13.1 C
Athens
Πέμπτη, 12 Δεκεμβρίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΔΙΕΘΝΗΔ. Αβραμόπουλος: Το Aquarius δείχνει το μέγεθος των μεταναστευτικών προκλήσεων στην Κ....

Δ. Αβραμόπουλος: Το Aquarius δείχνει το μέγεθος των μεταναστευτικών προκλήσεων στην Κ. Μεσόγειο

 

Με αφορμή την περιπέτεια του πλοίου Aquarius, ο Επίτροπος Μετανάστευσης Δ. Αβραμόπουλος τόνισε ενώπιον της ολομέλειας των ευρωβουλευτών στο Στρασβούργο, το μέγεθος των μεταναστευτικών προκλήσεων στην Κεντρική Μεσόγειο και την ανάγκη να αναλάβουν όλες οι χώρες ενωμένες τις ευθύνες τους, δείχνοντας αλληλεγγύη.
Ο κ. Αβραμόπουλος αφ’ ενός επαίνεσε την ισπανική κυβέρνηση που προσφέρθηκε για την εξεύρεση λύσης για τους επιβαίνοντας στο πλοίο, αφ ετέρου είπε καλά λόγια και για την Ιταλία καθώς «έχει καταβάλει, όπως και άλλα κράτη, επί χρόνια προσπάθειες αναλαμβάνοντας το μερίδιο της ευθύνης της».
«Πράγματι, ενώ το Aquarius πρόκειται να καταπλεύσει στην Ισπανία, πάνω από 900 άτομα αποβιβάστηκαν σήμερα στην Κατάνια. Συνεπώς, η Ιταλία εξακολουθεί να αναλαμβάνει τις ευθύνες της», είπε χαρακτηριστικά.
Για μεγαλύτερα αποτελέσματα, συνέχισε, πρέπει να συνεχίσουμε να ενισχύουμε τη συνεργασία μας με τις χώρες προέλευσης και διέλευσης για την αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτιών της μετανάστευσης.
Για παράδειγμα, σημείωσε, χάρη στην καλή συνεργασία με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (IOM) και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), βοηθήσαμε περισσότερους από 25.000 μετανάστες να εγκαταλείψουν τη Λιβύη και να επιστρέψουν οικειοθελώς στις χώρες προέλευσής τους. Εχουμε, επίσης, υποστηρίξει την αποχώρηση 1.474 μεταναστών που χρήζουν διεθνούς προστασίας από τη Λιβύη σε άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Νίγηρα, ενόψει της επανεγκατάστασής τους ως προσφύγων. Η επανεγκατάσταση πρέπει να αποτελεί την κανονική οδό προς την Ευρώπη για όσους χρειάζονται προστασία.
Το προσωπικό της ακτοφυλακής της Λιβύης, με την εκπαίδευση που παρέχουμε, ενισχύοντας τη δυνατότητά της να διεξάγει έρευνες και επιχειρήσεις διάσωσης στη θάλασσα, έχει ως αποτέλεσμα τη διάσωση 16.000 μεταναστών.
Αναφέρθηκε επίσης στην οικονομική ενίσχυση της Αιγύπτου, του Μαρόκου και της Τυνησίας για τον αποτελεσματικότερο έλεγχο των συνόρων τους και την καταπολέμηση της εγκληματικών δικτύων διακίνησης μεταναστών.
Ως προς την προστασία των εξωτερικών συνόρων, τόνισε ότι είναι απαραίτητη και στις δύο πλευρές της Μεσογείου και αυτόν τον σκοπό έχει ο τριπλασιασμός της χρηματοδότησης για τη μετανάστευση και τη διαχείριση των συνόρων στον νέο προϋπολογισμό : από 13 δις ευρώ κατά την τρέχουσα περίοδο, σε 34,9 δις ευρώ για το 2021-2027.
Αυτή η ολοκληρωμένη προσέγγιση έχει αποτελέσματα, διαπίστωσε: Φέτος, οι αφίξεις στην Ιταλία μειώθηκαν κατά 78% σε σχέση με πέρσι. Μέχρι στιγμής, έχουν φθάσει τις 13.000, σε σχέση με τις 90.000 πέρσι.
Στέλνοντας μήνυμα ενότητας, τόνισε ότι η πολιτική μας για τη μετανάστευση θα πετύχει μόνο εάν συνεργαστούμε σε πνεύμα αλληλεγγύης, ευθύνης, ειλικρινούς συνεργασίας και εμπιστοσύνης, και πρόσθεσε ότι προσβλέπουμε στη συνέχιση της στενής συνεργασίας με την Ιταλία και τη νέα ιταλική κυβέρνηση για τη συνέχιση της διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών στη διαδρομή της κεντρικής Μεσογείου.
Πρέπει να είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι, περισσότερο ενωμένοι και αποφασισμένοι για να δώσουμε λύσεις που θα έχουν πάντα ως προτεραιότητα τη διάσωση των ζωών και την προστασία όσων έχουν πραγματική ανάγκη, είπε κλείνοντας την ομιλία του.
Ν.Μ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ