Διευκρινίσεις για το καθεστώς ενισχύσεων των μονάδων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στα «πράσινα νησιά», που θεσπίζονται με το νόμο για το Δομημένο Περιβάλλον, δίνουν πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με αφορμή σχετικά δημοσιεύματα.
Στην σχετική ενημέρωση, αφού επισημαίνεται ότι η εν λόγω διάταξη συγκέντρωσε περισσότερες από 250 θετικές ψήφους, τονίζεται ότι με τη ρύθμιση αυτή:
1. Καθορίζεται η αδειοδοτική διαδικασία και το πλαίσιο λειτουργικής ενίσχυσης του έργου Πράσινο Νησί, που αφορά τον Αη Στράτη. Το έργο έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ 2014-2020 και υλοποιείται από το ΚΑΠΕ σε συνεργασία με το Δήμο Αγίου Ευστρατίου.
2. Γίνεται δυνατή η έναρξη λειτουργίας των ιδιαιτέρως ώριμων και κατασκευασμένων υβριδικών έργων της Τήλου και της Ικαρίας. Οι σταθμοί αυτοί περιλαμβάνουν μονάδες ΑΠΕ και συστήματα αποθήκευσης ενέργειας και συμβάλουν στην ενεργειακή αυτονομία των δύο νησιών, μεγαλύτερη διείσδυση ΑΠΕ και άρα μικρότερο οικολογικό αποτύπωμα. Τα δύο αυτά έργα είχαν σημαντική ωριμότητα στις 31.12.2015 (ημερομηνία λήξης ισχύος του παλιού καθεστώτος ΑΠΕ), ώστε να τεκμηριώνεται ότι μπορούν να συνάψουν σύμβαση πώλησης με το παλιό καθεστώτος. Η πρωτοβουλία της Κυβέρνησης προβλέπεται από τις Κατευθυντήριες Γραμμές 2014-2020 της ΕΕ και τα αρμόδια κοινοτικά όργανα δεν έχουν εκφράσει αντίθετη άποψη.
3. Με την τεχνική υποστήριξη του ΔΕΔΔΗΕ και αποκλειστικά μέσω διαγωνιστικής διαδικασίας που θα διενεργηθεί από τη ΡΑΕ (δηλαδή στη βάση του νόμου 4414/2016 και όχι με τον παλαιότερο 3468/2006) δίνεται η δυνατότητα υλοποίησης δύο Ειδικών Πιλοτικών Εργων σε ισάριθμα νησιά, για τη διερεύνηση της δυνατότητας επίτευξης υψηλότερης διείσδυσης των ΑΠΕ. Το πλαίσιο λειτουργικής ενίσχυσης των έργων αυτών θα βασίζεται στο νέο καθεστώς ενισχύσεων, θα χορηγείται κατόπιν διαγωνιστικής διαδικασίας με κριτήριο την χαμηλότερη τιμή και στη συνέχεια θα ακολουθεί η υπογραφή της σχετικής σύμβασης λειτουργικής ενίσχυσης. Δεδομένου ότι η ΡΑΕ έχει κεντρικό ρόλο στη διαδικασία, είναι προφανές ότι αυτή δεν γίνεται να προχωρήσει χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της.
«Είναι εξαιρετικά θετικό να υπάρχει τόσο ευρεία κοινοβουλευτική πλειοψηφία για ένα ζήτημα που αφορά τα μικρότερα νησιά της χώρας και την στροφή προς καθαρές μορφές ενέργειας. Στο πλαίσιο αυτό, αρνητική εντύπωση προκαλούν δημοσιεύματα που διαστρεβλώνουν πλήρως την εικόνα, κάνοντας λόγο για φωτογραφική διάταξη, εξαιτίας της οποίας «Ολα τα υβριδικά έργα στο εξής στα μη διασυνδεδεμένα νησιά θα αναπτυχθούν βάσει του νόμου του 2006 κατά παρέκκλιση του θεσμικού πλαισίου που έχει εγκρίνει η ΕΕ και οι Θεσμοί». Κάτι τέτοιο προφανώς και δεν ισχύει», καταλήγουν οι πηγές του υπουργείου.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ