Σκοπιανό και Βαλκάνια απασχόλησαν τη σύσκεψη στο Μαξίμου
«Η χρονιά θα είναι χρονιά που θα λύσουμε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής που έχουν βαλτώσει εδώ και δεκαετίες και που το εθνικό συμφέρον επιτάσσει να βρούμε ορθές και παραγωγικές λύσεις» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, μετά από την ολοκλήρωση σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, και όπου συζητήθηκε και το ζήτημα του ονοματολογικού για την ΠΓΔΜ, με τη συμμετοχή του υπουργού Εξωτερικών, του Αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη, και των υπουργών Εθνικής Αμυνας, Πάνου Καμμένου και Επικρατείας, Αλέκου Φλαμπουράρη, Χριστόφορου Βερναρδάκη και Δημήτρη Τζανακόπουλου.
«Κουβεντιάσαμε», είπε ο κ. Κοτζιάς, «για τα ζητήματα των Βαλκανίων. Για τον τρόπο που θα αναπτύξουμε παραπέρα τις συνεργασίες μας με τις άλλες βαλκανικές χώρες και θα συνδράμουμε όλοι μαζί στην καλύτερη ευμάρεια και την παραγωγική ανασυγκρότηση πολλών περιοχών των ίδιων των Βαλκανίων». Προσέθεσε ότι συζήτησαν ειδικότερα τα θέματα που σχετίζονται με την Αλβανία και τη FYROM.
FYROM – Αλβανία
Σχετικά με την Αλβανία, είπε, «κουβεντιάσαμε τα θέματα που έχουν ενταχθεί στο πακέτο λύσεων με τη γείτονα αυτή χώρα και νομίζω ότι έχουμε κάνει καλά και θετικά βήματα τις τελευταίες εβδομάδες».
«Οσον αφορά στη FYROM αφορούσε περισσότερο το ονοματολογικό», συνέχισε, για να τονίσει ότι «στο ονοματολογικό η κυβέρνηση, όπως έχει επανειλημμένα υπογραμμίσει, στηρίζει και διαπραγματεύεται για μια σύνθετη ονομασία ενιαία σε όλες τις χρήσεις της, κάτι εξάλλου που είχε προβάλλει η Ελλάδα ως και στο Βουκουρέστι». Σημείωσε ότι «είμαστε υπέρ μιας συνεννόησης με όλα τα κόμματα και τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας, με κάθε προσωπικότητα και πολίτη που ενδιαφέρεται και θέλει λύσεις στα ζητήματα που απασχόλησης τη χώρα ώστε να ανοίξουμε ένα καλύτερο μέλλον χωρίς προβλήματα του παρελθόντος να καταδυναστεύουν την πολιτική αυτού του τόπου».
Ερωτηθείς εάν είναι αισιόδοξος και αν υπάρχει καλό κλίμα, απάντησε «πάντα είμαι αισιόδοξος».
Ευνοϊκές οι συνθήκες να πετύχει η κυβέρνηση λύση χωρίς τον όρο «Μακεδονία»
«H χρονική συγκυρία και οι συνθήκες που επικρατούν σήμερα στα Σκόπια και την ευρύτερη περιοχή είναι ιδανικές και ευνοούν την κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση για να πετύχει το βέλτιστο αποτέλεσμα. Δηλαδή, μια πλήρη συμφωνία που δεν θα εμπεριέχει τον όρο Μακεδονία στην ονομασία του γειτονικού κράτους. Σε καμία, όμως, περίπτωση η κυβέρνηση δεν νομιμοποιείται να υποχωρήσει από την εθνική κόκκινη γραμμή, όπως αυτή διαμορφώθηκε πριν από 10 χρόνια στο Βουκουρέστι, επί πρωθυπουργίας Κώστα Καραμανλή. Κι αυτό νομίζω ότι είναι ξεκάθαρο και πρέπει να είναι ξεκάθαρο». Αυτό υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, μιλώντας για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9FM» και στην Αλεξάνδρα Χατζηγεωργίου.
Σχετικά με τις συνθήκες που επικρατούν στη γειτονική χώρα, ο κ. Τζιτζικώστας επισήμανε πως «στα Σκόπια έχουν μία νέα κυβέρνηση εδώ και λίγο καιρό και η νέα αυτή κυβέρνηση έχει υιοθετήσει μία πιο διαλλακτική στάση στο θέμα, αφενός, και, αφετέρου, είναι έντονη επιθυμία των Σκοπίων να ενταχθούν στη Συμμαχία του ΝΑΤΟ, στη Σύνοδο Κορυφής που θα γίνει τον Ιούλιο του 2018, σε έξι μήνες από τώρα». «Επομένως, αντιλαμβάνεστε, επειδή γνωρίζουν ότι δεν υπάρχει περίπτωση η Ελλάδα να συμφωνήσει στην ένταξη των Σκοπίων, αν δεν έχει δοθεί μία συνολική λύση στο θέμα της ονομασίας, τότε δεν πρόκειται να προχωρήσει» πρόσθεσε.
Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας ανέφερε ότι όταν μιλάει για συνολική λύση εννοεί πως μαζί με το θέμα της ονομασίας η κυβέρνηση έχει υποχρέωση να δει όλα τα ζητήματα και να δώσει λύση, όπως είναι οι αλυτρωτικές συμπεριφορές και η προπαγάνδα των Σκοπίων όλα αυτά τα χρόνια. Να σταματήσει η παραχάραξη της ιστορίας, η χρήση συμβόλων κλπ. «Ολα αυτά πρέπει να ενταχθούν σε μία συνολική λύση που θα διαπραγματευτεί η κυβέρνηση, προκειμένου η λύση αυτή να είναι βιώσιμη» σημείωσε.
«Εχω εμπιστοσύνη στον Νίκο Κοτζιά»
Να περιβληθεί με απόλυτη εμπιστοσύνη ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, ζήτησε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Πάνος Καμμένος, σημειώνοντας με έμφαση ότι ο υπουργός Εξωτερικών δεν είναι από εκείνους που άλλα υπογράφουν και άλλα λένε στη συνέχεια.
Αναλυτικά, εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου, μετά την κυβερνητική σύσκεψη για θέματα εξωτερικής πολιτικής, ο κ. Καμμένος είπε εν πρώτοις ότι «σήμερα είναι μία σημαντική μέρα, είναι η μέρα που ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ίδρυσε την ΕΡΕ. Και το λέω αυτό θέλοντας να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τον κ. Μητσοτάκη, στον οποίον αναγνωρίζοντας ότι οι Ανεξάρτητοι Ελληνες θα είναι αυτοί που θα αποφασίσουν ουσιαστικά εκ μέρους της παρατάξεως και θα ακολουθήσει την όποια απόφαση στο θέμα του Σκοπιανού, να του πω ότι: Θα πρέπει να έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στον υπουργό των Εξωτερικών, που διαπραγματεύεται την εθνική θέση.
Υπάρχουν -θύμισε στη συνέχεια της δήλωσής του ο υπουργός Εθνικής Αμυνας- δύο αποφάσεις-σταθμοί για το θέμα του Σκοπιανού: η μία είναι η απόφαση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Καραμανλή, και η άλλη είναι η απόφαση του Βουκουρεστίου. Θεωρώ ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν, έχω εμπιστοσύνη στον υπουργό Εξωτερικών. Να πω στον ελληνικό λαό ότι ο κ. Κοτζιάς δεν είναι από εκείνους που άλλα υπογράφουν και άλλα λένε εν συνεχεία, όπως ο Αντώνης Σαμαράς, ή που άλλα συμφωνούν και παράλληλα υπονομεύουν τον πρωθυπουργό, όπως η κ. Μπακογιάννη στο Βουκουρέστι», υποστήριξε ο κ. Καμμένος.
«Πιστεύω -συμπέρανε ο υπουργός- ότι η πολιτική αυτή εντασσόμενη στην ευρύτερη προσπάθεια της Ελλάδας να αποτελέσει τον πυρήνα του άξονα σταθερότητας για τα Βαλκάνια και τη Μεσόγειο, θα οδηγήσει σε αναβάθμιση της γεωπολιτικής θέσης της χώρας και σε λύση προβλημάτων που ταλαιπωρούν επί πάρα πολλά χρόνια την ευρύτερη περιοχή. Αυτό σημαίνει ότι η διαπραγμάτευση θα είναι σκληρή και όταν θα έλθει η ώρα, οι πολιτικές δυνάμεις θα πρέπει να διαμορφώσουν την τελική εθνική λύση».
Ερωτηθείς αν επέμεινε, στη σύσκεψη, στη θέση του να μην υπάρχει ο όρος «Μακεδονία» στην ονομασία της ΠΓΔΜ, ο κ. Καμμένος υπογράμμισε ότι «ο ελληνικός όρος «Μακεδονία», όπως έχει διαμορφωθεί στο Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, είναι μια πάγια εθνική θέση -και επιμένω σε αυτή, και ελπίζω ότι η λύση, η οποία θα δοθεί, θα είναι λύση που θα διασφαλίζει τα εθνικά συμφέροντα και παράλληλα θα είναι αποδεκτή από το σύνολο του πολιτικού κόσμου».
Ερωτηθείς, τέλος, αν τυχόν συναίνεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης συνεπάγεται και δική του συμφωνία, ο Π. Καμμένος παρατήρησε λέγοντας ότι «η ΝΔ είπε ότι θα συμφωνήσει σε ό,τι πω εγώ. Αρα χαίρομαι που μού εναποθέτει τις ευθύνες της παράταξης».
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ