Ανεβαίνει η ανησυχία στην Ευρώπη και στις αγορές απέναντι στις πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία, ιδρυτικό μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ευρώ, που αναμένει τον σχηματισμό μίας κυβέρνησης ακροδεξιών/λαϊκιστών.
Τις τελευταίες ημέρες πολλαπλασιάστηκαν οι προειδοποιήσεις των ευρωπαίων αξιωματούχων προς τον αντιευρωπαϊκό κυβερνητικό συνασπισμό που ετοιμάζεται να αναλάβει την διακυβέρνηση στην Ρώμη.
Ακόμη περισσότερο που Λέγκα και Κίνημα 5 Αστέρων δεν κρύβουν την πρόθεσή τους να εφαρμόσουν μία οικονομική πολιτική ανάκαμψης που θα αυξήσει τις δαπάνες, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για τον εκτροχιασμό του δημοσίου ελλείμματος και του χρέους και νέα κρίση της ευρωζώνης.
«Υπάρχει κάτι το ανησυχητικό, ναι», παραδέχθηκε σήμερα (σ.σ. Τρίτη) πριν από την έναρξη υπουργικής συνόδου στις Βρυξέλλες η επίτροπος Εμπορίου, Σεσίλια Μάλστρομ.
Το ευρώ παρέμενε σήμερα (σ.σ. Τρίτη) υπό πίεσιν απέναντι στο δολάριο, αφού έφθασε την Δευτέρα στο χαμηλότερό του επίπεδο από τα μέσα Νοεμβρίου.
Την περασμένη Δευτέρα, το χρηματιστήριο του Μιλάνου υποχώρησε κατά 1,52%, ενώ το spread των δεκαετών ομολόγων συνέχισε την ανοδική του πορεία για να διαμορφωθεί στις 186 μονάδες (+55 μονάδες σε διάστημα μικρότερο της μίας εβδομάδας).
Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Handelsblatt, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βλάντις Ντομπρόβσκις, απευθύνει ξεκάθαρη προειδοποίηση: «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν αναμειγνύεται για λόγους αρχής στην εθνική πολιτική των κρατών. Ομως για εμάς, είναι σημαντικό η νέα ιταλική κυβέρνηση να διατηρήσει σταθερή την πορεία και να διατηρήσει υπεύθυνη δημοσιονομική πολιτική».
Παιγνίδια με την φωτιά
«Η Ιταλία έχει το υψηλότερο δημόσιο χρέος στην ευρωζώνη μετά την Ελλάδα», υπενθυμίζει ο ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για το ευρώ υπό μορφήν προειδοποίησης, την στιγμή που το κόστος δανεισμού της ιταλικής κυβέρνησης για την χρηματοδότηση των ελλειμμάτων της έχει αυξηθεί τις τελευταίες ημέρες.
«Δεν μπορούμε παρά να συστήσουμε διατήρηση σταθερής πορείας σε θέματα οικονομικής και χρηματοπιστωτικής πολιτικής, προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης μέσω μεταρρυθμίσεων και διατήρηση του ελλείμματος υπό έλεγχον», προτρέπει ο Ντομπρόβσκις.
Πριν από μόλις μία εβδομάδα, ένας άλλος αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Γιούρκι Κατάινεν, είχε προειδοποιήσει επίσης την νέα ιταλική κυβέρνηση να μην παραβιάσει τους όρους του ευρωπαϊκού συμφώνου σταθερότητας και ανάπτυξης.
Οι επαναλαμβανόμενες προειδοποιήσεις προκάλεσαν την αγανάκτηση των ηγετών των δύο ιταλικών κομμάτων. «Αφήστε μας να ξεκινήσουμε και στην συνέχεια μπορείτε να μάς επικρίνετε, θα έχετε το δικαίωμα, αλλά αφήστε μας να ξεκινήσουμε», δήλωσε ο Λουίτζι ντι Μάιο, ο νεαρός ηγέτης του Κινήματος των 5 Αστέρων. Και ο ηγέτης της Λέγκας, Ματέο Σαλβίνι, πρόσθεσε: «Δεν πρέπει να ανησυχούν, η κυβέρνηση στην οποία θα συμμετέχουμε θέλει να οδηγήσει στην ανάπτυξη, την επανεκκίνηση της Ιταλίας, τηρώντας όλους τους κανόνες και τις δεσμεύσεις».
Προηγουμένως όμως, ο Ματέο Σαλβίνι είχε χαρακτηρίσει «απαράδεκτες» τις προειδοποιήσεις του Γάλλου υπουργού Οικονομίας, Μπρουνό Λε Μερ, ο οποίος εξέφραζε την ανησυχία του για την σταθερότητα της ευρωζώνης.
Ο Σαλβίνι είχε επίσης αντιδράσει με οργή στις δηλώσεις του Μάνφρεντ Βέρνερ, στελέχους των Γερμανών συντηρητικών. «Να ασχολείται με την Γερμανία και εμείς θα ασχοληθούμε με ό,τι είναι καλό για τους Ιταλούς», έγραψε στο Twitter.
Ο Μάνφρεντ Βέμπερ κατηγόρησε το περασμένο Σαββατοκύριακο τα δύο ιταλικά κόμματα ότι παίζουν με την φωτιά, διότι η Ιταλία είναι υπερχρεωμένη. «Λαϊκιστικές ή παράλογες ενέργειες θα μπορούσαν να προκαλέσουν μία νέα κρίση του ευρώ», προειδοποίησε στις δηλώσεις του στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων DPA.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP