15.7 C
Athens
Παρασκευή, 13 Δεκεμβρίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΠΡΩΤΗΣΕΛΙΔΑ26,5 εκατομμύρια οι άνεργοι στις ΗΠΑ

26,5 εκατομμύρια οι άνεργοι στις ΗΠΑ

Η αναστολή της λειτουργίας του μεγαλύτερου μέρους της οικονομίας των ΗΠΑ εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού προκαλεί σοκ ιστορικών διαστάσεων, το οποίο ενδέχεται να ωθήσει την ανεργία να φθάσει το 16% ή ακόμη και σε υψηλότερο επίπεδο εντός του μήνα, ενώ θα καταστήσει απαραίτητες ακόμη μεγαλύτερες δημόσιες δαπάνες για την τόνωση της δραστηριότητας, ώστε να εξασφαλιστεί σθεναρή ανάκαμψη, τόνισε σύμβουλος του Λευκού Οίκου.
Πρόκειται για «μια αληθινά πολύ σοβαρή κατάσταση», διέγνωσε ο Κέβιν Χάσετ, σύμβουλος του Ρεπουμπλικάνου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ περί τα οικονομικά, κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στην εκπομπή «This Week» του τηλεοπτικού δικτύου ABC.
«Αυτό είναι το μεγαλύτερο σοκ που έχει υποστεί ποτέ η οικονομία μας, νομίζω. Θα δούμε ένα ποσοστό ανεργίας που θα πλησιάσει ύψη που είχαμε να δούμε από τη Μεγάλη Ύφεση», τη δεκαετία του 1930, πρόσθεσε ο Χάσετ.
Το lockdown που επιβλήθηκε απ’ άκρου σ’ άκρο των ΗΠΑ για να περιοριστεί η εξάπλωση της πανδημίας του κορονοϊού σφυροκόπησε την αμερικανική οικονομία, οδηγώντας στο κλείσιμο εκατοντάδων εταιρειών κι εκτοξεύοντας την ανεργία.
26,5 εκατομμύρια Αμερικανοί – αριθμός άνευ προηγουμένου – έχουν υποβάλει αιτήσεις για να λάβουν επίδομα ανεργίας από τα μέσα Μαρτίου. Οι πωλήσεις λιανικής, οι κατασκευές νέων κατοικιών και η καταναλωτική εμπιστοσύνη έχουν καταρρεύσει.
Η υπηρεσία προϋπολογισμού του Κογκρέσου (Congressional Budget Office, CBO) προβλέπει ότι το δεύτερο τρίμηνο του έτους, το ΑΕΠ των ΗΠΑ θα συρρικνωθεί κατά 40% σε ετήσια βάση, ενώ το τρίτο τρίμηνο η ανεργία θα κορυφωθεί, φθάνοντας το 16%. Ακόμη και την επόμενη χρονιά, η CBO προειδοποιεί πως η ανεργία κατά μέσον όρο δεν θα υποχωρήσει κάτω από το 10%.
Πριν υποστεί το χτύπημα της πανδημίας, το ποσοστό της ανεργίας στις ΗΠΑ κυμαινόταν σε χαμηλό πεντηκονταετίας, περί το 3,5%.
«Νομίζω ότι το ποσοστό της ανεργίας θα αυξηθεί αλματωδώς, σε επίπεδο πιθανόν γύρω στο 16% ή ακόμη υψηλότερο, στην επόμενη έκθεση για την απασχόληση» που αναμένεται να δημοσιοποιηθεί την 8η Μαΐου και θα περιέχει τα δεδομένα του Απριλίου για την αγορά εργασίας, τόνισε ο Χάσετ σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο.
Ο ίδιος επισήμανε πως η συρρίκνωση του ΑΕΠ το δεύτερο τρίμηνο θα φθάσει επίσης σε «έναν μεγάλο αριθμό».
«Νομίζω πως το επόμενο δίμηνο, τα πράγματα θα μοιάζουν φρικτά. Θα δείτε αριθμούς πιο άσχημους απ’ ό,τι έχετε δει ποτέ», προειδοποίησε ο Χάσετ, αναφερόμενος στα στατιστικά στοιχεία για την πορεία της οικονομίας των ΗΠΑ.
Θα χρειαστούν «μεγάλες, μελετημένες» πολιτικές τομέα για να ξεπεραστεί η κρίση και ο κόσμος να γίνει «αισιόδοξος ξανά», πρόσθεσε.
Οι σύμβουλοι του Λευκού Οίκου θέλουν να καταρτίσουν πέντε ως έξι προτάσεις που θα υποβληθούν από την προεδρία στο Κογκρέσο για την αντιμετώπιση της οικονομικής σφαγής, σημείωσε ο Χάσετ.
«Είμαι βέβαιος ότι τις επόμενες τρεις ως τέσσερις εβδομάδες, όλοι θα συσπειρωθούμε και θα καταρτίσουμε ένα σχέδιο που θα μας δώσει την καλύτερη πιθανότητα για μια ανάκαμψη που θα έχει σχήμα V», δήλωσε ο Χάσετ στο ABC. «Δεν νομίζω ότι θα το επιτύχουμε αυτό εάν δεν περάσει άλλο ένα πακέτο στέρεων νόμων» από το Κογκρέσο, πρόσθεσε.
Το Κογκρέσο των ΗΠΑ ήδη ενέκρινε δημόσιες δαπάνες ύψους 3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων για να αντιμετωπιστεί η οικονομική κρίση που προκαλεί η πανδημία του κορονοϊού και να στηριχθούν οι απολυμένοι εργαζόμενοι.
Αναμένεται να δοθεί πλέον μάχη όσον αφορά την ομοσπονδιακή βοήθεια στις πολιτειακές και τις τοπικές αρχές, οι προϋπολογισμοί των οποίων έγιναν κομμάτια εξαιτίας της βουτιάς των εσόδων από τη φορολογία, την ώρα που λαμβάνουν έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας, που έχει στοιχίσει τη ζωή σε σχεδόν 55.000 ανθρώπους, ενώ τα κρούσματα μόλυνσης πλέον πλησιάζουν με γοργό ρυθμό το εκατομμύριο. Μόνο η πόλη της Νέας Υόρκης θα χρειαστεί ομοσπονδιακή βοήθεια 7,4 δισεκ. δολαρίων για να αντιμετωπίσει τη ζημία από την πανδημία, υπολόγισε χθες Κυριακή ο δήμαρχός της, ο Μπιλ ντε Μπλέιζιο.
Αν και ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ μοιάζει να έχει την πρόθεση να στηρίξει πολιτείες και πόλεις, ορισμένοι στο κόμμα του, ανάμεσά τους ο επικεφαλής της Ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας στη Γερουσία Μιτς Μακόνελ, μοιάζουν απρόθυμοι ως απορριπτικοί, επικαλούμενοι το βουνό του ομοσπονδιακού δημόσιου χρέους.
Ο Μακόνελ δήλωσε μάλιστα – προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων από πολλούς κυβερνήτες και Δημοκρατικούς πολιτικούς – πως οι πολιτείες θα ήταν προτιμότερο να κηρύξουν πτώχευση.
Ο υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν, ερωτηθείς αν η κυβέρνηση Τραμπ θα ταχθεί υπέρ της χορήγησης βοήθειας ύψους εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων στις πολιτείες, τόνισε πως η στήριξη αυτή θα πρέπει να έχει τη στήριξη και των δύο κομμάτων, όταν ερωτήθηκε σχετικά σε εκπομπή του τηλεοπτικού δικτύου Fox News.
«Βρισκόμαστε σε πόλεμο. Θα νικήσουμε αυτόν τον πόλεμο. Αν πρέπει να δαπανήσουμε περισσότερα χρήματα, θα το κάνουμε», είπε ο Μνούτσιν, προσθέτοντας ωστόσο ότι «θα το κάνουμε μόνο εάν έχουμε υποστήριξη κι από τα δύο κόμματα».
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ