Στο κοντινό μέλλον οι τιμές του πετρελαίου θα κινηθούν ανοδικά, είπε ο οικονομολόγος, Αμπντουλάχ Αλ Κουάιζ, στη δεύτερη ευρώ-αραβική συνοδό κορυφής στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και στο πλαίσιο της αναφοράς του για την κατάσταση της οικονομίας της Σαουδικής Αραβίας.
«Είναι καιρός να αναβαθμίσουμε επί της ουσίας τις εμπορικές και επιχειρηματικές μας σχέσεις και μάλιστα με ελληνική πρωτοβουλία» σημείωσε κατά την ομιλία του ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, Αθανάσιος Σαββάκης. Το ζητούμενο, σημείωσε, από εδώ και στο εξής είναι η ανάπτυξη συνεργιών μεταξύ ελληνικών επιχειρήσεων και αραβικού κόσμου, αλλά και η επενδυτική επανεκκίνηση της χώρας με κεφάλαια από τις αραβικές χώρες, μετά και την οικονομική σταθερότητα που η χώρα μας έχει επιτύχει.
Στις λύσεις των προβλημάτων των αραβικών περιοχών, οι οποίες θα έρθουν μόνο από την κοινή δράση της Ευρώπης και του αραβικού κόσμου με έμφαση στην τεχνολογία αναφέρθηκε η Κλέρ Σπένσερ, ερευνητής του προγράμματος Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αμερικής του Chatman House. «Οι επαναστατικές τεχνολογίες, όπως το blockchain, αναμένεται σύντομα να αλλάξουν ριζικά το επιχειρείν», είπε.
Στο μυστικό της σταθερότητας για την αντιμετώπιση των προκλήσεων και την αποφυγή των κρίσεων στάθηκε από πλευράς της η Iνές Αγιάλα Σέντερ, πρόεδρος της διακοινοβουλευτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις χώρες του Μαχρέμπ. Δεν είναι πρόβλημα μόνο οι συρράξεις, όπως είπε, αλλά και αυτό της κλιματικής αλλαγής είναι «ένα πρόβλημα παγκόσμιο το οποίο απαιτεί εξίσου την προσοχή μας, αφού προκαλεί ακόμα και μεγάλες μετακινήσεις πληθυσμών». Η διακοινοβουλευτική αντιπροσωπεία της ΕΕ, όπως εξήγησε, προσπαθεί να βρει εργαλεία και όργανα που θα ενισχύσουν την ευρωπαϊκή πολιτική καλής γειτονίας, αλλά και σημεία συνάντησης στα οποία Ευρώπη και αραβικές χώρες θα μπορέσουν μελλοντικά να συνεργαστούν.
Στις προσπάθειες ενίσχυσης των εμπορικών σχέσεων μεταξύ Ευρώπης και αραβικού κόσμου επικεντρώθηκε, από πλευράς του, ο Φιλίπ Σιμόν Αντρέ, διευθυντής της Ενωσης Γερμανικών Επιμελητηρίων, υπεύθυνος για τις σχέσεις Βόρειας Αμερικής – Μέσης Ανατολής. Οπως σημείωσε, οι αραβικές χώρες δεν συνηθίζουν να μιλούν στην ΕΕ – προτιμούν να απευθύνονται απευθείας σε εκπροσώπους των κρατών – μελών, γεγονός που πρέπει να αλλάξει.
Την ανάγκη οικονομικών και πολιτικών μεταρρυθμίσεων για τη διασφάλιση της ασφάλειας και την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών, υπογράμμισε του ο Ματία Τοάλντο, μέλος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με εξειδίκευση στις Εξωτερικές Σχέσεις. «Θα πρέπει να δημιουργήσουμε σύνορα διαχειρίσιμα κι όχι ανοιχτά ή κλειστά» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Στις πολιτικές και οικονομικές συνέπειες που έχουν μέχρι και σήμερα οι πόλεμοι και οι διαφωνίες του παρελθόντος, αναφέρθηκε η πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Αλγερινών Επιχειρήσεων (CGEA), Σαϊντα Νεχζά, τονίζοντας πως το πλαίσιο πάνω στο οποίο οφείλουν να εδραιωθούν οι μελλοντικές συνεργασίες θα βασίζεται στον αμοιβαίο σεβασμό, και στο δικαίωμα του ανθρώπου στη ζωή και στην ελευθερία.
Στην ανάγκη ενός διαρκούς διαλόγου για την άμβλυνση ή και την άρση των αντιπαραθέσεων, αλλά και την υιοθέτηση κοινών πρακτικών, αναφέρθηκε από πλευράς του ο Ιωάννης Φωτεινός, Διευθύνων Σύμβουλος (CEO) της Salfo & Associates. Κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις κοινών δράσεων οι οποίες δεν απαιτούν χρόνο ωρίμανσης, όπως εξήγησε. Μεταξύ αυτών, ήταν και η διοργάνωση θεματικών εκθέσεων για τον ελληνικό πολιτισμό, η εγκαθίδρυση ενός διαθρησκευτικού διαλόγου, η συμπαραγωγή ταινιών ιστορικού κι πολιτισμικού περιεχομένου, η ίδρυση σχολής αρχαίου δράματος στις αραβικές χώρες και άλλα.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ευρωαραβική Διάσκεψη: Αναγκαία η ενίσχυση των εμπορικών σχέσεων μεταξύ Ευρώπης και αραβικού κόσμου
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ