13.1 C
Athens
Πέμπτη, 12 Δεκεμβρίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΠΡΩΤΗΣΕΛΙΔΑΖ. Κ. Γιούνκερ: Οχι άλλη θρησκευτική επιμονή στην εφαρμογή αυστηρών όρων

Ζ. Κ. Γιούνκερ: Οχι άλλη θρησκευτική επιμονή στην εφαρμογή αυστηρών όρων

Υπέρ της έκδοσης “κορονο-ομολόγων”

Ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ χαρακτηρίζει «ανεύθυνο» το βέτο της Ολλανδίας σε μία συντονισμένη οικονομική απάντηση της Ευρώπης απέναντι στην κρίση της επιδημίας του κορονοϊού και διευκρινίζει ότι οποιαδήποτε αμοιβαιοποίηση χρέους στην Ευρωπαϊκή Ενωση δεν μπορεί παρά να αφορά μελλοντικό χρέος.
Ο αποκλεισμός της χρησιμοποίησης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας «λόγω της εμμονικής, ιδεολογικής, θρησκευτικής επιμονής στην εφαρμογή αυστηρής επιβολής όρων είναι ανεύθυνος», δηλώνει ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Liberation.
Για τον πρώην πρόεδρο της Κομισιόν, η αδιαλλαξία της Ολλανδίας είναι ακόμη πιο ακατανόητη από την στιγμή που «ο ΕΜΣ δεν θα είναι αρκετός για την ανάκαμψη των ευρωπαϊκών οικονομιών.
Για να επιτύχει η ανάκαμψη, ο Ζαν-Κοντ Γιούνκερ τάσσεται υπέρ της δημιουργίας δυνατότητας ευρωπαϊκού δανεισμού μέσω της έκδοσης «κορονο-ομολόγων».
«Τον Δεκέμβριο 2010, ως πρόεδρος του Eurogroup, είχα προτείνει την δημιουργία ευρωομολόγων, ώστε όλα τα μέλη της ευρωζώνης να επωφεληθούν από το ίδιο επιτόκιο. Αλλά πρέπει να υπάρξει διαχωρισμός με τα «κορονο-ομόλογα»: δεν πρόκειται για αμοιβαιοποίηση των προηγουμένων εθνικών χρεών, μία ιδέα κατά της οποίας ξεσηκώθηκε η μισή Ευρώπη, αλλά για την αμοιβαιοποίηση του χρέους που θα γεννηθεί από την χρήση των αναγκαίων δημοσιονομικών μέσων για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορονοϊού», εξηγεί ο Γιουνκέρ.
«Πρόκειται για την οργάνωση με αλληλεγγύη αυτής της χρηματοδότησης της παρούσας κρίσης με την συνέργεια διαφόρων εργαλείων: Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ΕΜΣ, ευρωπαϊκός προϋπολογισμός και, τέλος, κορονο-ομόλογα», προσθέτει.
Μετά τον προκάτοχό του Ζακ Ντελόρ, ο οποίος στις 28 Μαρτίου έκανε λόγο για «θανάσιμο κίνδυνο» για την Ευρωπαϊκή Ενωση, εάν δεν επιδείξει αλληλεγγύη απέναντι στην κρίση αυτή, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ βλέπει «κίνδυνο οι χώρες του (ευρωπαϊκού) νότου να γυρίσουν την πλάτη στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα, εάν η Ενωση δεν μπορέσει να αντιδράσει με το αντανακλαστικό της αλληλεγγύης που χρειάζεται».
«Η ρητορική της Ολλανδίας συνίσταται στο να λένε ότι δεν έχουν υποχρέωση να πληρώσουν τα χρέη των άλλων: όμως, δεν πρόκειται για παρελθόντα χρέη, αλλά για την οργάνωση της μελλοντικής χρηματοδότησης του κόστους της κρίσης», λέει ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ , χαρακτηρίζοντας εσφαλμένες και σκανδαλώδεις τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών της Ολλανδίας Βόπκε Χέκστρα «που ζητούσε ένα πλαίσιο ελέγχου των δημοσιονομικών πολιτικών των χωρών του νότου».
Κ. Λαγκάρντ:Υπάρχει και άλλης μορφής αλληλεγγύη πέραν των κορονο-ομολόγων


«Δεν νομίζω ότι πρέπει να επικεντρωθούμε στα κορονοομόλογα. Στην Ευρώπη, τα πράγματα πάντοτε χρειάζονται λίγο περισσότερο χρόνο απ’ ό,τι θα θέλαμε, αλλά βρίσκουμε πάντα μια λύση», είπε η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ σε συνέντευξή της που δημοσιεύεται στο φύλλο της γαλλικής εφημερίδας «Le Parisien».
Η ίδια πρόσθεσε πως «θα μπορούσαν να υπάρξουν και άλλες μορφές αλληλεγγύης μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών. Σε αυτές περιλαμβάνονται δαπάνες από τον κοινό προϋπολογισμό ή ένα ταμείο ανασυγκρότησης».
«Οι κυβερνήσεις στην Ευρώπη πρέπει να υποστηρίξουν η μία την άλλη. Μόνο από κοινού μπορεί να επιδιωχθεί η βέλτιστη πολιτική για την καταπολέμηση της κρίσης», τόνισε επίσης σε άρθρο της στην ιταλική εφημερίδα “Il Sole 24 Ore”.
“Επί του παρόντος δεν τίθεται ζήτημα να υπάρξει γενική διαγραφή των χρεών», δήλωσε η πρώην επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο γαλλικό ραδιοσταθμό France Inter. «Δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για να τεθεί ένα τέτοιο θέμα. Τώρα πρέπει να διατηρήσουμε την οικονομία σε λειτουργία. Αργότερα θα εξετάσουμε πώς θα εξοφληθούν τα χρέη και πώς θα διαχειριστούμε τα δημόσια οικονομικά πιο αποτελεσματικά».
Ο προκάτοχός της στην ηγεσία της ΕΚΤ, ο Μάριο Ντράγκι, έκανε λόγο τον Μάρτιο για διαγραφή του χρέους του ιδιωτικού τομέα προκειμένου να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ