11.8 C
Athens
Τετάρτη, 9 Απριλίου, 2025
spot_img
ΑρχικήOIKONOMIAΓ. Σταθάκης: «Ενεργειακή ασφάλεια μόνο με ισορροπημένο ενεργειακό μείγμα»

Γ. Σταθάκης: «Ενεργειακή ασφάλεια μόνο με ισορροπημένο ενεργειακό μείγμα»

 

Τους κεντρικούς στόχους του εθνικού ενεργειακού σχεδιασμού παρουσίασε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, σε ομιλία του στο πλαίσιο της Ρωσικής Εβδομάδας Ενέργειας που πραγματοποιήθηκε στη Μόσχα, τονίζοντας την ανάγκη ενός ισορροπημένου ενεργειακού μείγματος που θα εξασφαλίζει την ενεργειακή ασφάλεια με τη διατήρηση ως στρατηγικού καυσίμου τον λιγνίτη, και την ταυτόχρονη αναβάθμιση των ΑΠΕ και του Φυσικού Αερίου.
Αναφερόμενος ειδικότερα στο φυσικό αέριο, ο υπουργός παρουσίασε τα βήματα που πραγματοποιεί η κυβέρνηση, ώστε η Ελλάδα να ενισχύσει τον ρόλο της στην ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου, τα οποία περιλαμβάνουν:
– Την ολοκλήρωση του ανοίγματος της χονδρικής και της λιανικής αγοράς φυσικού αερίου.
– Την επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου σε πενήντα περιοχές και πόλεις ανά την επικράτεια μέχρι το 2023.
– Τον μετασχηματισμό της Ελλάδας σε χώρα-κλειδί για τη μεταφορά φυσικού αερίου, στο πλαίσιο του Νότιου Διαδρόμου, με την ολοκλήρωση του Διαδριατικού Αγωγού (TAP), καθώς και του Νοτιοανατολικού Διαδρόμου Φυσικού Αερίου, με την προτεινόμενη επέκταση του Turkish Stream σε Ελλάδα και Ιταλία, διασφαλίζοντας έτσι την ισορροπία των τιμών φυσικού αερίου ανάμεσα σε Βορρά και Νότο, εφόσον προχωρήσει το έργο του Nord Stream 2.
– Στην επέκταση της αγοράς φυσικού αερίου και Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (Υ.Φ.Α.) στα Βαλκάνια, μέσα από τις διασυνδέσεις του κάθετου διαδρόμου, την ολοκλήρωση της αναβάθμισης του σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου Ρεβυθούσας και τη δημιουργία του πλωτού σταθμού Υ.Φ.Α. της Αλεξανδρούπολης.
Στο περιθώριο της Ρωσικής Εβδομάδας Ενέργειας, ο κ. Σταθάκης συναντήθηκε με τον Ρώσο ομόλογό του Αλεξάντερ Νοβάκ, τον οποίο ενημέρωσε για την πάγια θέση της ελληνικής κυβέρνησης, ότι ζητήματα που προκύπτουν από μεγάλου μεγέθους επενδυτικά σχέδια μεταφοράς φυσικού αερίου πρέπει να λύνονται σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, με γνώμονα τις αρχές που θέτει το Γ’ Ενεργειακό Πακέτο και ότι διαρκής στόχος της Ελλάδας παραμένει η αποκατάσταση του κλίματος εμπιστοσύνης ανάμεσα στην ΕΕ και στη Ρωσική Ομοσπονδία μέσα από εποικοδομητικό διάλογο. Στην συνάντηση παρευρέθηκε και ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, Γιώργος Τσίπρας.
Πρωτοβουλίες του ΥΠΕΝ για καθαρή ενέργεια στα νησιά
Τρία βήματα για τη μετάβαση των νησιών σε μορφές καθαρής ενέργειας προωθούνται από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με τις παρακάτω νομοθετικές ρυθμίσεις:
1. Γίνεται δυνατή η έναρξη λειτουργίας των υβριδικών έργων της Τήλου και της Ικαρίας. Οι σταθμοί αυτοί περιλαμβάνουν μονάδες Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) και συστήματα αποθήκευσης ενέργειας και συμβάλουν στην ενεργειακή αυτονομία των δύο νησιών, με χαμηλότερο κόστος, μεγαλύτερη ευστάθεια συστήματος και μικρότερο οικολογικό αποτύπωμα.
2. Δίνεται η δυνατότητα υλοποίησης, μέσω διαγωνιστικής διαδικασίας που θα διενεργηθεί από τη ΡΑΕ (ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας), με την τεχνική υποστήριξη του ΔΕΔΔΗΕ, μέχρι δύο ειδικών πιλοτικών έργων σε ισάριθμα νησιά, για τη διερεύνηση της δυνατότητας επίτευξης υψηλότερης διείσδυσης ενέργειας από ΑΠΕ.
3. Καθορίζεται η αδειοδοτική διαδικασία και το πλαίσιο λειτουργικής ενίσχυσης του έργου Πράσινο Νησί, που αφορά τον Αη Στράτη. Το έργο έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ 2014-2020 και υλοποιείται από το ΚΑΠΕ σε συνεργασία με το Δήμο Αγίου Ευστρατίου.
ΔΕΗ
Η ΔΕΗ επισημαίνει ότι στόχος του ομίλου είναι η δημιουργία πράσινων νησιών με ευφυή δίκτυα και βέλτιστη διαχείριση της ζήτησης και του διαθέσιμου δυναμικού ΑΠΕ. Ειδικότερα για το έργο της Ικαρίας πρόκειται για ένα πρωτοποριακό έργο σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, που θα αυξήσει τη διείσδυση των ΑΠΕ στο ηλεκτρικό σύστημα του νησιού (ιδίως κατά τους χειμερινούς μήνες) και θα συνδράμει στην αποφυγή εκπομπών CO2 της τάξεως των 13.800 τόνων/έτος. Σήμερα, το έργο έχει κατασκευασθεί κατά το 85-90% και εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί το φθινόπωρο του 2018.
Παράλληλα, η ΔΕΗ κατασκευάζει πιλοτικά υβριδικά έργα όπως αυτά της Καρπάθου (ισχύος 30 κιλοβάτ) και της Γαύδου (20kW), ενώ προτεραιότητα αποτελούν δράσεις που στοχεύουν στη διεύρυνση του ενεργειακού μίγματος των νησιών, όπως η εκμετάλλευση των γεωθερμικών πεδίων Νισύρου, Λέσβου και του συμπλέγματος Μήλου – Κιμώλου – Πολυαίγου και η εκμετάλλευση των απορριμμάτων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ