Οι ευρωβουλευτές δεν πήραν καλά-καλά τις θέσεις τους και εμφανίστηκαν οι πρώτες αντιπαραθέσεις στο κόμμα των φιλελευθέρων που προς το παρόν αποκαλείται ALDE και την πλειοψηφία των ευρωβουλευτών κατέχει το κόμμα του Γάλλου Προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, Rennaissance.
Τις αντιθέσεις εντός του ALDE ανέδειξε με άρθρο της η βελγική εφημερίδα Le Soir την περασμένη Πέμπτη, η οποία αναφερόμενη στην επικεφαλής του ψηφοδελτίου της Renaissance, Ναταλί Λουαζό, έλεγε ότι σκοπεύει να αναμορφώσει άρδην την πολιτική ομάδα του ALDE. Μετά απ’ αυτό, η Λουαζό έστειλε ηλεκτρονικό μήνυμα προς τα μέλη της ομάδας επιχειρώντας να συγκρατήσει τις εντυπώσεις μεταξύ των ευρωβουλευτών.
Το άρθρο της Le Soir, που αποσύρθηκε γρήγορα από την ιστοσελίδα, έγραφε ότι η Λουαζό σε off-the-record ενημέρωση είπε ότι η ομάδα του ALDE της οποίας επί χρόνια ηγείται ο Βέλγος πολιτικός, Γκι Φερχόφσταντ, χρειάζεται «νέες μεθόδους, νέο καταστατικό και νέα ηγεσία», καθώς και να αποκτήσει «λιγότερο βόρειο προσανατολισμό».
Σύμφωνα με το άρθρο, η Λουαζό συνέκρινε τον Μάνφρεντ Βέμπερ, τον επικεφαλής του ΕΛΚ και των συντηρητικών και υποψήφιο για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με «εκτόπλασμα».
Από την άλλη πλευρά, ο Βέμπερ – και άλλοι συντηρητικοί – έχουν επικρίνει σφόδρα το ALDE για την άρνησή του να τοποθετήσει έναν μοναδικό επικεφαλής υποψήφιο για την προεδρία της Επιτροπής και για την αδυναμία του να διαμορφώσει καθαρούς στόχους στις συνομιλίες για το μέλλον της ευρωπαϊκής ηγεσίας. Εκτός αυτών υπάρχει μια καθαρή αντιπαράθεση για το ποιος θα αναλάβει τον έλεγχο της μελλοντικής φιλελεύθερης ομάδας η οποία δεν έχει ακόμη επίσημο όνομα.
Στο μήνυμα που απέστειλε προς τα μέλη του ALDE η Λουαζό αρνήθηκε τις αναφορές της Le Soir και προσπάθησε να ελαχιστοποιήσει τα περί εσωτερικών διαφωνιών.
«Διάβασα ένα περίεργο κομμάτι στη Le Soir και δεν αναγνωρίζω αυτά που μου αποδίδονται. Είναι καθαρή φαντασία», έγραψε η Λουαζό σε ένα email του οποίου το αντίγραφο έχει το politico.
Το άρθρο της Le Soir επέκρινε επίσης τη Λουαζό για «έλλειψη πολιτικού τακτ».
Ο συγγραφέας του άρθρου, ο βετεράνος δημοσιογράφος στις Βρυξέλλες, Γιούρεκ Κουτζκίεβιτς, επιμένει στα γραφόμενά του, αλλά το κείμενο κατέβηκε μετά τις αιτιάσεις Γάλλων δημοσιογράφων ότι οι πληροφορίες προέρχονται από off-record ενημέρωση στην οποία ο ίδιος δεν ήταν παρών. «Η συναισθηματική ένταση των Γάλλων δημοσιογράφων ήταν τέτοια που αποφασίσαμε να το κατεβάσουμε», είπε ο Κουτζκίεβιτς.
Με 21 ευρωβουλευτές, το κόμμα του Μακρόν En Marche είναι η μεγαλύτερη αντιπροσωπεία στην ομάδα του ALDE και η Λουαζό που διανύει την πρώτη της θητεία στο ευρωκοινοβούλιο έχει βάλει στο μάτι την ηγεσία της ομάδας, ένα αξίωμα που θα διεκδικηθεί έντονα.
Την ίδια φιλοδοξία έχουν ο Σουηδός, Φρέντρικ Φέντερλι και η Ολλανδή, Σοφί ιντ Βελντ. Στο μεταξύ, ο Φερχόφσταντ δεν κρύβει την επιθυμία του να γίνει πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αλλά αν δεν τα καταφέρει θα ήθελε να παραμείνει επικεφαλής της ομάδας.
Είναι δε χαρακτηριστικό, ότι μετά τη συνάντηση των ηγετών των πολιτικών ομάδων του ΕΚ την περασμένη Τετάρτη το βράδυ, ο Φερχόφσταντ υπέγραψε μόνος του εκ μέρους του ALDE την ανακοίνωση των ηγετών, για τον σχεδιασμό των φιλοευρωπαϊκών κομμάτων προκειμένου να διαμορφώσουν κοινή πολιτική ατζέντα για το νέο Κοινοβούλιο -αν και τόσο ο Φερχόφσταντ όσο και η Λουαζό εξελέγησαν από κοινού για να διαπραγματευτούν εκ μέρους της ομάδας στις συνομιλίες δημιουργίας συνασπισμού.
Οι Φιλελεύθεροι αναμένεται να εκλέξουν νέο ηγέτη στις 18 Ιουνίου.
Στο email που απέστειλε πάντως στους ευρωβουλευτές η Λουαζό επιδίωξε να δώσει για τη γαλλική αντιπροσωπεία ένα προφίλ σεμνό και συνεργασίας.
«Η γαλλική αντιπροσωπεία αποτελείται κυρίως από νεοφερμένους και με συνείδηση ότι έχουμε πολλά να μάθουμε αλλά και να δώσουμε στην ομάδα» έγραψε η Λουαζό στο μήνυμά της, προσθέτοντας «κανένας δεν πρέπει να συμπεριφέρεται με αλαζονεία στην ομάδα, ειδικά οι Γάλλοι».
Στο μήνυμά της ανέφερε επίσης την ανάγκη για «ισορροπία μεταξύ γεωγραφικής προέλευσης και πολιτικών αποχρώσεων», μια φράση που φάνηκε ως προσπάθεια να απαντήσει στη διαρροή του σχολίου της, σύμφωνα με το άρθρο για «λιγότερο βόρειο επίκεντρο».
Οσο για το νέο όνομα της ομάδας, η Λουαζό είπε ότι «οι Γάλλοι ευρωβουλευτές δεν είναι αυτοί που βάζουν τις ιδέες στο τραπέζι» αν και για το κόμμα του Μακρόν είναι επιτακτικό να αποφευχθεί η λέξη «φιλελεύθερο» που έχει αρνητική χροιά για τη Γαλλία και θεωρείται συνώνυμο ενός ανάλγητου υπερ-καπιταλισμού.
Την επομένη, ο Λουίς Γκαρικάνο, επικεφαλής της ισπανικής αντιπροσωπείας στο ALDE και πρώην αντιπρόεδρός του, έδωσε τη στήριξή του στη Λουαζό:
«Το άρθρο έχει πολλούς υπαινιγμούς, αλλά είναι φτωχό σε περιεχόμενο και έχει γραφτεί με σκοπό να πλήξει τόσο εσάς όσο και τη νέα μας ομάδα» δήλωσε ο Λουίς Γκαρικάνο, επικεφαλής της ισπανικής αντιπροσωπείας στο ALDE.
«Είμαι σίγουρος», πρόσθεσε, «ότι όλοι συμμεριζόμαστε την επιθυμία σας για ισορροπημένη και ενωμένη ομάδα με καθαρό στόχο. Προφανώς, πολλοί απ’ έξω θα προτιμούσαν να αποτύχουμε, αλλά είναι επιβεβλημένο να επιτύχουμε».
Πηγή Politico