Μετά τις Κατερίνα Στεφανίδη και Νικόλ Κυριακοπούλου επέστρεψε στη χώρα μας και το πρώτο μεγάλο γκρουπ των Ελλήνων αθλητών και αθλητριών που μετείχαν στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του Βερολίνου. Ανάμεσα σε αυτούς και τα δύο χρυσά μετάλλια στα οριζόντια άλματα, οι δύο αθλητές του Γιώργου Πομάσκι, Βούλα Παπαχρήστου και Μίλτος Τεντόγλου, οι οποίοι ανέβηκαν στην κορυφή της Ευρώπης.
«Ηθελα από τα πρώτα άλματα να «καθαρίσω» τον αγώνα. Είχα μεγάλη σιγουριά για τον εαυτό μου», είπε η Παπαχρήστου για τον τελικό του τριπλούν, έχοντας ήδη αγκαλιάσει την κόρη της και συμπλήρωσε για όσα κλήθηκε να αντιμετωπίσει στους μήνες που προηγήθηκαν:
«Ξεκίνησα τη χρονιά δυνατά στο διασυλλογικό πρωτάθλημα και αυτό με ενθουσίασε. Στα Χανιά ήρθε ο τραυματισμός και από εκεί και πέρα έπρεπε να βρω ισορροπία και να μπορέσω να αντιμετωπίσω όσα είχα μπροστά μου. Η αλήθεια είναι πως για κάποιο διάστημα κατέρρευσα και φοβήθηκα πως θα έχανα την φρεσκάδα που είχα και δεν θα μπορούσα να επιστρέψω. Παρόλα αυτά έμεινα ήρεμη, άκουσα τους γιατρούς της ομοσπονδίας, τη φυσιοθεραπεύτρια μας και φυσικά τον προπονητή μου. Η προπόνηση δεν έμεινε καθόλου πίσω, αντίθετα ρίξαμε το βάρος μας σε άλλους τομείς που υστερούσα, δουλέψαμε καλά και κάπως έτσι διατηρήθηκα σε πολύ καλή κατάσταση. Μετά την Φιλοθέη κατάλαβα πως είμαι καλά. Μπήκα στο μήκος κυρίως για να αποκτήσω αγωνιστική εικόνα και παρά τις ενοχλήσεις ένιωθα καλά. Μέχρι τότε ακόμη και η συμμετοχή στο Πρωτάθλημα ήταν αμφίβολη. Η συνέχεια ήταν εξαιρετική, ο πόνος υποχώρησε, η αυτοπεποίθηση μου ανέβηκε, ακολούθησε η παρουσία στο Πρωτάθλημα και μετά το Βαλκανικό Πρωτάθλημα. Θεωρώ πως από εκεί κι έπειτα ήμουν σίγουρη για τη συνέχεια. Ηξερα πως θα πάω στο Βερολίνο και θα κερδίσω. Κι έτσι έγινε. Θεωρώ πως ακόμη κι αν κάποια αθλήτρια απαντούσε στο 14.60μ, θα ήμουν σε θέση να αντιδράσω και να την ξεπεράσω. Τώρα συνεχίζουμε με το ίδιο πάθος και την ίδια σκληρή δουλειά».
Εμφανώς ικανοποιημένος παρουσιάστηκε και ο Μίλτος Τεντόγλου, ο οποίος είπε: «Πέτυχα το στόχο που είχα γι’ αυτή τη διοργάνωση και αυτό είναι το βασικό ζητούμενο για εμένα. Χάρηκα πολύ, είμαι περήφανος για εμένα, ωστόσο η χρονιά δεν τελείωσε ακόμη, έχουμε μπροστά το Παγκόσμιο Κύπελλο και κάποια άλλα μίτινγκ. Είναι σημαντικό για εμένα ότι σε νεαρή ηλικία κατάφερα να κατακτήσω το χρυσό και ελπίζω πως και στο μέλλον θα έχω την ευκαιρία για ανάλογες εμφανίσεις», είπε.
Τα μέλη της αποστολής υποδέχθηκε ο γενικός γραμματέας του ΣΕΓΑΣ, Βασίλης Σεβαστής και ο έφορος της ομοσπονδίας Σπύρος Καλοζούμης. Στην Ελλάδα βρίσκονται από το βράδυ του Σαββάτου οι Στεφανίδη και Κυριακοπούλου, ενώ το τελευταίο ελληνικό γκρουπ επιστρέφει από Βερολίνο, τη Δευτέρα (13/8) στις 15.10.
Καρέ χρυσών μεταλλίων!
Κάθε αγώνας του Λευτέρη Πετρούνια εξελίσσεται πλέον και σε μια χρυσή σελίδα για την ιστορία του ελληνικού αθλητισμού. Ο 27χρονος Ελληνας Ολυμπιονίκης και παγκόσμιος πρωταθλητής, κατέκτησε για 4η συνεχόμενη φορά, το χρυσό μετάλλιο των κρίκων, στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ενόργανης γυμναστικής.
Η αρχή είχε γίνει το 2015 στο Μονπελιέ, ακολούθησαν το 2016 η Βέρνη, το 2017 το Κλουζ και τώρα η Γλασκόβη. Ετσι ισοφάρισε το ρεκόρ του θρυλικού Ιταλού γυμναστή Γιούρι Κέκι, με τέσσερις διαδοχικούς ευρωπαϊκούς τίτλους στο αγώνισμα (1990, 1992, 1994, 1996).
Με μια και πάλι εκπληκτική εμφάνιση στον τελικό ο Πετρούνιας, και παρά το πρόβλημα που τον ταλαιπωρεί στον αριστερό ώμο, συγκέντρωσε 15,466 βαθμούς (με συντελεστή δυσκολίας 6,30) και πήρε το χρυσό μετάλλιο. Το ασημένιο κατέκτησε ο Τούρκος Ιμπραΐμ Τσολάκ με 15,100 βαθμούς και το χάλκινο ο Βρετανός Κόρτνι Τάλοχ με 15,000 βαθμούς. Θυμίζουμε πως από τον προκριματικό της Πέμπτης είχε περάσει ως 1ος με 15,133 βαθμούς.
Αυτό είναι το 28ο μετάλλιο για την Ελλάδα σε Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα και το 14ο χρυσό. Για τον αθλητή του Δημήτρη Ράφτη αυτός ήταν ο όγδοος τελικός της καριέρας του σε ισάριθμες συνεχόμενες συμμετοχές σε Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα ανδρών. Κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στο ντεμπούτο του στο θεσμό, το 2011 στο Βερολίνο, κατετάγη 5ος στις επόμενες τρεις διοργανώσεις (Μονπελιέ 2012, Μόσχα 2013, Σόφια 2014), για να στεφθεί πρωταθλητής Ευρώπης το 2015 στο Μονπελιέ, το 2016 στη Βέρνη και το 2017 στο Κλουζ.
Ο Ελληνας «άρχοντας των κρίκων» παραμένει αήττητος όλες τις διοργανώσεις εδώ και 2,5 χρόνια. Μετά τον Απρίλιο του 2016 και την κατάκτηση της 2ης θέσης στο προ-Ολυμπιακό τουρνουά του Ρίο Ντε Τζανέιρο, έχει κατακτήσει παντού το χρυσό μετάλλιο, μετρώντας «8 στα 8» στις διεθνείς διοργανώσεις όπου αγωνίστηκε. Εξίσου εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι κλείνει ακριβώς δύο χρόνια χωρίς να έχει ηττηθεί ούτε σε προκριματικό των κρίκων! Από τις 7 Αυγούστου 2016, όταν πέρασε ως 2ος από τον προκριματικό των Ολυμπιακών Αγώνων, κάθε παρουσία του Πετρούνια ισοδυναμεί με πρωτιά, σε κάθε θεσμό, είτε προκριματικός είτε τελικός, και απέναντι σε οποιονδήποτε αντίπαλο.
Από το 1955 μέχρι σήμερα, μόλις επτά αθλητές έχουν κατορθώσει να κατακτήσουν τέσσερα ή περισσότερα χρυσά μετάλλια στο ίδιο όργανο σε Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα ενόργανης γυμναστικής και ανάμεσά τους βρίσκονται δύο Ελληνες, ο Βλάσης Μάρας και ο Λευτέρης Πετρούνιας.
Η δικαίωση μιας… εικοσαετίας για τον 36χρονο Τσιάμη με το χάλκινο μετάλλιο στο τριπλούν
Επρεπε να περάσει σχεδόν μια εικοσαετία στον αθλητισμό για να φθάσει στη μεγαλύτερη επιτυχία της καριέρας του. Ο λόγος για τον Δημήτρη Τσιάμη ο οποίος σε ηλικία 36 ετών κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στον τελικό του τριπλούν κατά την 6η και τελευταία ημέρα του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος στίβου στο Βερολίνο. Ο έμπειρος άλτης ανέβηκε στο τρίτο σκαλί του βάθρου αφού είχε καλύτερη προσπάθεια (την τρίτη) στα 16.78μ που είναι και η καλύτερη εφετινή του επίδοση. Το χρυσό μετάλλιο πήρε ο Νέλσον Εβόρα (Πορτογαλία) με 17.10μ και το ασημένιο ο Αλέξις Κοπέλο (Αζερμπαϊτζάν) με 16.93μ.
Με το χάλκινο μετάλλιο του Τσιάμη η Ελλάδα έφθασε τα 6 μετάλλια στη διοργάνωση, αφού προηγήθηκαν τα χρυσά της Στεφανίδη, της Παπαχρήστου και του Τεντόγλου, καθώς και τα ασημένια της Κυριακοπούλου και της Μπελιμπασάκη.
«Περίμενα ένα ακόμη καλύτερο άλμα αλλά δεν πειράζει. Το επίπεδο δεν ήταν πολύ υψηλό. Προσωπικά είμαι χαρούμενος για το χάλκινο μετάλλιο», δήλωσε ο Δημήτρης Τσιάμης μετά την επιτυχία του στον τελικό του τριπλούν. Και πρόσθεσε: «Αφιερώνω το μετάλλιο στην οικογένειά μου, τον προπονητή μου Δημήτρη Σιούντρη, σε όλους τους Ελληνες. Αυτό που θέλω να κάνω τώρα, είναι να πάω στον επόμενο αγώνα μου και να κάνω ακόμη μεγαλύτερα άλματα».
Ο Τσιάμης με αριθμούς
Ο Δημήτρης Τσιάμης χάρισε στη χώρα μας το πιο ανέλπιστο ίσως μετάλλιο στο 24ο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στίβου του Βερολίνου και ο μεγαλύτερος σε ηλικία Ελληνας που καταφέρνει να ανεβεί στο βάθρο μεγάλης διοργάνωσης. Η επιτυχία έρχεται δώδεκα χρόνια από τα 17.55μ στο ευρωπαϊκό κύπελλο της Θεσσαλονίκης (18/6/2006), επίδοση που αποτελεί μέχρι σήμερα πανελλήνιο ρεκόρ.
Ο αθλητής του Δημήτρη Σιούντρη, έδωσε για πρώτη φορά το παρών σε τελικό μεγάλης διοργάνωσης το 2007 στο παγκόσμιο της Οσάκα, όπου ήταν 12ος, ενώ η καλύτερη θέση μέχρι σήμερα σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ήταν η 9η το 2012 στο Ελσίνκι. Επίσης, ήταν παρών στο ίδιο στάδιο και στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2009, ενώ έχει αγωνιστεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2008 στο Πεκίνο.
Παγκόσμιες πρωταθλήτριες οι Κυρίδου – Μπούρμπου, «ασημένια» τα διπλά σκιφ εφήβων/νεανίδων
Μοναδικές στιγμές για την ελληνική κωπηλασία στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα Εφήβων-Νεανίδων η αυλαία του οποίου έπεσε σήμερα (12/8) στο Ρατσίτσε της Τσεχίας. Εκεί όπου η Ελλάδα πανηγύρισε τρία μετάλλια (δύο είχε κατακτήσει πέρυσι στο Τρακάϊ ασημένιο και χάλκινο) εκ των οποίων ένα χρυσό και δυο ασημένια, ενώ οι Ελληνες αθλητές πέτυχαν δυο νέα παγκόσμια ρεκόρ στα ημιτελικά. Στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου ανέβηκε το πλήρωμα της δικώπου άνευ των Νεανίδων με τις Χριστίνα Μπούρμου-Μαρία Κυρίδου που μπήκαν μπροστά από το ξεκίνημα της κούρσας του τελικού και διατηρήθηκαν ως τον τερματισμό πανηγυρίζοντας το χρυσό μετάλλιο, ενώ λίγο αργότερα ακούστηκε ο Εθνικό μας ύμνος προς τιμήν τους. Τα δυο κορίτσια που την προηγούμενη στον ημιτελικό είχαν κάνει νέο παγκόσμιο ρεκόρ με 7:15.53 κέρδισαν το χρυσό τερματίζοντας σε 7:17.10, ενώ τη 2η θέση πήραν οι ΗΠΑ με 7:23.61 και την 3η η Τσεχία με 7:26.71.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Χριστίνα Μπούρμπου είχε κατακτήσει πέρυσι το ασημένιο μετάλλιο στην αντίστοιχη διοργάνωση στο Τρακάι της Λιθουανίας αγωνιζόμενη μαζί με την Μαργαρίτα Γεωργούδη. Αμέσως μετά η Χριστίνα Μπούρμπου τόνισε για την επιτυχία αυτή: «Το απολαύσαμε σήμερα. Αυτός ο αγώνας ήταν ξεκάθαρα πολύ πιο δύσκολος από τους προηγούμενους. Ηταν δύσκολο να αντιμετωπίσουμε τις διάφορες συνθήκες που βρίσκαμε. Κάναμε πολύ καλή εκκίνηση και διατηρήσαμε τη διαφορά μέσα στη κούρσα αλλά στα τελευταία 400μ. θέλαμε απλά να τερματίσουμε».
Ασημένιο για τις «πρωτάρες» Νόνη – Αγιώτη
Το πρώτο τους μετάλλιο σε Παγκόσμιο πρωτάθλημα κατέκτησε και οι Ισμήνη Νόνη – Ελένη Αγιώτη που πήραν τη 2η θέση στο τελικό του διπλού νεανίδων. Τα δυο κορίτσια αν και με την λιγότερη εμπειρία από τις αντιπάλους τους ξεκίνησαν 3ες στον τελικό, μετά τα πρώτα 500μ. πέρασαν στην 2ηθέση, άντεξαν στις επιθέσεις των αντιπάλων τους για να τερματίσουν με χρόνο 7:19.40 πίσω από τις Κινέζες που πήραν το χρυσό με 7:17.41, ενώ την 3η θέση κέρδισε η Ν. Ζηλανδία με 7:20.10. «Ηταν δύσκολο αλλά κάναμε το καλύτερο για μας, για την πατρίδα μας και πιστεύω ότι όλοι στην Ελλάδα θα είναι περήφανοι για μας» τόνισε η 17χρονη Ισμήνη Νόνη βγαίνοντας από τη βάρκα.
Στο δεύτερο σκαλί του κόσμου Σχιζοδήμος – Γκαϊδατζής
Από το ίδιο αγώνισμα, το διπλό σκιφ, αλλά τους έφηβους ήρθε και το δεύτερο ασημένιο μετάλλιο. Οι Πέτρος Γκαϊδατζής – Γρηγόρης Σχιζοδήμος που στον ημιτελικό είχαν σημειώσει νέο παγκόσμιο ρεκόρ κατάφεραν σε μια πολύ απαιτητική κούρσα με πολύ έντονο συναγωνισμό να κατακτήσουν την 2η θέση και να προσθέσουν το τρίτο μετάλλιο για την Ελλάδα στο σχετικό πίνακα. Οι δυο Ελληνες κωπηλάτες αν και 3οιως τα 1500μ. ανέβασαν ρυθμό στα τελευταία μέτρα και κατάφεραν να τερματίσουν 2οι με επίδοση 6:29.57, ενώ την 1η θέση πήρε το πλήρωμα της Γερμανίας με 6:26.39 και 3ηήταν η βάρκα της Τσεχίας με 6:31.67. «Ηταν η καλύτερη κούρσα που έχουμε κάνει ποτέ αλλά και η πιο δύσκολη. Οι συνθήκες ήταν πολύ αντίξοες αλλά θέλαμε πολύ να τα καταφέρουμε και είμαστε πολύ χαρούμενοι με το ασημένιο μετάλλιο» τόνισε ο Γρηγόρης Σχιζοδήμοςμε το φινάλε του τελικού.
Με τα τρία μετάλλια η Ελλάδα κατέλαβε την 5ηθέση στο σχετικό πίνακα του Παγκοσμίου πρωταθλήματος με πρώτες τις ΗΠΑ (2-3-1) και στη συνέχεια τις Ιταλία (2-1-1),Τσεχία (2-0-1) και Γερμανία (1-2-1).
Νο 15 στον κόσμο ο Τσιτσιπάς με άλμα 12 θέσεων!
Οπως αναμενόταν, μετά την εκπληκτική του διαδρομή στο Rogers Cup μέχρι τον τελικό στο Τορόντο, ο Στέφανος Τστιτσιπάς, έκανε άλμα 12 θέσεων και βρέθηκε 15ος στην παγκόσμια κατάταξη της ATP!
Ο 20χρονος Ελληνας πρωταθλητής του τένις, συγκεντρώνει 2.089 βαθμούς, στην κατάταξη που στην κορυφή της στέκεται βρίσκεται πάντα ο Ράφα Ναδάλ με 10.220 βαθμούς.
Πίσω από τον Ισπανό πρωταθλητή, βρίσκεται ο Ελβετός, Ρότζερ Φέντερερ με 6.480 βαθμούς, ενώ το «βάθρο» συμπληρώνει ο Αργεντινός Ντελ Πότρο (5,410), που ανέβηκε μία θέση. Οσον αφορά στον Νικ Κύργιο, υποχώρησε μία θέση (στο Νο 18), ενώ ο Μάρκος Παγδατής παρέμεινε 93ος.
Ο Ελληνας πρωταθλητής, για να φτάσει στον τελικό του Rogers Cup στο Τορόντο είχε αποκλείσει στη σειρά, Τιμ (Νο 8), Τζόκοβιτς (Νο 10), Αλεξάντρ Ζβέρεφ ( Νο 3) και Αντερσον (Νο 6). Κανείς πριν δεν είχε κάνει ποτέ κάτι τέτοιο στο ATP σε τέτοια ηλικία. Μόνο ο Ράφα Ναδάλ, σε ηλικία 19 ετών, στο Μόντε Κάρλο το 2006, είχε αποκλείσει τρεις μέσα από το Top 10: Κορία (Νο 9), Κλαούντιο (Νο 8) και Φέντερερ (Νο 1).
«Η υπομονή του Ράφα είναι απίστευτη», είπε μετά τον τελικό στο Τορτόντο ο Στέφανος Τσιτσιπάς που είχε χάσει από το Ναδάλ (6-2, 6-1) στον τελικό του τουρνουά της Βαρκελώνης τον Απρίλιο.
«Ποτέ δεν σπάει, σε παγιδεύει σαν μπουλντόγκ και πάντα σε περιορίζει στο γήπεδο, αυτό που έχει καταφέρει ως παίκτης είναι εξαιρετικό, έτσι αισθάνεσαι όταν παίζετε εναντίον του. Με περισσότερη δουλειά ελπίζω να φτάσω μία μέρα στο επίπεδό του», πρόσθεσε.
«Αυτή ήταν η καλύτερη εβδομάδα της ζωής μου. Δε με έχουν υποδεχτεί ποτέ ξανά έτσι στη ζωή μου. Σας ευχαριστώ πολύ. Αυτό το τέλος σημαίνει πολλά για εμένα. Είναι η πρώτη φορά που φτάνω στον τελικό ενός masters», τόνισε. «Ευχαριστώ τους πάντες σε αυτό το τουρνουά. Συγχαρητήρια στον Ράφα. Ευχαριστώ τον διευθυντή του τουρνουά και όλη την ομάδα Ευχαριστώ τους χορηγούς μου και την ακαδημία Μουράτογλου. Δεν ξέρω ποιον άλλο πρέπει να ευχαριστήσω. Είναι έντονα τα συναισθήματα. Σε δύο χρόνια θα είμαι πάλι στο Τορόντο».
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ