Ολο το σχέδιο διάσωσης
Παράδειγμα προς μίμηση αποτελεί ο σχεδιασμός και υλοποίηση της έγκαιρης απομάκρυνσης των παιδιών από τις παιδικές κατασκηνώσεις του Δήμου Αθηναίων στον Αγίου Ανδρέα Αττικής, όταν ξέσπασαν οι καταστροφικές πυρκαγιές και στοίχισαν, ως την ώρα που γράφεται αυτό το κείμενο, τη ζωή σε 85 ανθρώπους.
Δείτε την εισήγηση του δημάρχου Αθηναίων, Γιώργου Καμίνη, στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 26 Ιουλίου 2018
«Εκφράζουμε – και θεωρώ ότι απηχώ όλο το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας και κάθε Αθηναίο – τα συλλυπητήρια και τη συμπαράστασή μας στους συγγενείς και τους οικείους των δεκάδων νεκρών.
Η ζωή είναι απαραίτητο να συνεχιστεί και μαζί με τους εταίρους μας στην Ελλάδα και το εξωτερικό θα προσπαθήσουμε να συμβάλουμε, στο μέτρο των δυνατοτήτων που έχουμε, στη διαδικασία ανόρθωσης των υποδομών των περιοχών που έχουν πληγεί, στην ανόρθωση του ηθικού των κατοίκων τους.
Το κύμα διεθνούς συμπαράστασης είναι μεγάλο. Ηδη, έχουν εκφράσει τη στήριξή τους στην προσπάθειά μας να συνδράμουμε σε Νέο Βουτζά, Μάτι και Κινέττα οι δήμαρχοι της Σόφιας, του Βουκουρεστίου, των Τιράνων, των Σκοπίων, της Σμύρνης και της Φλωρεντίας.
Δεν μπορώ να μην αναφερθώ σε κάτι που σήμερα πρέπει να κάνει το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας να νιώθει υπερήφανο.
Στον επαγγελματισμό, τη συνεργασία και την αυταπάρνηση που έδειξαν, ενωμένοι σαν μία γροθιά, τα στελέχη και οι εργαζόμενοι του δήμου Αθηναίων για την εκκένωση των Παιδικών Κατασκηνώσεων του Αγίου Ανδρέα και την ασφαλή επιστροφή των 621 παιδιών στις οικογένειές τους.
Ολα τα ευχαριστώ ανήκουν σε εσάς, στο όλο το δυναμικό του Δήμου Αθηναίων για το οποίο είμαι – είμαστε, υπερήφανοι.
Απομακρύνατε εγκαίρως τα παιδιά από την κατασκήνωση που μετακινήθηκαν, στο προβλεπόμενο από το σχέδιο, σημείο της παραλίας.
Φροντίσατε να εφαρμοστεί κατά γράμμα το σχέδιο εκκένωσης επί του οποίου τις προηγούμενες ημέρες είχε γίνει σχετική άσκηση, όπως γίνεται με τα παιδιά κάθε κατασκηνωτικής περιόδου.
Ομαδάρχες και προσωπικό ενθάρρυναν τα παιδιά στο σημείο συγκέντρωσης, στην παραλία.
Κινητοποιήθηκαν εγκαίρως τα μέσα μεταφοράς.
Η επιβίβαση των παιδιών έγινε με τρόπο υποδειγματικό.
Οταν οι φλόγες σταμάτησαν την κυκλοφορία, η Δημοτική Αστυνομία καθοδήγησε τα λεωφορεία από εναλλακτική διαδρομή στον Αγιο Ανδρέα.
Παράλληλα με συνεχή μηνύματα στο ραδιόφωνο, την τηλεόραση και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ενημερώνονταν οι γονείς ότι τα παιδιά τους είναι απολύτως ασφαλή και οι ίδιοι να μην επιχειρήσουν να κατευθυνθούν προς τον Αγιο Ανδρέα αλλά προς την Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, όπου είχε ήδη στηθεί το σημείο υποδοχής.
Το 1595 έδινε όλες τις πληροφορίες.
Στις 10 το βράδυ έφτασαν στην Τεχνόπολη τα πρώτα 150 παιδιά, στις 11 άλλα 100 και στις 2 παρά τέταρτο και το τελευταίο παιδί έφτανε στην Τεχνόπολη, όπου σε ειδική αίθουσα, εξειδικευμένο προσωπικό, μετά τις απαραίτητες διαδικασίες, παρέδιδε τα παιδιά στους γονείς του. Εως τις 4 και μισή τα ξημερώματα όλα τα παιδιά είχαν παραληφθεί από τις οικογένειές τους.
Δεν κάναμε τίποτα παραπάνω από το καθήκον μας.
Φροντίσαμε για την ασφάλεια των παιδιών που μας εμπιστεύθηκαν οι γονείς τους.
Εσείς όμως, οι εργαζόμενοι και τα στελέχη του Δήμου Αθηναίων συγκινήσατε την Ελλάδα, κάνατε περήφανη την Αθήνα.
Δεν υπήρχε υπηρεσία και διεύθυνση του Δήμου που δεν συμμετείχε στην προσπάθεια.
Ωστόσο, θέλω να εξάρω τον ρόλο του τμήματος Παιδικών Εξοχών, της Δημοτικής Αστυνομίας, των Διευθύνσεων Καθαριότητας, Πρασίνου, Ανθρώπινου Δυναμικού, Πολιτικής Προστασίας, Κοινωνικής Αλληλεγγύης, τη Διεύθυνση Παιδείας, το Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης, την Τεχνόπολη, το Δημοτικό Βρεφοκομείο και την Υπηρεσία ενημέρωσης 1595.
Θα μου επιτρέψετε να κάνω μερικές ονομαστικές αναφορές:
Θέλω να ευχαριστήσω για την καθοριστική συμβολή της την υπεύθυνη των Παιδικών Κατασκηνώσεων, την εντεταλμένη δημοτική σύμβουλο Χριστίνα Βασιλείου. Η έγκαιρη ενεργοποίησή της για εκκένωση της κατασκήνωσης ήταν αποφασιστικής σημασίας.
Τον τμηματάρχη των Παιδικών Εξοχών, Δημήτρη Αυγερινό, που με την ομάδα του δεν έφυγαν ούτε λεπτό από την κατασκήνωση και έδωσαν μάχη με τις φλόγες που έφτασαν στις παρυφές της. Ισως γι’ αυτό να υπάρχει η κατασκήνωση σήμερα.
Τον διευθυντή της δημοτικής αστυνομίας, Θάνο Τάτση, που με το κλιμάκιό του μπόρεσε να φτάσει εγκαίρως στον Αγιο Ανδρέα και να συντονίσει τα δρομολόγια επιστροφής.
Τους γενικούς διευθυντές του Δήμου Αντώνη Κουτάντο και Τάσο Καραλή.
Τον Πάρη Γεωργακόπουλο, από τη διεύθυνση Πρασίνου.
Τη διευθύντρια ανθρώπινου δυναμικού Λένα Χαλβατζά.
Τον διευθυντή καθαριότητας Γιώργο Ζούνη.
Τον Κωστή Μπιτζάνη και την ομάδα της Τεχνόπολης για την άμεση προετοιμασία του χώρου υποδοχής.
Ολα αυτά, με τη συνεχή εποπτεία των αντιδημάρχων Γιώργου Μπρούλια και Ανδρέα Βαρελά και υπό την καθοδήγηση του γενικού γραμματέα του Δήμου Λευτέρη Καστανάκη, τους οποίους ευχαριστώ.
Να ενημερώσω το σώμα, ότι εξακολουθούν να ισχύουν τα έκτακτα μέτρα που έχουμε πάρει για τους λόφους του Λυκαβηττού και του Φιλοπάππου.
Οπως είπα πιο πριν, θεωρώ ότι πρέπει να δώσουμε χώρο στη ζωή. Για τον λόγο αυτό οι υπηρεσίες μας δουλεύουν πυρετωδώς ώστε από την Κυριακή να ξαναλειτουργήσουν οι κατασκηνώσεις του Αγίου Ανδρέα. Πρέπει να μεταφέρουμε στην περιοχή ένα αίσθημα αισιοδοξίας, πρέπει να τους πούμε ότι η ζωή πρέπει να συνεχιστεί. Την Κυριακή στις κατασκηνώσεις μας δεν θα πάνε μόνο τα παιδιά που έχουν εγγραφεί στην 3η κατασκηνωτική περίοδο. Ανοίγουν για κάθε παιδί της ευρύτερης περιοχής, η οικογένειά του οποίου έχει μείνει χωρίς στέγη.
Επίσης, μέσω του Κόμβου Αλληλοβοήθειας Πολιτών (15422) αλλά και του δικτύου μας με τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις συγκεντρώνουμε βοήθεια. Αντιλαμβανόμαστε πλήρως την αδυναμία διαχείρισης του κύματος ανθρώπινης προσφοράς τις ώρες αυτές. Για τον λόγο αυτό θα συνεχίσουμε να συγκεντρώνουμε ό, τι είναι απαραίτητο, για παροχή βοήθειας σε βάθος χρόνου. Οι πληγές που αφήνει πίσω της η πυρκαγιά είναι μεγάλες, ενδεχομένως μεγαλύτερες από όσο φαίνεται σήμερα. Οι πλημμύρες που έχουμε αυτή την ώρα στο Μαρούσι και τα Βόρεια Προάστια το αποδεικνύουν περίτρανα.
Υπάρχουν αμείλικτα ερωτήματα, τα οποία κανένας – το έχει δείξει η ιστορία αυτό – δεν μπορεί να αποφύγει. Σήμερα όμως είναι ημέρα πένθους αλλά και αλληλεγγύης προς τους ανθρώπους που χτυπήθηκαν από τις πυρκαγιές και πρέπει να σταθούν ξανά στα πόδια τους. Ως ο μεγαλύτερος δήμος της χώρας, σας βεβαιώνω ότι θα κάνουμε ό, τι περνά από το χέρι μας».
Πολύ καλά έκαναν όλοι οι αναφερόμενοι.Εφάρμοσαν το Σχέδιο ” ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ” το οποίο ΕΙΧΕ εκπονηθεί από τον Οργανισμό Αντιμετώπισης Καθημερινών Προβλημάτων (Ο.Α.Κ.Π.) το έτος 2007 και επικαιροποιήθηκε το 2008 επί Δημαρχίας Νικήτα Κακλαμάνη ο οποίος πέραν αυτού είχε δώσει εντολή και ΕΙΧΑΝ εκπονηθεί τα εξής Επιχειρησιακά Σχέδια για αντιμετώπιση Εκτάκτων Καταστάσεων:
1) Πυρασφάλειας και Αντιμετώπισης Πυρκαγιάς στα Αλση και τους Λόφους του Δήμου
2)”ΦΑΕΘΩΝ” αντιμετώπιση θερμικής εισβολής (καύσωνας)
3) “ΚΑΛΛΙΡΡΟΗ” αντιπλημμυρικό
4) Αντιμετώπιση Σεισμών
5) Αντιμετώπιση γρίπης στις παιδικές Εξοχές του Δήμου ( έτος 2009)
Στη διάθεση του κ.Δημάρχου ( πιθανόν να τα γνωρίζει) τα Σχέδια και βεβαίως όλα αυτά ΧΩΡΙΣ αμοιβή και μοναδικά έξοδα τις φωτοτυπίες και τα λοιπά γραφικά.
ΑΚΡΙΒΕΙΣ ΩΡΕΣ ΕΚΚΕΝΩΣΗΣ ΝΑ ΜΑΣ ΠΟΥΝ ΚΑΙ ΠΩΣ ΑΥΤΕΣ ΣΥΝΔΕΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΔΙΕΛΕΥΣΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ ΣΤΗΝ Λ. ΜΑΡΑΘΩΝΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΜΑΤΙ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΚΑΘΕΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΠΡΟΣ ΑΥΤΗΝ ΚΑΙ ΠΡΟΣ ΤΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΠΡΟΣ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣ ΔΕΞΙΑ ,ΠΡΟΣ ΜΑΡΑΘΩΝΑ.