bg-zig
9 C
Athens
Τετάρτη, 9 Απριλίου, 2025
spot_img
ΑρχικήOIKONOMIAΚλ. Ρέγκλινγκ: «Η Ελλάδα είχε βγει στις αγορές και το 2014, πριν...

Κλ. Ρέγκλινγκ: «Η Ελλάδα είχε βγει στις αγορές και το 2014, πριν από την ατυχή αναστροφή των μεταρρυθμίσεων στην αρχή του 2015»

Στο πάνελ με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο στο συνέδριο του Economist ήταν ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, ο οποίος ανέφερε ότι την επόμενη βδομάδα ο Μηχανισμός αναμένεται να εκταμιεύσει ποσό 7,7 δισ. ευρώ από τα 8,5 δισ. ευρώ της δόσης που αποφασίστηκε στο Eurogroup.
Επισήμανε ότι η διαδικασία της δημοσιονομικής προσαρμογής για την Ελλάδα έχει πλέον ολοκληρωθεί με τα μέτρα που ψήφισε η Βουλή, και αυτό που μένει είναι ο οικονομικός μετασχηματισμός («και όχι πια η λιτότητα», είπε χαρακτηριστικά), με την ενίσχυση των μεταρρυθμίσεων στο κράτος, την επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων και τη λειτουργικότητα του Ταμείου για τις αποκρατικοποιήσεις.
Εάν εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις, συμπλήρωσε, είναι εφικτή η έξοδος στις αγορές πριν από το τέλος του προγράμματος – στο τέλος του 2017 ή στις αρχές του 2018 – καθώς η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να γίνει ένα νέο success story.
Σχετικά με την ανάπτυξη, ο κ. Ρέγκλινγκ σημείωσε ότι «όλα εξαρτώνται από τις πολιτικές. Με σωστές πολιτικές, η ανάπτυξη μπορεί να είναι υψηλότερη των προβλέψεων». Εφερε ως πρόβλημα τους δημογραφικούς παράγοντες (μείωση γεννήσεων, γήρανση πληθυσμού), αλλά επεσήμανε πως «όταν η κατάσταση βελτιωθεί, όταν ενισχυθεί η ανάκαμψη που βλέπουμε τώρα, αυτοί που έφυγαν στο εξωτερικό μπορεί να επιστρέψουν και αυτό θα είναι θετικό για την ανάπτυξη».
Σχετικά με τη β’ αξιολόγηση, ο επικεφαλής του ESM δήλωσε ότι παρότι και αυτή ολοκληρώθηκε «πολύ μετά από το προγραμματισμένο», αξίζουν συγχαρητήρια «στους Ελληνες πολίτες και στις ελληνικές αρχές» για αυτά που πέτυχαν. Πάντως, κάνοντας μια αναδρομή, ανέφερε ότι η Ελλάδα είχε βγει στις αγορές και το 2014 «πριν από την ατυχή αναστροφή των μεταρρυθμίσεων στην αρχή του 2015, η οποία καθυστέρησε την ανάκαμψη της χώρας για αρκετά χρόνια και κόστισε πολλά δισεκατομμύρια».
«Μια στιγμή ηρεμίας»
«Μια στιγμή ηρεμίας» διαπιστώνει για την Ελλάδα η περιφερειακή διευθύντρια Ευρώπης του Economist Intelligence Unit, Joan Hoey, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι, αν και εκταμιεύτηκε η δανειακή δόση στο πλαίσιο της β’ αξιολόγησης του προγράμματος, δεν διασφαλίστηκε μια περαιτέρω ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. «Το ερώτημα τώρα είναι αν το ΔΝΤ βρίσκεται πραγματικά στο τραπέζι», επεσήμανε, σημειώνοντας ότι η εκκρεμότητα της βιωσιμότητας του χρέους δεν επιτρέπει στην ΕΚΤ να διενεργήσει την αντίστοιχη ανάλυση η οποία θα επέτρεπε την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Η ίδια διερωτήθηκε κατά πόσο η ελληνική κυβέρνηση έχει τη βούληση να ολοκληρώσει το πρόγραμμα μέχρι το 2018, δεδομένων των καθυστερήσεων που καταγράφηκαν έως τώρα. Μεταξύ άλλων, μετέφερε την πρόβλεψη του EIU για ανάπτυξη της τάξης του 1% στην Ελλάδα το 2017 και μέσο όρο 1,8% μεσοπρόθεσμα.
Ασαφής η θέση για το Brexit
«Δεν θυμάμαι τα τελευταία 200 ή 300 χρόνια η βρετανική κυβέρνηση να έχει μια τόσο ασαφή θέση για ένα ζήτημα που είναι τόσο κρίσιμης σημασίας για το πολιτικοοικονομικό της μέλλον», ανέφερε χαρακτηριστικά κατά την εισήγησή του στην 21η Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης με την Ελληνική Κυβέρνηση του Economist ο πρώην υπουργός Οικονομικών του Ην. Βασιλείου, Lord Alistair Darling, περιγράφοντας το πολιτικό σκηνικό στη Βρετανία, μετά την απόφαση για το Brexit. Στο πλαίσιο αυτό, μίλησε για την ανάγκη αποσαφήνισης της ατζέντας σε ζητήματα όπως το εμπόριο και η τελωνειακή Ενωση, στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης με τις Βρυξέλλες.
«Υπάρχουν 30% πιθανότητες να καταλήξουμε σε μια μετωπική σύγκρουση τον Μάρτιο του 2019. Από την άλλη πλευρά, είναι πιθανό να κάνουμε μια κουβέντα μεταξύ ενηλίκων, με στόχο μια νέα σχέση προς όφελος και των δύο μερών», σημείωσε ο κ. Darling.
Ο ίδιος εξέφρασε την άποψη ότι θα ήταν προς όφελος του Ηνωμένου Βασιλείου να παραμείνει μέρος της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Παρόλα αυτά, τόνισε ότι «αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχει καμία περίπτωση ν’ αναθεωρήσουμε το δημοψήφισμα, οπότε θα φύγουμε από την Ευρωπαϊκή Ενωση αναμφίβολα».
Πάντως, μίλησε για την ανάγκη μιας μεταβατικής περιόδου «και ίσως μιας εκτεταμένης μεταβατικής περιόδου», προκειμένου «να βάλουμε τα πράγματα στη σειρά».
«Είναι γελοία η άποψη ότι η ΕΕ είναι ένα κλειστό κλαμπ από το οποίο όταν φεύγεις πρέπει να πληρώσεις ένα τίμημα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Λόρδος Darling.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ