13.1 C
Athens
Πέμπτη, 12 Δεκεμβρίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΕκδήλωση με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αναπηρίας στο Ιδρυμα Κακογιάννη- «Όλοι μοναδικοί......

Εκδήλωση με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αναπηρίας στο Ιδρυμα Κακογιάννη- «Όλοι μοναδικοί… όλοι ίσοι»

 

Μια ξεχωριστή εκδήλωση διοργανώθηκε απόψε(σ.σ. Δευτέρα) στο ίδρυμα Κακογιάννη με τίτλο «Ολοι μοναδικοί… όλοι ίσοι» από τον υπουργό Επικρατείας Χριστόφορο Βερναρδάκη και το Συντονιστικό Μηχανισμό για την Αναπηρία, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αναπηρίας. Πρωταγωνιστές ήταν τα ίδια τα άτομα με αναπηρία και οι οικογένειές τους.
Τη βραδιά άνοιξε η ομάδα σύγχρονου χορού Dagipoli Dance Co, η οποία αποτελείται από χορευτές με και χωρίς αναπηρία. Στη συνέχεια μίλησαν εργαζόμενοι με διάφορες μορφές αναπηρίας, (όπως ο αθλητικογράφος-συγγραφέας Χρήστος Χαραλαμπόπουλος, ο εκπαιδευτής προγραμματιστής Γιάννης Ζαχάκης, ο διοικητικός υπάλληλος, τ. Αντινομάρχης Αχαΐας, Γεράσιμος Φεσσιάν, ο Γιώργος Χρηστάκης, κοινωνικός ψυχολόγος και ιδρυτής της Dagipoli Dance Co), μέλη των οικογενειών τους (η Μαριάννα Στυλιανέση, ο Χρήστος Νάστος) και άνθρωποι, που δουλεύουν σε θέσεις σχετικές με ΑμεΑ. Στο τέλος της εκδήλωσης τοποθετήθηκαν ο υπουργός Επικρατείας, η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου, η υφυπουργός Παιδείας Μερόπη Τζούφη και η ευρωβουλευτής Κωνσταντίνα Κούνεβα.
Οι ομιλητές αναφέρθηκαν με θερμά λόγια στην στροφή που έχει αρχίσει να συντελείται τον τελευταίο χρόνο στην Ελλάδα με την ενσωμάτωση στη νομοθεσία της διεθνούς σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία – και συγκεκριμένα στη μετάβαση από το ιατρικό στο κοινωνικό μοντέλο για την αναπηρία. Στο πρώτο μοντέλο, το άτομο θεωρείται υπεύθυνο για την κατάστασή του και αντιμετωπίζεται με φιλανθρωπία, παραμένοντας αποκλεισμένο κοινωνικά. Στη δεύτερη περίπτωση, η κοινωνία είναι υπεύθυνη και πρέπει να διαμορφωθεί κατάλληλα η πόλη και οι υποδομές, ώστε τα ΑμεΑ να είναι ισότιμα μέλη και να συμμετέχουν σε όλους τους τομείς.
«Πρέπει ακόμα να κάνουμε πάρα πολλά πράγματα για να αλλάξουμε το υπάρχον μοντέλο. Είναι ένας διαρκής αγώνας και πάλη για ίσα δικαιώματα», τόνισε ο κ. Βερναρδάκης. Η κ. Φωτίου εξήγησε μεταξύ άλλων, το τρίπτυχο ισοτιμία-αξιοπρέπεια-πρόσβαση που προσπαθεί να εφαρμόσει η κυβέρνηση και την εθνική στρατηγική για την αποΐδρυματοποίηση. Η κ. Κούνεβα συμπλήρωσε, πως οι διατάξεις που εισήχθησαν είναι πρωτοπόρες, ακόμα και σε σχέση με άλλα ευρωπαϊκά κράτη, αλλά χρειάζεται να ελέγχονται τα αποτελέσματα, να μην αφεθούν και ξεχαστούν. Υπογράμμισε επίσης, τη μοναδικότητα κάθε ανθρώπου, και περιέγραψε το πώς ένα ΑΜΕΑ με προσωπικό βοηθό μπορεί να κάνει τα πάντα. Η κ. Τζούφη αναφέρθηκε στην ίδρυση νέων τμημάτων ένταξης, την παράλληλη στήριξη των μαθητών, τις πρώτες μόνιμες προσλήψεις στον τομέα της ειδικής αγωγής, την αναμόρφωση των προγραμμάτων σπουδών. Υπογράμμισε δε, πως οι υποδομές για ΑμεΑ αποτελούν ακόμα σοβαρό πρόβλημα και εκκρεμεί να βρεθούν λύσεις στα ζητήματα μεταφοράς.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ