Η ζημιά στους πνεύμονες που προκαλείται εξαιτίας του κορονοϊού (COVID-19) αποτυπώθηκε τρισδιάστατα από επιστημονική ομάδα και, μάλιστα, ίσως αυτή να είναι και διαρκής.
Η εξάπλωση του κορονοϊού (COVID-19) αποτελεί πρόκληση για την επιστημονική κοινότητα και οι ερευνητές αποτύπωσαν τρισδιάστατα τη ζημιά που δημιουργεί ο ιός στους πνεύμονες.
Ειδικότερα, το πλάνο λήφθηκε από τα δεδομένα ενός ασθενούς γύρω στα 50, που στις 18 Μαρτίου εισήχθη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο «Τζορτζ Ουάσινγκτον» και διασωληνώθηκε.
Όταν η κατάστασή του επιδεινώθηκε, οι γιατροί αναγκάστηκαν να χρησιμοποιήσουν τη μέθοδο της οξυγόνωσης με εξωσωματική μεμβράνη. Αυτή η τεχνική οξυγονώνει το αίμα του ασθενούς μέσω μιας εξωσωματικής συσκευής, όταν οι πνεύμονές του δεν είναι πλέον σε θέση να εκπληρώσουν τον ρόλο τους.
Οι επιστήμονες, για να κατανοήσουν με ακρίβεια τη ζημιά στον ιστό του πνεύμονα, χρησιμοποίησαν την τεχνολογία τρισδιάστατης ιατρικής απεικόνισης για να παρατηρηθεί το αναπνευστικό σύστημα από το εσωτερικό.
Διαρκής ζημιά στους πνεύμονες
Σύμφωνα με τον Δρ. Κιθ Μόρτμαν, επικεφαλής του Θωρακοχειρουργικού Τμήματος του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου «Τζορτζ Ουάσινγκτον», το 20% των ασθενών με κορονοϊό, αναπτύσσουν συμπτώματα και μόνο ένα μέρος εξ αυτών είναι επιρρεπείς σε επιπλοκές του πνεύμονα που απαιτούν βοήθεια.
Μάλιστα, σύμφωνα με τον ίδιο, η βλάβη των πνευμόνων μπορεί να «επηρεάσει την ικανότητα του ατόμου να αναπνεύσει για το υπόλοιπο της ζωής του».
Τέλος, ο γιατρός ανέφερε το εξής:
«Υπάρχει μια τέτοια αντίθεση μεταξύ του μολυσμένου πνεύμονα και του γειτονικού υγιούς πνευμονικού ιστού, που δεν χρειάζεται καν να είσαι γιατρός για να καταλάβεις αυτές τις εικόνες και πόσο σοβαρός μπορεί να είναι ο κορονοϊός».
Πηγή sputniknews.gr