«Η τεχνική συμφωνία με την τρόικα μπορεί να απομακρύνει το όποιο ενδεχόμενο ατυχήματος για τη χώρα, μέχρι το 2023, οπότε λήγει και η περίοδος ασυλίας για πιθανή χρεοκοπία της, αλλά οι συνθήκες ασφυξίας στην ελληνική οικονομία και την αγορά παραμένουν» σημειώνει η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας σε ανακοίνωσή της με παρατηρήσεις για το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών «Προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας στις διατάξεις της Οδηγίας (ΕΕ) 2015/2376 και άλλες διατάξεις».
Με το νέο νομοσχέδιο που κατατέθηκε την Παρασκευή 26 Μαΐου στη Βουλή, θεσπίζονται νέα πρόστιμα από 100 έως και 1.000 ευρώ, για τη μη έκδοση ή λήψη παραστατικών (αποδείξεις ή τιμολόγια) από επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες για πράξεις που δεν επιβαρύνονται με ΦΠΑ, αλλά και για τη μη έκδοση στοιχείων διακίνησης. Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει αλλαγές και για τον ΕΝΦΙΑ, τον ΦΠΑ αλλά και στην υποχρεωτική αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών στον τομέα της φορολογίας.
Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Βασίλης Κορκίδης, δήλωσε σχετικά: «…Μεταξύ των 115 νέων μέτρων που ψηφίστηκαν πριν το προηγούμενο Eurogroup και τα 25 που θα ψηφιστούν πριν το επόμενο, για να συμπληρώσουν τα 140 προαπαιτούμενα, υπάρχουν πολλά μέτρα που βασανίζουν την αγορά και φέρνουν σε αδιέξοδο το ελληνικό εμπόριο. Οι συνεχείς περικοπές και μειώσεις εισοδήματος, σε συνδυασμό με την άμεση αύξηση της φορολογίας, αφενός, πλήττουν βάναυσα την εγχώρια κατανάλωση, αφετέρου, με την έμμεση φορολόγηση δεν τονώνουν την εισαγόμενη κατανάλωση. Στη μνημονιακή Ελλάδα, για τους μικρούς της αγοράς ισχύει, εκτός του όπου φτωχός και το… όπου μικρός και η μοίρα του».
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ
Στην Ελλάδα οι οικογενειακές επιχειρήσεις αποτελούν βασικό κύτταρο της εγχώριας επιχειρηματικότητας. Δυστυχώς, όμως, η ΕΛΣΤΑΤ δεν παρέχει σαφή στοιχεία για αυτές. Για τον λόγο αυτό, προσεγγίζονται, μεταξύ άλλων, από το μέγεθος της αυτοαπασχόλησης σε σχέση με τα συμβοηθούντα μέλη.
Θα αναφέρω κάποια χρήσιμα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας.
Το εμπόριο συγκεντρώνει
* το 31,6% του συνόλου των εργοδοτών (73.524 άτομα),
* το 30,3% των αυτοαπασχολουμένων (160.038 άτομα) και
* το 37,5% των συμβοηθούντων μελών (29.977 άτομα) της συνολικής μη αγροτικής απασχόλησης.
Σύμφωνα με την Ετήσια Εκθεση Ελληνικού Εμπορίου για το 2016, σημειώθηκε μια πολύ ισχυρή μείωση των συμβοηθούντων μελών, κυρίως των αρρένων, γεγονός που υπονοεί μια σχέση υποκατάστασης μεταξύ των μέχρι πρότινος ιδιοκτητών και των συμβοηθούντων μελών. Η άποψη συνεπικουρείται από τις διεργασίες διαδοχής στις επιχειρήσεις, όπου ο παλαιότερος ή αρχικός ιδιοκτήτης συνταξιοδοτήθηκε, είτε εξαιτίας της συμπλήρωσης των ορίων ηλικίας είτε υπό το φόβο δυσμενέστερων μεταβολών στο συνταξιοδοτικό σύστημα στο μέλλον, μεταβιβάζοντας την κυριότητα τής επιχείρησης σε μέλη της οικογένειάς του.
Β. Κορκίδης
Πρόεδρος ΕΣΕΕ