Κοντά στο 19% ανέρχεται το ποσοστό της παιδικής φτώχειας στην Ελλάδα, ενώ στο 15% διαμορφώνεται ως προς το σύνολο του ελληνικού πληθυσμού. Ραγδαία επιδείνωση κατά τη διάρκεια της κρίσης.
Απογοητευτικά είναι τα στοιχεία για την παιδική φτώχεια στην Ελλάδα, καθώς η χώρα μας βρίσκεται στη ζώνη «υψηλού κινδύνου» ανάμεσα στις χώρες του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).
Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Οργανισμού, το ποσοστό της παιδικής φτώχειας ανέρχεται στο 18,9% στην Ελλάδα, ενώ το ποσοστό στον συνολικό πληθυσμό αγγίζει σχεδόν το 15%.
Την ίδια ώρα, ο μέσος όρος στις χώρες του ΟΟΣΑ διαμορφώνεται στο 13,4% και στο 11,8% αντίστοιχα. Τα χαμηλότερα ποσοστά φτώχειας συναντώνται στη Δανία (2,9% και 5,5%) και τα υψηλότερα στην Κίνα (33,1% και 28,8%).
Σε σχέση με τα προ κρίσης επίπεδα, η παιδική φτώχεια στην Ελλάδα έχει καταγράψει αύξηση άνω των δύο ποσοστιαίων μονάδων, με την υψηλότερη πάντως, άνοδο να παρατηρείται στη Σλοβακία (+5,4%).
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ορισμός της φτώχειας περικλείει όσους διαθέτουν εισόδημα κάτω του 50% του μέσου ετήσιου εισοδήματος της χώρας. Ωστόσο, λαμβάνοντας ως σταθερά το μέσο εισόδημα του 2005, το ελληνικό ποσοστό της παιδικής φτώχειας το 2014 κατέγραψε άνοδο της τάξης σχεδόν του 300%.
Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, αυτό οφείλεται στη ραγδαία μείωση τόσο του εθνικού εισοδήματος όσο και του κατά κεφαλήν ΑΕΠ, καθώς ενδεικτικά, το 34% των φτωχών παιδιών ανήκει σε οικογένειες, με άνεργο πατέρα.
Παράλληλα, τα στοιχεία καταδεικνύουν ότι το εισόδημα των παιδιών χαμηλόμισθων εργαζομένων συρρικνώθηκε κατά τουλάχιστον 50% από το 2007 έως το 2014.
Louisa Gouliamaki, Sputnik news