Καταγγέλλοντας τα «στρατόπεδα εγκλεισμού», Δημοκρατικοί βουλευτές και υποστηρικτές τους διέκοψαν μια συνεδρίαση επιτροπής του Κογκρέσου την περασμένη Τρίτη, διαμαρτυρόμενοι έντονα για την πολιτική της κυβέρνησης Τραμπ που έχει οδηγήσει στην κράτηση των παιδιών μεταναστών τα οποία χωρίζονται από τους γονείς τους όταν συλλαμβάνονται στα σύνορα με το Μεξικό.
Με υπόκρουση το κλάμα ενός μικρού παιδιού, ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στην Επιτροπή Δικαστικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων, Τζέρολντ Νάντλερ, έσπασε το πρωτόκολλο και άρχισε να διαβάζει μια ανακοίνωση λέγοντας «τα παιδιά αυτά δεν είναι ζώα». Οι Ρεπουμπλικανοί συνάδελφοί του προσπάθησαν να τον κάνουν να σιωπήσει φωνάζοντας του ότι είναι «εκτός θέματος».
Η Επιτροπή εξέταζε τους χειρισμούς του FBI στην έρευνά του για την υπόθεση του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της Χίλαρι Κλίντον την εποχή που ήταν υπουργός Εξωτερικών.
Μετά τον Νάντλερ, γυναίκες με μικρά παιδιά που παρακολουθούσαν τις εργασίες της Επιτροπής σηκώθηκαν και άρχισαν με τη σειρά τους να φωνάζουν «Οι οικογένειες πρέπει να μένουν ενωμένες», μέχρι που οι αστυνομικοί του Καπιτωλίου τις οδήγησαν έξω από την αίθουσα.
Ο χωρισμός των ανηλίκων από τις οικογένειές τους, τα βίντεο των νηπίων που κρατούνται σε κλουβιά και τα ηχητικά ντοκουμέντα με παιδιά να κλαίνε σπαραχτικά έχει προκαλέσει κατακραυγή στις ΗΠΑ και την καταδίκη στο εξωτερικό. Ο πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, ωστόσο υπερασπίζεται με κάθε τρόπο τις ενέργειες της κυβέρνησης και επιρρίπτει ευθύνες στους Δημοκρατικούς, μολονότι οι Ρεπουμπλικανοί είναι αυτοί που ελέγχουν και τα δύο Σώματα του Κογκρέσου.
Ο Δημοκρατικός βουλευτής, Ελάιτζα Κάμινγκς, κατήγγειλε την πολιτική να οδηγούνται τα παιδιά σε «στρατόπεδα εγκλεισμού», όπως τα χαρακτήρισε και κάλεσε τους Ρεπουμπλικανούς να αντισταθούν στον πρόεδρο. «Θα έπρεπε να είμαστε σε θέση να συμφωνήσουμε ότι δεν θα κρατούσε παιδιά σε στρατόπεδα εγκλεισμού επ’ αόριστον, κρυμμένα από τη δημόσια θέα. Τι χώρα είναι αυτή; Εδώ είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής!» είπε ο Κάμινγκς, εμφανώς ταραγμένος.
«Κύριε πρόεδρε (σ.σ. της Επιτροπής) σας χρειαζόμαστε. Αυτά τα παιδιά σας χρειάζονται. Απευθύνομαι ευθέως στους Ρεπουμπλικανούς συναδέλφους μου. Πρέπει να αντισταθείτε στον πρόεδρο Τραμπ. Σας χρειαζόμαστε, να ενωθείτε μαζί μας και να του πείτε ότι απορρίπτουμε αυτήν την ελεεινή πολιτική», συνέχισε.
Οι επικρίσεις για τη μεταχείριση των παιδιών έχουν ενταθεί τις τελευταίες ημέρες. Σήμερα, οι γενικοί εισαγγελείς 21 Πολιτειών ζήτησαν με επιστολή τους από τον υπουργό Δικαιοσύνης, Τζεφ Σέσιονς, να σταματήσει να θέτει σε κίνδυνο τα παιδιά χωρίζοντάς τα από τις οικογένειές τους. Η πρακτική αυτή ξεκίνησε τον Απρίλιο, αφού ο υπουργός ανακοίνωσε την έναρξη της εφαρμογής μιας πολιτικής «μηδενικής ανοχής» απέναντι στους παράτυπους μετανάστες. «Για να το θέσουμε απλά, ο σκόπιμος χωρισμός των παιδιών από τους γονείς τους που αναζητούν άσυλο στην Αμερική είναι λάθος. Αυτή η πρακτική είναι αντίθετη με τις αμερικανικές αξίες και πρέπει να σταματήσει», είπε ο Εκτορ Μπαλντέρας, ο γενικός εισαγγελέας του Νέου Μεξικού.
Στη Γερουσία, ο Ρεπουμπλικανός Τεντ Κρουζ, ο οποίος διεκδίκησε ανεπιτυχώς το χρίσμα του κόμματός του στις εκλογές του 2016 με αντίπαλο τον Τραμπ, δήλωσε ότι σκοπεύει να καταθέσει ένα νομοσχέδιο εντός της εβδομάδας για να σταματήσει ο χωρισμός των οικογενειών.
Ντ. Τραμπ: «Οταν οι γονείς συλλαμβάνονται στα σύνορα, πρέπει να «χωρίζουμε τα παιδιά»»
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, υπερασπίστηκε εκ νέου την άκρως αμφιλεγόμενη πολιτική του χωρισμού των οικογενειών μεταναστών, υποστηρίζοντας ότι είναι η μοναδική πιθανή επιλογή προκειμένου να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η παράτυπη μετανάστευση.
«Δεν θέλω τα παιδιά να χωρίζονται από τους γονείς τους» υπογράμμισε, προτού προσθέσει: «Οταν όμως συλλαμβάνετε τους γονείς που έχουν εισέλθει παράνομα στη χώρα, αυτό που πρέπει να γίνει είναι… πρέπει να χωρίσετε τα παιδιά» από τους γονείς.
Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος επέμεινε στην ανάγκη να δοθεί μάχη εναντίον των διακινητών που «περιφρονούν το σύστημα», κατηγορώντας τα ΜΜΕ ότι είναι συνεργοί τους.
«Δεν θέλουμε οι άνθρωποι να ξεχύνονται στη χώρα μας» σημείωσε. «Θέλουμε να έρθουν ακολουθώντας τη νόμιμη διαδικασία και εμείς θέλουμε, εν τέλει, ένα σύστημα που τους αξίζει» συνέχισε ο ίδιος.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ