11.5 C
Athens
Σάββατο, 14 Δεκεμβρίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΔΙΕΘΝΗΗ Βάρνα άνοιξε δρόμους στις σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας

Η Βάρνα άνοιξε δρόμους στις σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας

Πώς σχολιάζουν ευρωπαίοι αξιωματούχοι τη συνάντηση Τουσκ – Γιούνκερ – Ερντογάν

«Η Βάρνα άνοιξε δρόμους στις σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας» σχολίαζαν ευρωπαίοι αξιωματούχοι, λίγο μετά τη συνάντηση Τουσκ – Γιούνκερ – Ερντογάν στη Βάρνα της Βουλγαρίας.
Παρά τους φόβους ότι η Σύνοδος της Βάρνας θα μπορούσε να είχε εξελιχθεί σε αγώνα μποξ ανάμεσα στην ΕΕ και τον Τούρκο Πρόεδρο, ευρωπαϊκές πηγές εξέφρασαν ικανοποίηση για τα αποτελέσματά της.
Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών απεφεύχθησαν υψηλοί τόνοι και εντάσεις και υπήρξε συνεννόηση στα τρία βασικά πεδία, στα οποία απαιτείται η συνεργασία ΕΕ – Τουρκίας: το μεταναστευτικό, στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας και στην ενέργεια.
Στη συνάντηση, ο πρόεδρος της Τουρκίας κράτησε σχετικώς μετριοπαθή στάση, ήταν «ανοιχτός» και καθόλου αδιάλλακτος, σχολίαζαν οι ίδιες πηγές, σημειώνοντας ότι ο Ερντογάν ζήτησε την κατανόηση των ευρωπαίων σε αυτήν που ο ίδιος παρουσιάζει ως «μάχη κατά της τρομοκρατίας».
Εξάλλου, σε σχέση με τις κυπριακές και τις ελληνικές επιδιώξεις κι ειδικότερα στο θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, η ευρωπαϊκή υποστήριξη ήταν ισχυρή, σχολίαζαν ευρωπαϊκές πηγές, κάτι το οποίο ήταν ξεκάθαρο κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, με τις δηλώσεις των Γιούνκερ, Τουσκ και Μπορίσοφ.
Ζ.Κ. Γιούνκερ: «Η Τουρκία να «επανεξετάσει» το ζήτημα της κράτησης των Ελλήνων στρατιωτικών»
Την άμεση αποφυλάκιση των Ελλήνων στρατιωτικών ζήτησε από την Τουρκία, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε από κοινού με τον Πρόεδρο της ΕΕ, Ντόναλντ Τουσκ και τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, λίγο μετά τη λήξη της συνάντησης ΕΕ – Τουρκίας στη Βάρνα.
Πρέπει να γίνουν προσπάθειες από την τουρκική πλευρά να επιλυθεί το ζήτημα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών είπε ο Ζ. Κ. Γιούνκερ. Πρόσθεσε ότι η ΕΕ εμπιστεύεται την τουρκική πλευρά ότι θα επιλύσει το ζήτημα, ει δυνατόν πριν από το ορθόδοξο Πάσχα. «Θα ήταν επιθυμητό να γίνει αυτό πριν το ορθόδοξο Πάσχα και με τον καλύτερο δυνατό τρόπο» είπε ο Γιούνκερ.
Συνεχίζοντας, ο Ζ. Κ. Γιούνκερ τόνισε ότι για να μπορέσει η Τουρκία να προχωρήσει στην ενταξιακή της πορεία είναι ουσιαστικό να βελτιώσει τις σχέσεις της με δύο χώρες – μέλη της ΕΕ, την Κύπρο και με την Ελλάδα.
«Είμαι αντίθετος με αυτούς που υποστηρίζουν, επιφανειακά μερικές φορές ή και δημαγωγικά ότι πρέπει να διακόψουμε τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία», είπε ο Ζ. Κ. Γιούνκερ, τονίζοντας ότι είναι υπέρ της συνέχισης των διαπραγματεύσεων και ότι ο ίδιος πάντα υποστήριζε τις προσπάθειες της Τουρκίας να γίνει μέλος της ΕΕ.
Ντ. Τουσκ: «Η ΕΕ στέκεται αλληλέγγυα προς τη Κυπριακή Δημοκρατία»
«Διατυπώσαμε τις ανησυχίες μας σχετικά με τις τρέχουσες ενέργειες της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο αλλά και στο Αιγαίο, καθώς και φυσικά, με την κράτηση πολιτών της ΕΕ», τόνισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, μετά τη συνάντηση των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ενωσης με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στη Βάρνα της Βουλγαρίας.
Υπογράμμισε επίσης ότι η ΕΕ στέκεται αλληλέγγυα πίσω από τη Δημοκρατία της Κύπρου, σε σχέση με το δικαίωμα της Κύπρου να εκμεταλλεύεται τους φυσικούς της πόρους και φυσικά τούτο μέσα στη δική της ΑΟΖ.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δήλωσε από τη Βάρνα ότι η ΕΕ έχει δεσμευτεί να συνεχίσει τη στήριξή της προς τους Σύρους πρόσφυγες που ζουν στην Τουρκία.
Ο Τουσκ εξέφρασε επίσης την ανησυχία του γιατί, όπως είπε, ορισμένες ενέργειες της Τουρκίας υπονομεύουν το κράτος δικαίου.
Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης εξέφρασαν στον πρόεδρο της Τουρκίας την ανησυχία τους για τις τουρκικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στον κουρδικό θύλακα του Αφρίν της Συρίας.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δήλωσε επίσης ότι η ΕΕ και η Τουρκία επιθυμούν να διευρύνουν τη συνεργασία τους σε ότι αφορά το θέμα των ξένων τρομοκρατών μαχητών.
Ο Ντ. Τουσκ δήλωσε ότι οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης δεν έλαβαν καμία σαφή απάντηση από τον Τούρκο πρόεδρο σε έναν μακρύ κατάλογο ανησυχιών , επισημαίνοντας ιδιαίτερα την στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας στη Συρία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την Ελλάδα και την Κύπρο.
«Αναφορικά με συγκεκριμένες λύσεις, δεν καταλήξαμε σε κανέναν συμβιβασμό σήμερα», τόνισε ο Τουσκ σε δημοσιογράφους μετά τις συνομιλίες που είχε με τον Ερντογάν στην Βάρνα.
«Ωστόσο, εξακολουθώ να ελπίζω ότι αυτό θα καταστεί δυνατό στο μέλλον. Μόνο η πρόοδος σε αυτά τα ζητήματα θα μας επιτρέψει να βελτιώσουμε τις σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας, περιλαμβανομένης της διαδικασίας ένταξης», πρόσθεσε.
Η ΕΕ και η Τουρκία χρειάζεται να έχουν έναν ανοικτό και ειλικρινή διάλογο, δηλώνει ο Γιούνκερ
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, δήλωσε ότι θα ήθελε η Τουρκία να αποτελέσει έναν πραγματικό στρατηγικό εταίρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Πρόσθεσε ότι η ΕΕ και η Τουρκία χρειάζεται να έχουν έναν ανοιχτό και ειλικρινή διάλογο, έχουν πολλά κοινά συμφέροντα, αλλά και κοινές προκλήσεις στις οποίες χρειάζεται να εργαστούν μαζί.
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε ότι είναι «απαραίτητο» για την Τουρκία να βελτιώσει τις σχέσεις της με την Ελλάδα και την Κύπρο.
Επίσης, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ζήτησε από τον Τούρκο πρόεδρο να «επανεξετάσει» το ζήτημα της κράτησης των Ελλήνων στρατιωτικών.
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ εξέφρασε την αντίθεσή του στην «απλοϊκή και επιφανειακή» ιδέα της διακοπής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.
«Σήμερα κάναμε το πρώτο βήμα για να βελτιώσουμε το διάλογο» μεταξύ της Τουρκίας και της ΕΕ, δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρ. Τ. Ερντογάν


«Σήμερα κάναμε το πρώτο βήμα για να βελτιώσουμε το διάλογο» μεταξύ της Τουρκίας και της ΕΕ, δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου.
Ο Τ. Ερντογάν τόνισε ότι η Τουρκία πάντα υποστήριζε να παραμείνουν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας με την ΕΕ. «Συζητήσαμε τί πρέπει να κάνουμε για να βελτιωθούν οι σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία», είπε ο Τούρκος πρόεδρος.
Σε ό,τι αφορά την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας είπε ότι η χώρα είναι υποψήφια για ένταξη από το 1963 και ζήτησε επίσπευση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.
Οσον αφορά το μεταναστευτικό, ο Τ. Ερντογάν τόνισε ότι στην Τουρκία βρίσκονται 3 εκατομμύρια πρόσφυγες οι οποίοι πολύ σύντομα, λόγω των συνεχιζόμενων ροών από τη Συρία, θα φτάσουν τα 4 εκατομμύρια.
Επέκρινε την ΕΕ, λέγοντας ότι από το πρώτο πακέτο των 3 δισ. ευρώ, στην Τουρκία έχουν φτάσει μόνο τα 1,8 δισ. ευρώ και εξέφρασε την ελπίδα ότι οι διαδικασίες θα επισπευστούν αυτή τη φορά, με τα επιπλέον 3 δισ. ευρώ που ενέκρινε η ΕΕ. Ο Τ. Ερντογάν τόνισε ότι η Τουρκία χρειάζεται μεγαλύτερη στήριξη από το ταμείο Διευκόλυνσης της ΕΕ για τους πρόσφυγες, προκειμένου να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων και να γίνει ευκολότερο το έργο των τουρκικών αρχών.
Σε ό,τι αφορά το θέμα της κατάργησης του καθεστώτος θεωρήσεων βίζας για τους Τούρκους πολίτες, ο Τ. Ερντογάν είπε ότι η τουρκική πλευρά έχει κάνει το καθήκον της και ότι δεν θα έπρεπε να εκκρεμεί ακόμα αυτό το ζήτημα.
Για την τελωνειακή ένωση είπε ότι είναι ένα «τεχνικό» ζήτημα, το οποίο θα μπορούσε να έχει ικανοποιηθεί από την ευρωπαϊκή πλευρά.
Σε ό,τι αφορά την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, ο Ερντογάν τόνισε ότι η Τουρκία είναι στόχος πολλών τρομοκρατικών οργανώσεων, όπως το DAESH και το PKK. Η Τουρκία δίνει μάχη εντός και εκτός συνόρων για να καταπολεμήσει την τρομοκρατία και δεν θα έπρεπε να γίνεται αντικείμενο αβάσιμης κριτικής, πρόσθεσε ο Ερντογάν.
Αναφερόμενος στο θέμα της Κύπρου, ο Τ. Ερντογάν είπε ότι η ΕΕ θα πρέπει να πάψει να είναι επικριτική απέναντι στην Τουρκία. Τόνισε ότι η διερεύνηση και η αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων στην επικράτεια της Κύπρου θα πρέπει να γίνεται με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο.
Καταλήγοντας, ο Τούρκος πρόεδρος κάλεσε την ΕΕ να συνεργαστεί στενότερα με την Τουρκία σε χώρες όπως η Συρία, το Ιράκ, η Παλαιστίνη, η Υεμένη, η Ρουάντα και το Αφγανιστάν.
Ρ.Τ. Ερντογάν: «Η Τουρκία είναι ένα δημοκρατικό συνταγματικό κράτος»
Στη διάσκεψη κορυφής ΕΕ-Τουρκίας στη βουλγαρική πόλη της Βάρνας της Μαύρης Θάλασσας, και οι δύο πλευρές απέτυχαν να καταλήξουν σε συμφωνία σε σημαντικά θέματα, εκτιμά η γερμανική FAZ.
Ο πρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΕ, Ντόναλντ Τουσκ είπε, μετά τις συνομιλίες με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ότι η ΕΕ εξακολουθεί να ανησυχεί για το κράτος δικαίου στην Τουρκία. Επέκρινε επίσης την κράτηση πολιτών της ΕΕ στη χώρα και τον τουρκικό αποκλεισμό θαλάσσιων οικοπέδων στην Κύπρο. Ανάφερε ακόμη την ανησυχία της ΕΕ για την τουρκική στρατιωτική δράση στη Συρία.
Ωστόσο, ο Ερντογάν εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ θα μπορούσαν να βελτιωθούν ξανά. «Ελπίζουμε ότι έχουμε αφήσει το δύσκολο χρόνο πίσω στις σχέσεις Τουρκίας και Ευρωπαϊκής Ενωσης».
Ο Ερντογάν τάχθηκε υπέρ της ταχείας αντιμετώπισης του θέματος της τελωνειακής ένωσης της Αγκυρας με την ΕΕ, εξαιρώντας πολιτικές πτυχές. Επισημαίνει ότι τον Φεβρουάριο η κυβέρνησή του υπέβαλε προτάσεις στην ΕΕ σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο η Τουρκία θα μπορούσε να εκπληρώσει τις συνθήκες για την απελευθέρωση των θεωρήσεων. Η απελευθέρωση του καθεστώτος θεωρήσεων πρέπει να εφαρμοστεί γρήγορα, είπε.
Ο τούρκος πρόεδρος υποστήριξε ότι: «Η Τουρκία είναι ένα δημοκρατικό κράτος δικαίου, σέβεται ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες και δικαιώματα». Αμφισβήτησε μάλιστα τον τουρκικό αποκλεισμό θαλάσσιων οικοπέδων στην Κύπρο, λέγοντας ότι θα πρέπει να ληφθούν υπόψη τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ, DPA

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ