14.8 C
Athens
Πέμπτη, 12 Δεκεμβρίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΣMΟΣ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΣΕυρωπαϊκά Βραβεία Πολιτιστικής Κληρονομιάς για δύο ελληνικά έργα

Ευρωπαϊκά Βραβεία Πολιτιστικής Κληρονομιάς για δύο ελληνικά έργα

 

Ανάμεσα στους νικητές των Ευρωπαϊκών Βραβείων για την Πολιτιστική Κληρονομιά 2018 / Διακρίσεων Europa Nostra βρίσκονται και δύο ελληνικά έργα. Πρόκειται για το έργο αποκατάστασης του βυζαντινού ναού της Αγίας Κυριακής στη Νάξο και το συλλογικό έργο αποκατάστασης του ψηφιδωτού της Μεταμόρφωσης στην αψίδα της βασιλικής στη Μονή Αγίας Αικατερίνης, Σινά, στην Αίγυπτο.
Πολίτες από όλη την Ευρώπη κι όλο τον κόσμο μπορούν πλέον να ψηφίσουν διαδικτυακά για το Βραβείο κοινού κι έτσι να προσελκύσουν επιπλέον υποστήριξη για τα νικηφόρα επιτεύγματα είτε της χώρας τους είτε άλλης ευρωπαϊκής χώρας.
«Η πολιτιστική κληρονομιά σε όλες της τις εκφάνσεις είναι ένα από τα πιο πολύτιμα περιουσιακά στοιχεία της Ευρώπης. Μπορεί να χτίσει γέφυρες ανάμεσα σε ανθρώπους και κοινότητες, ανάμεσα στο παρελθόν και το μέλλον. Αποτελεί βασικό στοιχείο της ταυτότητάς μας ως Ευρωπαίων και έχει έναν ζωτικής σημασίας ρόλο στην κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη κάθε τόπου. Συγχαίρω τους νικητές των Ευρωπαϊκών Βραβείων Πολιτιστικής Κληρονομιάς / Διακρίσεις Europa Nostra 2018 και τις ομάδες τους για την εξαιρετική και πρωτοποριακή τους δουλειά. Χάρη στο ταλέντο και την αφοσίωσή τους, πολυάριθμοι ευρωπαϊκοί πολιτιστικοί θησαυροί διασώθηκαν και αναγεννήθηκαν. Επίσης είναι πολύ σημαντικό ότι το έργο τους επιτρέπει σε όλους τους ανθρώπους να ανακαλύψουν, να διερευνήσουν και να εμπλακούν στην πλούσια πολιτιστική μας κληρονομιά, διάσταση που εντάσσεται πλήρως στο πνεύμα του Ευρωπαϊκού Ετους Πολιτιστικής Κληρονομιάς που εορτάζουμε το 2018» είπε ο Tibor Navracsics, Ευρωπαίος Επίτροπος για την Εκπαίδευση, τον Πολιτισμό, τη Νεότητα και των Αθλητισμό.
Οι νικητές θα τιμηθούν στην Τελετή Ευρωπαϊκών Βραβείων, στην οποία οικοδεσπότες θα είναι ο Ευρωπαίος Επίτροπος, Tibor Navracsics και ο Μαέστρος Placido Domingo, το βράδυ της 22ης Ιουνίου στο Συνεδριακό Κέντρο του Βερολίνου. Επτά νικητές Grand Prix (οι οποίοι θα λάβουν 10.000 ευρώ) καθώς και ο νικητής του Βραβείου Κοινού, επιλεγμένος από τα νικηφόρα έργα αυτής της χρονιάς, θα ανακοινωθούν κατά τη διάρκεια της τελετής.
Την Τελετή Βραβείων Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Κληρονομιάς θα τιμήσει με την παρουσία του ο Dr. Frank-Walter Steinmeier, Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, ως επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Ετους Πολιτιστικής Κληρονομιάς στη Γερμανία. Στην τελετή θα παρευρεθεί ένα σύνολο 1.000 ατόμων, που θα περιλαμβάνει από υψηλά στελέχη Ευρωπαϊκών Ινστιτούτων και κρατών μελών, μέχρι σημαντικούς εκπροσώπους πολιτιστικών οργανισμών από όλη την Ευρώπη.
Οι 29 νικητές προέρχονται από 17 χώρες.

Βυζαντινός ναός Αγίας Κυριακής, Νάξος, Ελλάδα

Η Αγία Κυριακή είναι μία βυζαντινή εκκλησία, στην οποία διασώζεται ένα σπάνιο σύνολο ανεικονικού διακόσμου, που φιλοτεχνήθηκε στην πρώτη ή στη δεύτερη Εικονοκλαστική περίοδο (726-787 μ.Χ., 813-843 μ.Χ.). Η εκκλησία βρίσκεται σε μία απομακρυσμένη αγροτική περιοχή, η οποία ήταν για πολλά χρόνια παραμελημένη. Το έργο αποκατάστασής της αποτελεί ένα εξαιρετικό δείγμα ευρωπαϊκής συνεργασίας.


Οι πηγές χρηματοδότησής του ήταν αποκλειστικά ιδιωτικές χορηγίες, προερχόμενες αρχικά από την πρωτοβουλία Swiss Initiative, και εν συνεχεία από τον σύνδεσμο «Association Hagia Kyriaki», με τη συνδρομή του ιδρύματος Ιωάννου Φ. Κωστόπουλου. Επιπροσθέτως, σημαντική χρηματοδότηση προήλθε από την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, που έλαβε χορηγίες από το Ιδρυμα Λεβέντη και το ζεύγος Αθανασίου και Μαρίνας Μαρτίνου.

Συλλογικό έργο αποκατάστασης του ψηφιδωτού της Μεταμόρφωσης στην αψίδα της βασιλικής στη Μονή Αγίας Αικατερίνης Σινά

Το ελληνορθόδοξο Μοναστήρι της Αγίας Αικατερίνης στο Ορος Σινά, διατηρεί μία από τις πιο πλούσιες συλλογές εικόνων, χειρoγράφων και ιστορικών εγγράφων. Η τοποθεσία στην οποία βρίσκεται αποτελεί ιερό τόπο για τον Ιουδαϊσμό, τον Χριστιανισμό και το Ισλάμ. Το Μοναστήρι ιδρύθηκε από τον Αυτοκράτορα Ιουστινιανό και το κτηριακό του συγκρότημα ολοκληρώθηκε προ του 565. Η Βασιλική του Ιουστινιανού διατηρεί το μεγαλύτερο μέρος του διακόσμου του 6ου αιώνα, συμπεριλαμβανομένων των ψηφιδωτών της Μεταμόρφωσης, που αποτελούν ένα αριστούργημα της Ορθόδοξης Χριστιανικής τέχνης.
Το 1995 η Βασιλική υπέστη ζημιές από το σεισμό της Ακαμπα. Το 1999 το Ιδρυμα Getty που βρίσκεται στο Λος Αντζελες των ΗΠΑ προσέφερε χορηγία για την αποτύπωση και τη μελέτη αποκατάστασης, η οποία εκπονήθηκε από το Τεχνικό Γραφείο της Μονής που βρίσκεται στην Αθήνα. Το Ινστιτούτο Συντήρησης Getty (GCI) πρότεινε το Centro di Conservazione Archaeologica (CCA) που βρίσκεται στη Ρώμη της Ιταλίας, για τη συντήρηση των ψηφιδωτών και το 2000 χρηματοδότησε απευθείας την αποτύπωση και αξιολόγηση της κατάστασης των ψηφιδωτών από το CCA.
Μετά από επίπονες προσπάθειες, η Μονή κατάφερε να εξασφαλίσει μία δωρεά 500.000 δολάρια από τον πρώην εμίρη του Κατάρ, Σεΐχη Χαμάντ μπιν Χαλιφά Αλ Θανί. Με αυτό το ποσό και την επιπλέον χορηγία 250.000 δολάρια από το Ιδρυμα Getty, η Μονή μπόρεσε να καλύψει τις δαπάνες του έργου αποκατάστασης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ