Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενισχύει την προσπάθεια για την ευρωπαϊκή προοπτική των Βαλκανίων ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη κοινή συνέντευξη τύπου με τον πρόεδρο της Σερβίας Α.Βούτσιτς και τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Μπ.Μπορίσοφ.
Η Ελλάδα, η Βουλγαρία και η Σερβία μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο ως παράγοντας σταθερότητας στην περιοχή. Στηρίζουμε απολύτως την ευρωπαϊκή πορεία της Σερβίας, ανέφερε.
Ενα σημείο σύμπτωσης απόψεων είναι η σταθεροποίηση στην ΠΓΔΜ υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και ανέφερε πως συμφωνήσαμε ότι είναι απαραίτητο να υπάρξει ουσιαστικό διάλογος για την εξεύρεση μιας αμοιβαίας αποδεκτής λύσης στο θέμα του ονόματος κάτι που αποτελεί προϋπόθεση για την ενταξιακή πορεία της χώρας .
Σε ότι αφορά τις υποδομές, το ένα αφορά την πλωτή διασύνδεση της Θεσσαλονίκης με το Βελιγράδι και το δεύτερο την σιδηροδρομική διασύνδεσης από τη Θεσσαλονίκη στον Δούναβη ώστε να υπάρχει η δυνατότητα της πολύ γρήγορης μεταφοράς εμπορευμάτων και πολιτών προς την κεντρική και βόρεια Ευρώπη ανέφερε ο πρωθυπουργός και επισήμανε πως το κοινό πρόσημο είναι κοινή ανάπτυξη ειρήνη και ευημερία στην Βαλκανική χερσόνησο, ανέφερε ο πρωθυπουργός.
Να αξιοποιήσουμε πρωτοβουλίες για να αναζωπυρώσουμε το ενδιαφέρον για την περιοχή, να καταστήσουμε σαφές ότι η ασφάλεια της Ευρώπης περνάει από τα Βαλκάνια ανέφερε ο πρωθυπουργό.
Ενεργειακή στρατηγική για Ελλάδα-Σερβία
Η ενεργειακή στρατηγική Ελλάδας και Σερβίας ήταν το κομβικό σημείο συζήτησης του Ελληνα Υπουργού Περιβ. και Ενεργ. Γιώργου Σταθάκη με τον Σέρβο ομόλογό του Αλεξάνταρ Αντιτς. Η συνάντηση διεξήχθη με την συμμετοχή του Ελληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του Σέρβου Προέδρου Αλεξάνταρ Βουτσιτς.
Οι Υπουργοί, συζήτησαν σε άριστο κλίμα την ενεργειακή στρατηγική των δύο χωρών και συμφώνησαν να εμβαθύνουν τη διμερή συνεργασία στον τομέα της ενέργειας, υιοθετώντας τρεις κεντρικές κατευθύνσεις:
-Τη διεύρυνση του κάθετου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου στα Βαλκάνια, με τη συμπερίληψη του Διασυνδετήριου Αγωγού Βουλγαρίας-Σερβίας (IBS) ως έργου ενίσχυσης της δυναμικότητας του επενδυτικά και τεχνικά ώριμου Διασυνδετήριου Αγωγού Ελλάδας – Βουλγαρίας (IGB).
-Την επέκταση των δυνατοτήτων συνεργασίας των δύο χωρών για την ανάπτυξη της αγοράς Φυσικού Αερίου στην περιοχή των Βαλκανίων, μέσω της χρήσης του πλωτού τερματικού σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου της Αλεξανδρούπολης (FSRU), ως Πύλης εισόδου.
-Την καθιέρωση επενδυτικής συνεργασίας μεταξύ της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού (ΔΕΗ) και της σερβικής κρατικής εταιρείας παροχής ηλεκτρικής ενέργειας Elektroprivreda Srbije (EPS), στους τομείς των υποδομών και παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.
Τέλος οι δύο Υπουργοί συμφώνησαν να συναντηθούν ξανά, ώστε να εργαστούν από κοινού στην περαιτέρω εμβάθυνση της διμερούς συνεργασίας, στη βάση των προαναφερθεισών στρατηγικών κατευθύνσεων.