16.3 C
Athens
Σάββατο, 26 Οκτωβρίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΠΡΩΤΗΣΕΛΙΔΑΖητούν χρήματα από τις συντάξεις λόγω λαθών του παρελθόντος

Ζητούν χρήματα από τις συντάξεις λόγω λαθών του παρελθόντος

Ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, έκανε λόγο για σημαντικά σφάλματα στις πληρωμές συντάξεων, επιρρίπτοντας ευθύνες στην προηγούμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου.
Σε παρακράτηση ποσών, τα οποία είχαν καταβληθεί από λάθος σε συνταξιούχους, προχωρούν οι αρμόδιες αρχές.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, ο ΕΦΚΑ σε συνεργασία με τη ΓΓΠΣ εισέρχεται στην τελευταία φάση αντιμετώπισης των αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών, το συνολικό ύψος των οποίων φτάνει τα 27,6 εκατ. ευρώ.
Κατά το υπουργείο Εργασίας, πρόκειται για ποσά τα οποία είχε καταβληθεί σε συνταξιούχους από σφάλματα στην επεξεργασία των αρχείων πληρωμής τον Δεκέμβριο του 2018 και τον Μάιο του 2019.
Σε ό,τι αφορά τον Δεκέμβριο του 2018, πιστώθηκαν σύμφωνα με το υπουργείο επιπλέον ποσά ύψους 19,36 εκατ. ευρώ σε 6.410 συνταξιούχους στρατιωτικούς και τον Μάιο του 2019 ποσά ύψους 8,25 εκατ. ευρώ σε 1.567 συνταξιούχους του ΕΦΚΑ.
Συνταξιούχοι του ΕΦΚΑ
Σε ό,τι αφορά τους συνταξιούχους του ΕΦΚΑ, το καλοκαίρι έλαβαν επιστολές ενημέρωσης για ποσά άνω των 500 ευρώ, μέσω των οποίων ζητείτο η επιστροφή των σχετικών ποσών.
Κατά το υπουργείο Εργασίας, ανταποκρίθηκαν 297 συνταξιούχοι – 263 εκ των οποίων εξόφλησαν πλήρως και 34 εν μέρει – επιστρέφοντας 2,8 εκατ. ευρώ.
Σχετικά με τους 1.304 συνταξιούχους που δεν ανταποκρίθηκαν, θα ξεκινήσει σύμφωνα με το υπουργείο η παρακράτηση του ποσού από τα τέλη Νοεμβρίου τμηματικά στο 1/3 της σύνταξης.
Συνταξιούχοι στρατιωτικοί
Σε ό,τι αφορά τους συνταξιούχους στρατιωτικούς, τον Ιούλιο του 2019 στάλθηκαν 140 επιστολές για ποσά άνω των 15.000 ευρώ και, σύμφωνα με το υπουργείο, μέχρι σήμερα έχουν ανταποκριθεί οι 83 και έχει επιστραφεί συνολικά το ποσό των 1,4 εκατ. ευρώ.
Εως τις αρχές Δεκεμβρίου αναμένεται να αποσταλεί αντίστοιχη επιστολή σε 793 άτομα που εισέπραξαν αχρεώστητα ποσά από 5.000 ευρώ και πάνω, ενώ για τους υπόλοιπους θα γίνει παρακράτηση του ποσού από τις συντάξεις του Φεβρουάριου 2020.
Βρούτσης: «Λάθη του παρελθόντος»
Σε σχετική δήλωσή του, ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, έκανε λόγο για «σοβαρά λάθη και παραλείψεις του παρελθόντος» και σημείωσε ότι, σε συνεργασία με τον ΕΦΚΑ, «προχωρούμε σε διόρθωση μέσω τμηματικής παρακράτησης σε περίπου 8.000 συνταξιούχους που, χωρίς να φταίνε, πιστώθηκαν στους λογαριασμούς τους επιπλέον σημαντικά ποσά συντάξεων».
Ο κ. Βρούτσης τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει την υποχρέωση να τηρήσει τη νομιμότητα και να περιφρουρήσει τα χρήματα του Δημοσίου και των ασφαλισμένων και ζητεί την κατανόηση των συνταξιούχων.
Πηγή Sputniknews

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ