Η εμπλοκή δύο μεγάλων ευρωπαϊκών εταιρειών (Total και Edison) στις έρευνες υδρογονανθράκων προσδίδει στην Ελλάδα ισχυρή διεθνή παρουσία και ανοίγει το δρόμο και σε άλλες ευρωπαϊκές εταιρείες να εμπλακούν στην αξιοποίηση των ελληνικών υδρογονανθράκων, επεσήμανε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, μιλώντας σε σχετική ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στο ΕΒΕΑ.
Πρόκειται για τη σύμβαση που αφορά τη διεξαγωγή ερευνών στην θαλάσσια περιοχή 2, βορειοδυτικά της Κέρκυρας από Κοινοπραξία στην οποία, εκτός από τις δύο εταιρείες, μετέχουν και τα ΕΛΠΕ. Η σύμβαση μονογραφήθηκε πρόσφατα και όπως είπε ο υπουργός θα αποτελέσει το μοντέλο στο οποίο θα βασιστεί ο νέος κύκλος συμβάσεων που θα ακολουθήσουν. Οταν ολοκληρωθεί η σύμβαση για το οικόπεδο 2 θα ξεκινήσουν οι συζητήσεις με τα ΕΛΠΕ για τον Κυπαρισσιακό κόλπο.
Η ολοκλήρωση, πρόσθεσε ,των διεθνών διαγωνισμών για έρευνες αποτελεί προτεραιότητα για το υπουργείο. Οπως είπε ο κ. Σταθάκης, πιο ώριμη είναι η περίπτωση του Κατάκολου, ακολουθούν τα Ιωάννινα και ο Πατραϊκός όπου είναι ήδη σε εξέλιξη οι έρευνες, ενώ για τις συμβάσεις που αφορούν τις περιοχές Αρτας – Πρέβεζας, Αιτωλοακαρνανίας και ΒΔ Πελοποννήσου αναμένεται ο έλεγχος από το Ελεγκτικό Συνέδριο.
Παράλληλα. το υπουργείο προχωρά σε αναδιάταξη των λοιπών διαθέσιμων περιοχών με στόχο την προσέλκυση νέου ενδιαφέροντος.
Οι άλλες προτεραιότητες είναι η συμπλήρωση του θεσμικού πλαισίου, η αναβάθμιση της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων και η προστασία του περιβάλλοντος.
Ο πρόεδρος της ΕΔΕΥ, Γιάννης Μπασιάς, ανήγγειλε τη διενέργεια νέων σεισμικών ερευνών στην περιοχή νότια της Κρήτης και μεταξύ Κρήτης – Πελοποννήσου.
Για επιβράδυνση στον τομέα των ερευνών έκανε λόγο ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κωστής Χατζηδάκης, εκφράζοντας την ελπίδα να ξεπεραστούν. Δεν μπορεί, είπε, να θεωρούμαστε αξιόπιστη χώρα όταν οι συμβάσεις υπογράφονται 2,5 χρόνια μετά την προκήρυξη του διαγωνισμού όταν στην Κύπρο απαιτούνται δέκα μήνες. Ο κ. Χατζηδάκης ζήτησε κατοχύρωση της ανεξαρτησίας της ΕΔΕΥ με σταθερή πενταετή θητεία, ψηφιοποίηση του αρχείου της, επιτάχυνση των διαδικασιών για επικύρωση των συμβάσεων και προετοιμασία νέου γύρου παραχωρήσεων προκειμένου να αξιοποιηθεί το ενδιαφέρον των διεθνών εταιρειών για την περιοχή.
Η Ελλάδα, εκτός από παραγωγός υδρογονανθράκων και περιφερειακός κόμβος, πρέπει να αξιοποιήσει την ναυπηγική και βαριά μεταλλική βιομηχανία, τόνισε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργός Ενέργειας, Γιάννης Μανιάτης. Ανέφερε ακόμη ότι τα έσοδα του δημοσίου από τον Πατραϊκό αναμένεται να φθάσουν σε 150 εκατ. δολάρια το χρόνο. «Εκτιμώ ότι στην Ελλάδα έχουμε δέκα τέτοια κοιτάσματα, άρα υπάρχει βάση συζήτησης για το ταμείο αλληλεγγύης γενεών και το ασφαλιστικό» κατέληξε ο πρώην υπουργός.
«Είναι ελπιδοφόρο το γεγονός η χώρα μας έχει ήδη μπει στη διαδικασία να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες. Ωστόσο, κίνδυνοι και εμπόδια παραμένουν και υπάρχει η λεγόμενη κατάρα των πόρων» τόνισε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Κων/νος Μίχαλος.
Υπάρχει, όπως είπε, το παράδειγμα της Νορβηγίας, που αξιοποίησε τον πετρελαϊκό της πλούτο για να τροφοδοτήσει ένα υγιές οικονομικό και κοινωνικό μοντέλο, υπάρχει όμως και το παράδειγμα της Ισημερινής Γουϊνέας, η οποία είναι από τους μεγαλύτερους παραγωγούς πετρελαίου, αλλά πάνω από το 70% των ανθρώπων της ζουν σε συνθήκες φτώχειας.
Η αξιοποίηση, κατέληξε, των υδρογονανθράκων είναι η μεγαλύτερη ευκαιρία της Ελλάδας για τα χρόνια που έρχονται.
Κ. Βουτσαδάκης
Γ. Σταθάκης: «Προτεραιότητα η ολοκλήρωση των διαγωνισμών για έρευνες υδρογονανθράκων»
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ