15.7 C
Athens
Παρασκευή, 13 Δεκεμβρίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΔ. Τζανακόπουλος: «Κανένας και καμία μόνοι τους»

Δ. Τζανακόπουλος: «Κανένας και καμία μόνοι τους»

«Αυτή μπορεί να είναι και η μοναδική έμπρακτη συγγνώμη της Πολιτείας για τις διαχρονικές ευθύνες της»

Εντολή στους συναρμόδιους υπουργούς έδωσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, «για την αποκατάσταση της περιοχής αλλά και για την ενίσχυση όσων επλήγησαν να ολοκληρωθούν ταχύτατα οι διαδικασίες και να είναι απλές χωρίς πρόσθετες γραφειοκρατικές επιβαρύνσεις», επεσήμανε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, κάνοντας αναλυτική αναφορά στις κυβερνητικές δράσεις που είτε είναι σε εξέλιξη είτε θα υλοποιηθούν.
«Αυτή μπορεί να είναι και η μοναδική έμπρακτη συγγνώμη της Πολιτείας για τις διαχρονικές ευθύνες της», τόνισε εξάλλου.
Η ενημέρωση ξεκίνησε από την αναφορά στην επίσκεψη του πρωθυπουργού στις πληγείσες περιοχές στο Μάτι. Ειδικότερα, επισκέφτηκε την Αργυρή Ακτή, το Ρέμα στο Κόκκινο Λιμανάκι, αλλά και το Συντονιστικό Κέντρο της Πυροσβεστικής και του Στρατού.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, όπως ενημέρωσε σχετικά ο κ. Τζανακόπουλος, ο πρωθυπουργός συνομίλησε με πολίτες, πυροσβέστες και στρατιώτες, ενώ ενημερώθηκε για την κατάσταση από τον υπαρχηγό της Πυροσβεστικής, κ. Αναγνωστάκη, αλλά και τους μηχανικούς του Υπουργείου Υποδομών, που βρίσκονται στο πεδίο.
Κυβερνητική σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό
Επίσης γνωστοποίησε ότι το βράδυ της Κυριακής πραγματοποιήθηκε υπό τον πρωθυπουργό ευρεία σύσκεψη των αρμόδιων υπουργών. «Κύριο μέλημα της Κυβέρνησης είναι η ανάληψη της πολιτικής ευθύνης να είναι έμπρακτη και να μεταφραστεί σε συγκεκριμένες ενέργειες και παρεμβάσεις», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Στο πλαίσιο αυτό στη σύσκεψη αποφασίστηκαν τα επόμενα βήματα για την αποκατάσταση των πληγέντων από την πυρκαγιά. Ταυτόχρονα, λήφθηκαν και συγκεκριμένες αποφάσεις, με βάση την εισήγηση του πρωθυπουργού στο Υπουργικό Συμβούλιο της 27ης Ιουλίου, για την αντιμετώπιση των παθογενειών που συνέτειναν στην τραγωδία στην Ανατολική Αττική, είπε ο κ. Τζανακόπουλος.
Και μετέφερε την εντολή του κ. Τσίπρα, ώστε «οι διαδικασίες για την αποκατάσταση της περιοχής αλλά και για την ενίσχυση όσων επλήγησαν να ολοκληρωθούν ταχύτατα και να είναι απλές χωρίς πρόσθετες γραφειοκρατικές επιβαρύνσεις».
Ηδη, έχουν ξεκινήσει τα άμεσα μέτρα προστασίας των πολιτών στην περιοχή με την υλοτόμηση καμένων δασικών ειδών από εξειδικευμένα συνεργεία με επίβλεψη των δασαρχείων και της Γενικής Διεύθυνσης Δασών, με τη συνεργασία των Δήμων και τη βοήθεια εθελοντών από υλοτομικούς συνεταιρισμούς.
Επίσης, η Δασική Διεύθυνση Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ, επί τόπου, υποστηρίζει τις διαδικασίες αποκομιδής αποβλήτων.
Στοιχεία από τις αυτοψίες των μηχανικών
Παραλλήλως, από την Παρασκευή 27 Ιουλίου έχουν ολοκληρωθεί οι αυτοψίες που διενήργησαν οι μηχανικοί του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών στις πληγείσες από τις πυρκαγιές περιοχές. Ο συνολικός αριθμός των αυτοψιών στους Δήμους Μαραθώνα, Ραφήνας-Πικερμίου, και Μεγαρέων, ανέρχεται σε 3.676. Σε αυτές 1.803 κτήρια κρίθηκαν πράσινα, 827 κίτρινα, και 1.046 κόκκινα.
Πρώτα βοηθήματα – Διαδικασία
Από την Τρίτη 31 Ιουλίου, ξεκινάει η υποβολή των αιτήσεων για τη χορήγηση της έκτακτης εφάπαξ ενίσχυσης με τη μορφή επιδόματος σε πληγέντα φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις. Το επίδομα ανέρχεται στο ποσό των 5.000 ευρώ ανά κατοικία ή των 6.000 ευρώ για τρίτεκνους και πολύτεκνους, και στις 8.000 ευρώ για τις επιχειρήσεις.
Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται καθημερινά από τις 8 το πρωί έως τις 8 το βράδυ στα τέσσερα κατά τόπους γραφεία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών τα οποία βρίσκονται:
* στο Πνευματικό Κέντρο Ραφήνας
* στο κλειστό γυμναστήριο Μαραθώνα
* στο ΚΑΠΗ Κινέττας
* Και στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.
Αμεσα θα τεθεί σε λειτουργία ενιαίος αριθμός κλήσης του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και της ΑΑΔΕ, όπου οι πληγέντες θα μπορούν να απευθυνθούν προκειμένου να λάβουν τις απαραίτητες πληροφορίες για θέματα που σχετίζονται με το Υπουργείο Υποδομών, καθώς επίσης και για σχετικά φορολογικά ζητήματα.
Τόσο ο αριθμός που θα μπορούν να καλούν οι πληγέντες όσο και επιπλέον πληροφορίες θα δοθούν από τους αρμόδιους φορείς.
Μέτρα Υπ. Εργασίας
Σε ό,τι αφορά τα μέτρα ενίσχυσης από το Υπουργείο Εργασίας:
Η χορήγηση της οικονομικής ενίσχυση δέκα χιλιάδων (10.000) ευρώ στους συγγενείς των θυμάτων κατά τις πυρκαγιές θα γίνει αυτόματα από την Κεντρική Υπηρεσία του Υπουργείου Εργασίας.
Η χορήγηση του μηνιαίου επιδόματος στα προστατευόμενα τέκνα των θυμάτων κατά τις πυρκαγιές, ύψους 1.000 ευρώ το μήνα, θα γίνει αυτόματα από τον ΟΠΕΚΑ, υπό την εποπτεία του Υπουργείου Εργασίας.
Η καταβολή του εφάπαξ έκτακτου βοηθήματος, ύψους 2 μηνιαίων συντάξεων, στους πυρόπληκτους συνταξιούχους καθώς και στους ανασφάλιστους – υπερήλικες θα ολοκληρωθεί μέχρι την 20η Αυγούστου.
Για τους δικαιούχους που έχουν κύρια κατοικία στην πληγείσα περιοχή, η διαδικασία θα γίνει αυτόματα από τον ΕΦΚΑ και τον ΟΠΕΚΑ υπό την εποπτεία του Υπουργείου Εργασίας.
Για τους δικαιούχους που έχουν στις πληγείσες περιοχές δευτερεύουσα κατοικία ή φιλοξενούνται ή υπέστησαν βαρύ τραυματισμό απαιτείται η κατάθεση σχετικής αίτησης στον ΕΦΚΑ (για σύνταξη) ή στον ΟΠΕΚΑ, είπε ακόμη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Το επίδομα ανεργίας και το εφάπαξ ποσό 650 ευρώ, σε όσους έχει ανασταλεί η εργασία τους μετά την καταστροφή της επιχείρησης στην οποία εργάζονταν εξαιτίας των πυρκαγιών, θα καταβάλλεται μετά από αίτηση του δικαιούχου στο τοπικό υποκατάστημα του ΟΑΕΔ.
Η επίσπευση των αιτήσεων συνταξιοδότησης, που έχουν υποβληθεί ή θα υποβληθούν από πυρόπληκτους έως 30/9/2018, θα γίνει αυτόματα από τον ΕΦΚΑ.
Για τις ρυθμίσεις και τις διευκολύνσεις που αφορούν τις ασφαλιστικές εισφορές τη χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας χωρίς προϋποθέσεις, την επιμήκυνση των δόσεων οφειλετών συνταξιούχων απαιτείται αίτηση στον ΕΦΚΑ.
Για τα μέτρα στήριξης των δανειοληπτών του τέως ΟΕΚ η διαδικασία θα γίνει αυτόματα από τον ΟΑΕΔ, ο οποίος επικοινωνεί ήδη με τους δικαιούχους.
Επιπλέον, το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής θα χορηγήσει στους πυρόπληκτους εφάπαξ ποσό ύψους 1.200 ευρώ για την ετήσια κάλυψη των τηλεπικοινωνιακών αναγκών τους. Το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής θα ξεκινήσει τις πιστώσεις στους λογαριασμούς των δικαιούχων αντλώντας τα στοιχεία τους από τους σχετικούς καταλόγους του Υπουργείου Υποδομών χωρίς οι πληγέντες να χρειαστεί να προβούν σε οποιαδήποτε περαιτέρω ενέργεια.
Αναβαθμίζεται η Πολιτική Προστασία
Επίσης στη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό -ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος- αποφασίστηκε και η συγκρότηση Ειδικής Επιτροπής υπό τον υπουργό Επικρατείας, Χριστόφορο Βερναρδάκη, για την εκπόνηση ολοκληρωμένης πρότασης για την αναδιαμόρφωση και αναβάθμισης της Πολιτικής Προστασίας με στόχο την ενίσχυση του επιτελικού και συντονιστικού ρόλου της.
Τέλος, εκπονείται σχέδιο παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση των οικιστικών στρεβλώσεων σε όλη τη χώρα υπό την εποπτεία του Υπουργείου Περιβάλλοντος, αλλά και δέσμη συγκεκριμένων χωροταξικών παρεμβάσεων στο Μάτι.
Δ. Τζανακόπουλος: Κανένας και καμία μόνοι τους
Κλείνοντας το εισαγωγικό μέρος της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, ο Δ. Τζανακόπουλος σημείωσε ότι «ο σεβασμός προς τα θύματα επιτάσσει να μην ξεχάσουμε κανέναν και καμία. Να μην αφήσουμε κανένα και καμία μόνοι τους.
Επιτάσσει να σταθούμε ως Πολιτεία δίπλα και στις οικογένειές τους, αλλά και να πάρουμε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και μέτρα για την αποκατάσταση της περιοχής αλλά και για την αντιμετώπιση των χρόνιων παθογενειών και στρεβλώσεων στη χώρα.
Αυτή μπορεί να είναι και η μοναδική έμπρακτη συγγνώμη της Πολιτείας για τις διαχρονικές ευθύνες της», έκλεισε σχετικά.
«Η έμπρακτη ανάληψη της πολιτικής ευθύνης αναδεικνύεται με τη στήριξη των πληγέντων, με την προσπάθεια να αποκατασταθούν οι ζημιές, αλλά και με τη διόρθωση των οικιστικών στρεβλώσεων σε ολόκληρη τη χώρα, αλλά και στο Μάτι ειδικά, για να αποφύγουμε παρόμοιες καταστάσεις στο μέλλον», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, όπου ανακοίνωσε τις αποφάσεις της κυβέρνησης για την ανακούφιση των πληγέντων.
«Δεν έχουμε ούτε τη διάθεση ούτε τον χρόνο να κάνουμε πολιτική αντιπαράθεση πάνω στα θύματα την ώρα της κρίσης, πάνω στα αποκαΐδια» ανέφερε ο Δ. Τζανακόπουλος, τονίζοντας ότι αυτό που προέχει είναι να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες αυτής της μεγάλης καταστροφής και να υπάρξουν συγκεκριμένες παρεμβάσεις για τη στήριξη των θυμάτων και ταυτόχρονα να προχωρήσει μια δέσμη μέτρων ώστε να μην ξαναζήσουμε μια τέτοια τραγωδία ποτέ.
Τόνισε ότι η λογική των παραιτήσεων σε τέτοιες περιπτώσεις «στοχεύει μόνο σε επικοινωνιακού τύπου αποσυμπίεση μιας κατάστασης, μιας κριτικής» και επανέλαβε αυτό που έχει υπογραμμίσει και ο πρωθυπουργός, ότι «το σημαντικό είναι, αφού παρέλθει η κατάσταση έκτακτης ανάγκης, να αποτιμήσουμε με νηφαλιότητα και πολιτικά και επιχειρησιακά, όλα όσα έγιναν».
Σε ό, τι αφορά τις συζητήσεις περί ανασχηματισμού, είπε ότι «αυτή τη στιγμή είναι το τελευταίο πράγμα που απασχολεί τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση».
Ερωτηθείς αν ο πρωθυπουργός γνώριζε, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, ότι υπήρχαν νεκροί, είπε: «Οι νεκροί ούτε κρύβονται ούτε εικάζονται» και εξήγησε ότι ο πρωθυπουργός βρέθηκε, επιστρέφοντας εκτάκτως από τη Βοσνία, από τις 11.30 το βράδυ της Δευτέρας, στο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής. «Την ώρα εκείνη δεν υπήρχαν ούτε διασταυρωμένοι ούτε επιβεβαιωμένοι νεκροί» τόνισε και συμπλήρωσε ότι ο πρόεδρος της κυβέρνησης βρισκόταν σε διαρκή σύσκεψη που κράτησε, περίπου μέχρι τις 3.30 τη νύχτα, κατά την οποία επέβλεπε το έργο του συντονισμού για την κατάσβεση της πυρκαγιάς και του απεγκλωβισμού, ενώ διέκοψε τη συνεδρίαση κατά τις 12.30 μετά τα μεσάνυχτα για να κάνει μια δήλωση, στην οποία τόνισε ότι το πρώτιστο μέλημα είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής, ενώ μίλησε και για το μέγεθος της καταστροφής.
Πρόσθεσε επίσης, ότι μόλις η κυβέρνηση διασταύρωσε τις πληροφορίες για νεκρούς, «εγώ ο ίδιος, επισήμως, στις 2.30 το βράδυ, ενημέρωσα και τον ελληνικό λαό και τους δημοσιογράφους». Συμπλήρωσε δε, ότι οποιοσδήποτε θεωρεί ότι η κυβέρνηση, εκείνη την ώρα της κρίσης, είχε στο μυαλό της, είτε να παίξει επικοινωνιακά παιχνίδια είτε να κρύψει νεκρούς, κάτι αδύνατον να κρυφτεί, όπως σημείωσε και τόνισε: «Εμείς τουλάχιστον, δεν θα μπούμε σ’ αυτό το παιχνίδι της επικοινωνιακής τυμβωρυχίας, στο οποίο κάποιοι θέλουν να μας σύρουν για λόγους επικοινωνιακής σκοπιμότητας και μόνο».
Οπως σημείωσε, η μάχη δινόταν για τον απεγκλωβισμό των ανθρώπων και την κατάσβεση της πυρκαγιάς και η δυνατότητα για επιβεβαίωση νεκρών, εκείνη τη νύχτα, ήταν πάρα πολύ μικρή, και μίλησε για δεύτερη φορά για «επικοινωνιακή τυμβωρυχία, είτε μέσων ενημέρωσης είτε της αντιπολίτευσης».
Σχετικά με την εισήγηση για εκκένωση στο Μάτι, ο Δ. Τζανακόπουλος επανέλαβε ότι η επιχειρησιακή αποτίμηση της κατάστασης θα γίνει με νηφαλιότητα και ψυχραιμία, ωστόσο πρόσθεσε ότι από την πρώτη στιγμή η Πυροσβεστική είχε ενημερώσει ότι εισηγήθηκε την εκκένωση της περιοχής. Οπως συμπλήρωσε, αρμόδιος για την εκκένωση της περιοχής, με βάση το νόμο, είναι ο δήμαρχος. «Αυτό δεν σημαίνει ότι έχω τη διάθεση ή τον σκοπό να επιρρίψω ευθύνη στον οποιοδήποτε» επισήμανε. Σημείωσε ότι οι πυροσβέστες και οι επιτελείς είπαν ότι επρόκειτο για μια πυρκαγιά που κατέκαψε περίπου 5 χιλιόμετρα σε περίπου μιάμιση ώρα και επομένως «αυτό που αποτιμάται είναι ότι δεν θα ήταν δυνατόν να εκκενωθεί με οργανωμένο τρόπο».
Υπογράμμισε ότι οι αρμόδιοι υπουργοί ήταν στις θέσεις τους στο συντονιστικό κέντρο της Πυροσβεστικής και έκαναν ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της καταστροφικής πυρκαγιάς. Πρόσθεσε επίσης, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, ότι ο πρωθυπουργός διέκοψε το ταξίδι του στη Βοσνία, όχι απλά για μία φωτιά στην Αττική, αλλά γιατί ήταν πρωτοφανούς έντασης.
Αναφορικά με τον αριθμό 112, είπε ότι το ζήτημα αυτό εκκρεμεί από το 2011 και η ολοκλήρωση των διαδικασιών για να είναι ο αριθμός ενεργός θα γίνει μέχρι το τέλος του 2018, «ωστόσο τώρα θα επισπεύσουμε τις διαδικασίες, παρά το γεγονός ότι είχαμε να αντιμετωπίσουμε τεχνικά και διοικητικά προβλήματα που είχαν δημιουργηθεί από προηγούμενες διοικήσεις».
Απαντώντας στην κριτική που ασκήθηκε για την επίσκεψη του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στις πληγείσες περιοχές, χωρίς την παρουσία ΜΜΕ, είπε ότι αν ο πρωθυπουργός είχε επιλέξει να επισκεφθεί την περιοχή συνοδεία καμερών, «θα μας κατηγορούσατε για επικοινωνιακό σόου» και τόνισε ότι θέλησε να μην δώσει αυτόν τον χαρακτήρα στην επίσκεψή του και να δει από κοντά την περιοχή και τα έργα που γίνονται, αλλά και να μιλήσει με τους πολίτες, μένοντας εκεί για περίπου μία ώρα, περίπου από τις 8.45 έως τις 9.45. Τόνισε μάλιστα ότι η συζήτηση αυτή δημιουργεί εντύπωση πολιτικής σκοπιμότητας».
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο και άλλων παρεμβάσεων μέχρι το τέλος της αντιπυρικής περιόδου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε ότι κατά τη σύσκεψη αποφασίστηκε η συγκρότηση επιτροπών, ενώ σε ό,τι αφορά το σχέδιο οικιστικής αντιμετώπισης, σημείωσε ότι υπεύθυνο είναι το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ενώ σε ό,τι αφορά την αναβάθμιση της Πολιτικής Προστασίας, συγκροτείται ομάδα υπό τον κ. Βερναρδάκη, που θα καταθέσει τις προστάσεις της όσο το δυνατόν πιο γρήγορα.
Εκανε μάλιστα αυτοκριτική, λέγοντας ότι «μία από τις πραγματικές ευθύνες της κυβέρνησης είναι ότι δεν συγκρούστηκε αρκετά, δεν συγκρούστηκε με αρκετούς, δεν συγκρούστηκε με την ένταση που έπρεπε, για να αντιμετωπιστούν αυτές οι οικιστικές στρεβλώσεις», για τις οποίες, πρόσθεσε, η ευθύνη είναι διαχρονική, καθώς αυτοί οι οικισμοί δεν κτίστηκαν τα τελευταία 3 χρόνια, αλλά είναι αποτέλεσμα μιας οικοδομικής νοοτροπίας που επικρατεί στη χώρα για περισσότερα από 50 χρόνια».
Είπε δε, ότι αν χρειαστεί να γίνουν κατεδαφίσεις ώστε να δημιουργηθούν όροι ασφαλέστερης οικιστικής κατάστασης, η κυβέρνηση «προφανώς θα το κάνει».
«Από τη δική μας πλευρά, αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να αναλάβουμε έμπρακτα την ευθύνη, και καλούμε και το υπόλοιπο πολιτικό σύστημα να αναλάβει την ευθύνη που του αναλογεί» επισήμανε.
Υπογράμμισε επίσης, ότι παραμένουν οι ενδείξεις για εμπρησμό και στην Κινέτα και στην Νταού Πεντέλης που κατέληξε στο Μάτι και αρνήθηκε να μπει σε «σενάρια συνωμοσίας» περί αποσταθεροποίησης.
Τόνισε δε ότι η αναβάθμιση της Πολιτικής Προστασίας ήταν μια αναγκαία απόφαση, η οποία ίσως, όπως είπε, θα έπρεπε να ληφθεί και νωρίτερα. Απαντώντας στην κριτική για εμπάργκο ΜΜΕ, είπε ότι είναι ζητήματα ήθους, δεοντολογίας και της δημοσιογραφίας που θέλει ο καθένας να υπηρετεί.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ