Αυξάνεται το επιτόκιο με το οποίο θα υπολογίζονται στο εξής οι προσαυξήσεις για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη ΔΕΗ, ενώ για πρώτη φορά επιβάλλεται τόκος υπερημερίας και στις ληξιπρόθεσμες οφειλές των φορέων του Δημοσίου, οι οποίες έως τώρα ήταν άτοκες.
Τις αποφάσεις αυτές έλαβε πρόσφατα, σύμφωνα με στοιχεία του ΑΠΕ-ΜΠΕ, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ, διαχωρίζοντας παράλληλα το επιτόκιο που εφαρμόζεται στους διακανονισμούς χρεών από αυτό που επιβαρύνει τις ληξιπρόθεσμες (μη ρυθμισμένες) οφειλές.
Αναλυτικά:
– Εως τώρα, τόσο οι διακανονισμοί χρεών από όλες τις κατηγορίες καταναλωτών (νοικοκυριά, επιχειρήσεις) όσο και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές επιβαρύνονταν με το δικαιοπρακτικό επιτόκιο που είναι 5,25%.
– Στο εξής, σύμφωνα με την απόφαση του ΔΣ που ελήφθη στις 17 Οκτωβρίου, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές θα τοκίζονται με το επιτόκιο υπερημερίας που είναι 7,25% το χρόνο, ενώ το επιτόκιο στις ρυθμίσεις παραμένει στο 5,25%.
Με την ίδια απόφαση επεκτείνεται η επιβολή τόκων, εκτός από τους ιδιώτες και στις ληξιπρόθεσμες οφειλές των φορέων της γενικής κυβέρνησης και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, οι οποίες (με στοιχεία Αυγούστου 2017) διαμορφώνονται στα 298,2 εκατ. ευρώ. Ετσι, το Δημόσιο, όπως και οι ιδιώτες, θα πληρώνει τόκο 5,25% για τις οφειλές που βρίσκονται σε ρύθμιση και 6% για τις ληξιπρόθεσμες, μη ρυθμισμένες.
Η επιβολή τόκων στις οφειλές του Δημοσίου αποφασίστηκε σε εφαρμογή Κοινοτικής Οδηγίας του 2011 η οποία ενσωματώθηκε στο ελληνικό δίκαιο το 2013 με το νόμο 4152. Σύμφωνα, δε, με τις αρμόδιες υπηρεσίες της ΔΕΗ, αν η επιβολή τόκων στο Δημόσιο είχε ξεκινήσει το 2013, όταν ψηφίστηκε ο νόμος, η επιχείρηση θα είχε λαμβάνειν επιπλέον 33,9 εκατ. ευρώ από τόκους για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των κρατικών φορέων.
Υπενθυμίζεται ακόμη ότι με το νόμο 4455/2017 (άρθρο 16), επιτράπηκε στο Δημόσιο να χορηγεί προκαταβολή για την κατανάλωση ρεύματος των φορέων της γενικής κυβέρνησης και σε αυτό το πλαίσιο η ΔΕΗ εισέπραξε προκαταβολικά τον περασμένο Φεβρουάριο 80 εκατ. ευρώ, ενώ οι οφειλές του Δημοσίου προς την επιχείρηση, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε στη Βουλή ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Μ. Παναγιωτάκης, στις 8 Μαρτίου, ήταν τότε 100 εκατ. ευρώ.
Η απόφαση για επιβολή τόκων στις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου θα εφαρμοστεί στην πράξη ύστερα από τρεις μήνες, καθώς το διάστημα αυτό απαιτείται για να καταγραφούν οι παροχές του Δημοσίου και να επιμερισθούν οι οφειλές.
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΔΕΗ
Υψηλότερη σε σχέση με την αρχική εισήγηση θα είναι η επιβάρυνση των καταναλωτών με ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη ΔΕΗ που δεν προσέρχονται για ρύθμιση, καθώς θα επιβαρύνονται με επιτόκιο 7,25%, αντί για 6% που αναφερόταν στην έγγραφη εισήγηση προς το Διοικητικό Συμβούλιο της Επιχείρησης που έλαβε τις σχετικές αποφάσεις.
Αυτό αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΔΕΗ.
Η ίδια απόφαση προβλέπει ότι το επιτόκιο για τις ρυθμισμένες οφειλές δεν αυξάνεται αλλά παραμένει στο 5,25%, δηλαδή στο επίπεδο του δικαιοπρακτικού επιτοκίου. Με 6% θα επιβαρύνονται στο εξής (για πρώτη φορά) οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου.
Διαγωνισμός για διαχείριση ληξιπρόθεσμων χρεών
Σε Κοινοπραξία εταιριών με συμμετοχή της αμερικανικής FINACITY CORPORATION προσανατολίζεται η ΔΕΗ να αναθέσει το έργο της διαχείρισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών, σύμφωνα με αρμόδιο στέλεχος για την επικοινωνία της επιχείρησης.
Στην προσπάθεια για διαχείριση και περιορισμό των ληξιπρόθεσμων εντάσσεται και η αύξηση του επιτοκίου για τα μη ρυθμισμένα χρέη, όπως και η επιβολή τόκων στις οφειλές του Δημοσίου που αποφάσισε πρόσφατα το ΔΣ της επιχείρησης.
Σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος, η FINACITY, αμερικανικός χρηματοοικονομικός οίκος εξειδικευμένος στις τιτλοποιήσεις θα εισφέρει την εμπειρία στη διαχείριση χρεών ενώ υπεργολάβοι για νομικά, συμβουλευτικά, λειτουργικά, διαχειριστικά κ.α. θέματα θα είναι οι εταιρίες IBM Hellas A.E., Deutshce Bank London Branch, Estia Business Group, Deloitte Business Solutions A.E., KPMG, Qualco UK, KAΠA RESEARCH A.E. και NIKOΛAOΣ A. ANΔPIKOΠOYΛOΣ KAI ΣYNEPΓATEΣ ΔIKHΓOPIKH ETAIPEIA. Σημειώνεται πάντως ότι η απόφαση για ανάθεση της σύμβασης δεν έχει ληφθεί ακόμη από το ΔΣ της ΔΕΗ.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ