13.2 C
Athens
Παρασκευή, 13 Δεκεμβρίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗΗ μαγνητική τομογραφία δεν είναι πια μοναχική υπόθεση

Η μαγνητική τομογραφία δεν είναι πια μοναχική υπόθεση

Η μαγνητική τομογραφία είναι μοναχική υπόθεση και όχι κατάλληλη για κλειστοφοβικούς. Τώρα δύο ομάδες νευροεπιστημόνων, μία στις ΗΠΑ και μία στη Φινλανδία, αναπτύσσουν μια νέα μέθοδο μαγνητικής απεικόνισης του εγκεφάλου ανά ζεύγη, λύνοντας έτσι το πρόβλημα της μοναξιάς στον τομογράφο, αλλά χειροτερεύοντας το στρίμωγμα, καθώς δύο άνθρωποι σχεδόν αγκαλιασμένοι πρέπει να μείνουν μια ώρα μέσα στο μηχάνημα.
Στόχος είναι να πέσει περισσότερο φως στη λειτουργία του εγκεφάλου κατά την επικοινωνία και τις επαφές μεταξύ των ανθρώπων, κάτι που πιο δύσκολα μπορεί να γίνει αν η μελέτη αφορά μεμονωμένους ανθρώπους. Η κοινωνική νευροεπιστήμη είναι ένα ανερχόμενο πεδίο, που φιλοδοξεί να αποκαλύψει τα νευρωνικά μυστήρια του κοινωνικού εγκεφάλου σε διάφορες φάσεις (ανταλλαγή συναισθημάτων, ανταπόκριση σε εκφράσεις του άλλου ή στο άγγιγμα κ.α.). Βασική μέθοδος είναι η χρήση της λειτουργικής μαγνητικής τομογραφίας (fMRI) που μετρά την οξυγόνωση του αίματος στον εγκέφαλο, ώστε να εκτιμήσει τη νευρωνική δραστηριότητα.
Η μία ερευνητική ομάδα είναι από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης με χρηματοδότηση από το Εθνικό Ίδρυμα Επιστημών των ΗΠΑ, ενώ η άλλη από τα φινλανδικά πανεπιστήμια ‘Ααλτο και Τούρκου. Οι Φινλανδοί επιστήμονες έχουν ήδη βάλει δοκιμαστικά μαζί στον ειδικά σχεδιασμένο μαγνητικό τομογράφο τα πρώτα ζευγάρια των εθελοντών (συνήθως φίλων ή εραστών, όχι αγνώστων), τα οποία αγγίζονται ακόμη και στα χείλη, προκειμένου να μελετηθούν σε πραγματικές συνθήκες ενσυναίσθησης οι κοινωνικοί εγκέφαλοι τους. Οι Αμερικανοί ερευνητές θα αρχίσουν τα δικά τους πειράματα εντός του 2020, σύμφωνα με το “Science”.
Από την άλλη, θα ήταν ενδιαφέρον να γίνει κάτι ανάλογο ανάμεσα σε τελείως ξένους, που θα βρίσκονταν πρόσωπο με πρόσωπο για μια ώρα μέσα σε έναν τομογράφο…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ