμανούς; Κάθε χρήστης πρέπει να είναι προσεκτικός στο τι διακινεί και πώς. Πρέπει, λοιπόν, να προτιμά ασφαλή κανάλια επικοινωνίας και λογισμικά. Ενα από αυτά είναι το Viber».
Λάμπρος Ζαχαρής

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ