Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε τα κράτη – μέλη να ενισχύσουν την ανταλλαγή πληροφοριών και να βοηθήσουν στη διεξαγωγή αποτελεσματικότερων ερευνών σχετικά με την αύξηση του human trafficking στην ΕΕ.
«Ειδικά στο θέμα της ανταλλαγής πληροφοριών, η Επιτροπή ενθαρρύνει τα κράτη – μέλη να καταστήσουν πιο αποτελεσματικές τις έρευνες και τις διώξεις, κυρίως μέσω ανταλλαγής πληροφοριών και βέλτιστων πρακτικών», ανέφερε πηγή της Επιτροπής στη EURACTIV.
Παρά την πρόοδο που σημειώθηκε στην αντιμετώπιση του συγκεκριμένου φαινομένου, η Κομισιόν παραδέχεται ότι το human trafficking εξακολουθεί να υφίσταται, επισημαίνοντας ότι η ΕΕ πρέπει να εντείνει τις ενέργειες για την πρόληψή του.
«Μεταξύ των δράσεων περιλαμβάνονται για παράδειγμα: η διατάραξη του επιχειρηματικού μοντέλου των δικτύων διακίνησης μέσω της αποτελεσματικής αποθάρρυνσης της ζήτησης υπηρεσιών, οι οποίες αποτελούν αντικείμενο εκμετάλλευσης της εμπορίας ανθρώπων και την αποτελεσματικότερη άσκηση των διώξεων, βελτίωση των δικαιωμάτων των θυμάτων και καλύτερος συντονισμός της ανταπόκρισης εντός και εκτός ΕΕ», ανέφερε η πηγή.
Σύγχρονη δουλεία: «ντροπή» για την Ευρώπη
«Το human trafficking και η εργασιακή εκμετάλλευση είναι ντροπή για την Ευρώπη. Η ΕΕ δεν μπορεί να είναι περήφανη για την οικονομική ανάπτυξη που συνδέεται με τη σύγχρονη δουλεία», τόνισε η Ευρωβουλευτής, Κωνσταντίνα Κούνεβα.
Ταυτόχρονα, οι Ευρωβουλευτές τόνισαν ότι το 76% των θυμάτων ήταν γυναίκες, οι περισσότερες από τις οποίες προέρχονται κυρίως από τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία, την Ολλανδία, την Ουγγαρία και την Πολωνία.
Το νομοθετικό σώμα της ΕΕ υπογράμμισε ότι το 67% των θυμάτων human trafficking υφίστανται σεξουαλική εκμετάλλευση, αλλά παρατηρείται ανησυχητική αύξηση σε πολλές χώρες της ΕΕ όσον αφορά την εμπορία ανθρώπων με σκοπό την εκμετάλλευση του εργατικού δυναμικού, ιδίως στον γεωργικό τομέα.
Η Επιτροπή ελέγχει εάν εφαρμόζονται οι οδηγίες για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων; ‘Η ενδιαφέρεται μόνο για τους δημοσιονομικούς κανόνες;», αναρωτήθηκε η κ. Κούνεβα.
«Υπάρχουν απάνθρωπες συνθήκες εργασίας στα θερμοκήπια της Ιταλίας και τις καλλιέργειες μανιταριών της Ολλανδίας. Παρατηρείται, επίσης, κατάχρηση των εργαζομένων στις καλλιέργειες σπαραγγιών και φράουλας στην Τσεχία και την Ελλάδα, αντίστοιχα», πρόσθεσε.
Μιλώντας την περασμένη εβδομάδα στο Στρασβούργο, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, δήλωσε ότι εάν δεν τηρηθούν οι κανόνες για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων, η Κομισιόν δεν θα διστάσει να κινήσει διαδικασίες επί παραβάσει.
«Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις σε εθνικό επίπεδο και θα συνεργαστούμε με τις εθνικές αρχές, για να διασφαλίσουμε ότι τα μέτρα που ελήφθησαν ανταποκρίνονται στον φιλόδοξο στόχο που έχουμε θέσει και δεν θα αποφύγουμε να κινήσουμε διαδικασίες παράβασης, εάν χρειαστεί», προειδοποίησε ο κ. Αβραμόπουλος.
«Η νομοθεσία αυτή είναι όχι μόνο υποχρεωτική, αλλά απαραίτητη για να επιτευχθεί πρόοδος στην αντιμετώπιση του human trafficking σε εθνικό επίπεδο», ανέφερε ο κ. Αβραμόπουλος.
Ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας της ΕΕ τόνισε ότι πριν από ένα χρόνο η Κομισιόν προέβη σε λεπτομερή αξιολόγηση των δράσεων σε επίπεδο κρατών – μελών, για να διαπιστώσει, εάν έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα για τη διερεύνηση και δίωξη αδικημάτων που σχετίζονται με τη σωματεμπορία, καθώς και για την παροχή βοήθειας και την προστασία των θυμάτων.
«Τα κράτη – μέλη έχουν καταβάλλει σημαντικές προσπάθειες, αλλά υπάρχει ακόμα περιθώριο βελτίωσης σε ορισμένους τομείς, για παράδειγμα όταν πρόκειται για ειδικά μέτρα για την προστασία των παιδιών ή τις αποζημιώσεις», σημείωσε.
Πηγή EurActiv.gr