Τις μεγάλες ευθύνες της Κυβέρνησης για την καθυστερημένη κύρωση των συμβάσεων Υδρογονανθράκων, καθώς και τα σοβαρά κονδύλια που πρόκειται να εισρεύσουν στα Ασφαλιστικά Ταμεία της χώρας, ανέδειξε ο Γ. Μανιάτης στην τοποθέτησή του, κατά την ομιλία του για το εν λόγω νομοσχέδιο.
Το πλήρες κείμενο της ομιλίας.
«Αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι, να ευχαριστήσω τον συνάδελφο Δημήτρη Κωνσταντόπουλο για τα καλά του λόγια. Οι προσπάθειες σε κάθε κυβέρνηση είναι συλλογικές και όχι ατομικές. Επιπλέον, θα ήθελα να σημειώσω, ότι ο Εισηγητής μας Γιώργος Αρβανιτίδης περιέγραψε με απόλυτη σαφήνεια τη θέση μας.
Ομως, κε Υπουργέ, επειδή είστε ένας χαλαρός άνθρωπος και χαίρομαι να συνδιαλέγομαι μαζί σας πολιτικά, πρέπει να σας πω ότι στην τοποθέτησή σας κάπου μου δώσατε την εντύπωση ότι χάνετε την αίσθηση του χρόνου.
Μας είπατε με άνεση «Τι έγινε, ρε παιδιά; Τι χάσαμε που το Ελληνικό καθυστερεί τρία χρόνια;» Γιατί οι μπουλντόζες στο Ελληνικό ενώ έπρεπε να μπουν στις αρχές του 2015, φιλοδοξείτε να τις βάλετε το 2018.
Αυτό προέβλεπε η σύμβαση την οποία παραλάβατε.
Και βεβαίως, σήμερα μιλούμε για 4 συμβάσεις, 3 εκ των οποίων έπρεπε επίσης να έχουν υπογραφεί εδώ και 3 χρόνια. Διότι το μόνο που κάνατε, όπως λέει ο συνάδελφός σας Π. Πολάκης, είναι ένα «κόπι πάστε». Βρήκατε 3 έτοιμες συμβάσεις κυρωμένες το 2014, κάνατε πλήρη αντιγραφή όλων των δεδομένων, προϋποθέσεων και προδιαγραφών και διαφοροποιήσατε μόνο τη γεωγραφική περιοχή αναφοράς και τον ανάδοχο. Ευτυχώς, τουλάχιστον ούτε εσείς, κύριε Υπουργέ, ούτε κανένας από τους ομιλητές του ΣΥΡΙΖΑ δεν διανοήθηκε να πει πόσο δήθεν καλύτερες συμβάσεις φτιάξατε σε σχέση με αυτές που βρήκατε το 2014, γιατί ακριβώς δεν έχετε προσθέσει τίποτα καινούργιο.
Κα Καφαντάρη, θέλω να σας πω κάτι με πολλή εκτίμηση. Όταν γίνεται κάτι καλό από προηγούμενες κυβερνήσεις, λέτε «οι προηγούμενες κυβερνήσεις». Όταν γίνεται κάτι κακό, έχουν ονοματεπώνυμο οι κυβερνήσεις, κατά τη δική σας πολιτική προσέγγιση.
Πρέπει, λοιπόν, να σας πω ότι όλα αυτά τα καλά που είπατε για μας, τις προηγούμενες κυβερνήσεις, έχουν ονοματεπώνυμο και πρωθυπουργό. Ο ν.4001/2011 έγινε με πρωθυπουργό τον Γιώργο Παπανδρέου. Οι έρευνες ξεκίνησαν με την κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ και Γιώργο Παπανδρέου και συνεχίστηκαν με την Κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, χωρίς να διακοπούν στο ενδιάμεσο από τις κυβερνήσεις Πικραμμένου και Παπαδήμου. Χρήσιμο είναι, λοιπόν, να λέτε και τα ονοματεπώνυμα, όταν λέμε έστω κι έμμεσα μια καλή κουβέντα.
Ομως, δεν αντέχω πια να μη σας πω ότι «ναι» το 2011 για να φέρουμε επενδυτές, μειώσαμε τη φορολογία. Σε ποιους; Θα σας πω αμέσως μετά τι θα φέρουν αυτοί οι πραγματικοί επενδυτές. Εσείς ξέρετε, όμως, τι κάνετε; Πριν δύο μήνες μειώσατε τη φορολογία στα καζίνο. Από 37% την κατεβάσατε στο 20%, κι εάν υπερβαίνουν ένα ποσό τα κέρδη των καζίνων, θα τα φορολογείτε μόνο με 8%. Αυτή είναι η διαφορά μας. Γι’ αυτό και δεν είμαστε ίδιοι. Γι’ αυτό δεν μοιάζουμε.
Κι επειδή στα θέματα που συζητάμε απαιτείται σοβαρότητα και υπευθυνότητα, θέλω να σημειώσω ότι δυστυχώς ζούμε σε ένα βαλτωμένο πολιτικό περιβάλλον με αποκλειστική ευθύνη της Κυβέρνησης. Είναι ένα περιβάλλον διχασμού, διχόνοιας, ρητορικής μίσους, που καταλήγει στο τέλος να μεταφράζεται σε απέχθεια και αποστροφή των πολιτών προς την πολιτική και τους πολιτικούς τελικά σε ακροδεξιές κατευθύνσεις. Είναι ό,τι χειρότερο θα μπορούσε να κάνει μια κυβέρνηση σε μια κρίσιμη κατάσταση όπου διακυβεύονται σοβαρότατα εθνικά θέματα και όπου υποτίθεται ότι πηγαίνουμε τον Αύγουστο του 2018 σε μια άλλη φάση της ιστορίας. Λυπάμαι που το λέω, αλλά όλα αυτά που γίνονται με ευθύνη της Κυβέρνησης κάθε άλλο παρά βοηθούν τη συνεννόηση και τη συνεργασία.
Αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι, εγώ θέλω να σας μιλήσω για τον πραγματικό, σύγχρονο, Προοδευτικό Πατριωτισμό, τον Πατριωτισμό των ανθρώπων που πιστεύουν σε μια εξωστρεφή, ευρωπαϊκή, κοσμοπολίτικη Ελλάδα και που πιστεύουν ταυτόχρονα βαθιά στη μεγάλη δύναμη που μας δίνει τόσο η γεωπολιτική μας θέση όσο και τα μυαλά των ανθρώπων μας. Αυτό συνιστά το μεγάλο πλεονέκτημα της πατρίδας μας για τα επόμενα χρόνια.
Σας θυμίζω, κε Υπουργέ, ότι καταψηφίζατε τα πάντα όλα, για τα οποία τώρα επαίρεστε, περηφανεύεστε. Καταψηφίσατε τον TAP. Ήσασταν απέναντι στον ελληνοβουλγαρικό IGB. Ήσασταν απέναντι στον East-Med που συνδέει τα κοιτάσματα του Ισραήλ και της Κύπρου με την Ιταλία. Ήσασταν απέναντι στις 3 συμβάσεις που φέραμε το καλοκαίρι του 2014. Και τώρα περηφανεύεστε για έργα των πολιτικών σας αντιπάλων. Πολιτική αυταπάτη ή σκέτη απάτη;
Τα παρουσιάζετε και από το Βήμα της Βουλής σαν να είναι δικά σας έργα. Τα πολεμήσατε, τα σαμποτάρατε, τα υποσκάψατε. Ησασταν απέναντι με σκληρό τρόπο και πολλές φορές ανάρμοστο, χυδαίο. Ανεβαίνατε στα κεραμίδια εδώ μέσα. Μας κατηγορούσατε ότι ξεπουλάμε τον εθνικό πλούτο. Κι έρχεστε τώρα και λέτε ότι είναι δικά σας! Ο Βαγγέλης Βενιζέλος λέει μια καλή έκφραση: «Γλύφετε εκεί που φτύνατε».
Ομως, επειδή τα πράγματα είναι πάρα πολύ σοβαρά αυτό το χρονικό διάστημα, κε Υπουργέ, στο άρθρο 156 του ν.4001/2011 υπάρχει, κατά τη γνώμη μου, μια από τις σοβαρότερες πατριωτικές παρεμβάσεις που έκανε η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Είναι το άρθρο με το οποίο η Ελληνική Δημοκρατία δηλώνει πώς προσδιορίζεται η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της χώρας με τις γειτονικές ή τις απέναντι χώρες από τη στιγμή που θα ανακηρυχθεί, με βάση την αρχή της μέσης γραμμής ίσων αποστάσεων. Το καταθέτω για τα Πρακτικά.
Θυμίζω ότι με βάση το άρθρο αυτό έχουν κατατεθεί όλες οι ρηματικές διακοινώσεις της Ελληνική Δημοκρατίας στα Ηνωμένα Εθνη, όταν οι Τούρκοι παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο.
Καταθέτω, επίσης, για τα Πρακτικά, τον χάρτη που δημοσιεύσαμε για τις έρευνες υδρογονανθράκων το 2014 με όρια ΑΟΖ με Αλβανία, Ιταλία και Λιβύη. Και στη Λιβύη με τον Κόλπο της Σύρτης ανοιχτό και με τη Γαύδο να έχει πλήρη επήρεια και με τα Διαπόντια Νησιά να έχουν πλήρη επήρεια.
Είναι σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις για την ελληνοαλβανική συμφωνία των ζωνών πολλαπλών χρήσεων. Είναι σε εξέλιξη η αδιανόητα προκλητική στάση της Τουρκίας και του Ερντογάν. Έχουμε μπροστά μας μία Ευρώπη η οποία απλώς εκφράζει την καλή της βούληση να μας βοηθήσει. Απαιτείται από την πλευρά της Κυβέρνησης, ενόψει και της συνάντησης Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας στη Βάρνα στις 26 Μαρτίου, να συμμετάσχει και η Ελλάδα και η Κύπρος στη συνάντηση αυτή. Άλλως, δεν θα έχετε υπερασπιστεί όσο πρέπει το εθνικό δίκαιο.
Τώρα, δεν θέλω να αναφερθώ καθόλου σε αυτά που είπατε, κε Υπουργέ, ότι έγινε ο διαγωνισμός και δεν εκδηλώθηκε το ενδιαφέρον που θέλαμε. Βεβαίως και δεν εκδηλώθηκε, γιατί διώχνατε τους επενδυτές. Ένα παράδειγμα είναι οι τρεις συμβάσεις που μας φέρνετε σήμερα.
Κύριοι συνάδελφοι, ξέρετε πότε προκηρύχθηκαν οι 3 από τις 4 συμβάσεις που συζητούμε σήμερα; Το 2014. Πότε κατατέθηκαν οι φάκελοι; Τον Φεβρουάριο του 2015. Γιατί προκηρύχθηκαν αυτές οι τρεις χερσαίες περιοχές; Οι τρεις χερσαίες περιοχές Άρτα-Πρέβεζα, Αιτωλοακαρνανία και Αχαΐα προκηρύχθηκαν γιατί απέστειλε εκδήλωση ενδιαφέροντος στο Υπουργείο ο ιταλικός κολοσσός ENEL. Και τον Φεβρουάριο που ήταν να κατατεθούν οι προσφορές, η ENEL δεν κατέθεσε τελικά καμία προσφορά. Γιατί δεν ρωτάτε τα ΕΛΠΕ, που τα εποπτεύετε, και που είχαν κάνει μέχρι και συμφωνία με την ENEL να καταθέσουν από κοινού φάκελο, γιατί η ENEL δεν κατέθεσε φάκελο; Γιατί τη διώξατε εσείς ως επερχόμενη κυβέρνηση και μόλις είδε ότι γίνατε Κυβέρνηση, δεν κατέθεσαν φάκελο.
Εχετε το τραγικό προνόμιο να είμαστε στον χώρο των υδρογονανθράκων και ο πρώτος μεγάλος επενδυτής που εξεδιώχθη από την Ελλάδα, ενώ είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον, να είναι η ιταλική ENEL. Φαντάζομαι δεν πρέπει να υπερηφανεύεστε γι’ αυτές τις συμπεριφορές.
Επόμενη παρατήρηση. Επειδή μιλούμε για τα θέματα του περιβάλλοντος, που είναι μαζί με τον τουρισμό τα δύο κορυφαία θέματα ενός νέου παραγωγικού μοντέλου στο οποίο θέλουμε να βαδίσει η χώρα μας, να συνεννοηθούμε και γι’ αυτά.
Η Οδηγία 2013/30 για την προστασία των υπεράκτιων εξορύξεων, διαμορφώθηκε από εμάς στο Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος και στο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας κόντρα και απέναντι σε κράτη-μέλη που ήθελαν πολύ πιο ελαφρές διαδικασίες. Είναι πραγματικά η αυστηρότερη Οδηγία σε παγκόσμιο επίπεδο.
Δεν θα μας εγκαλέσετε κιόλας ότι δεν προλάβαμε να την κάνουμε νόμο, γιατί έπεσε η κυβέρνηση. Στο Συμβούλιο Υπουργών, όμως, η Οδηγία δομήθηκε.
Θέλω να πω κι ένα δημόσιο «ευχαριστώ» στα στελέχη του Υπουργείου Περιβάλλοντος, στα στελέχη του ΕΛΚΕΘΕ και στους καθηγητές του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου που μας βοήθησαν να διατυπώσουμε τις εθνικές θέσεις.
Οσον αφορά στο Ταμείο Αλληλεγγύης Γενεών ο συνάδελφος Δημήτρης Κωνσταντόπουλος τα είπε όλα. Να θυμίσω ότι το Ταμείο Αλληλεγγύης Γενεών το καταψηφίσατε. Και να θυμίσω επίσης ότι στο πλαίσιο του παράλληλου Προγράμματος Θεσσαλονίκης, αυτού του Παράλληλου Προγράμματος, ενώ υπήρχε νόμος, ο κ. Τσίπρας εξήγγειλε ότι θα το δημιουργήσει. Ευτυχώς τουλάχιστον δεν κάνατε ούτε το ένα ούτε το άλλο. Αφήσατε το νόμο να τρέχει, μόνο που δεν φροντίσατε να εκδώσετε ούτε μια διοικητική πράξη για να ενταχθεί έστω κι ένα ευρώ στο συγκεκριμένο Ταμείο.
Κε Υπουργέ, περιμένω ακόμα απάντηση στην ερώτηση που σας έχω καταθέσει για το πόσα λεφτά έχουν μπει σε αυτό το Ταμείο, γιατί έχετε εισπράξει αρκετά εκατομμύρια από τα signature bonus, τα bonus των υπογραφών, από τα διάφορα loyalties, τα fees κ.ο.κ. Μπορείτε να μας πείτε πόσα χρήματα είναι; Διότι περίπου 1 εκατ. από αυτά τα χρήματα πρέπει να δαπανάται κάθε χρόνο για εκπαίδευση και μετεκπαίδευση δημοσίων υπαλλήλων και να δίνουμε και λεφτά, με βάση τον δικό μας νόμο, στα Μεταπτυχιακά Προγράμματα των ελληνικών πανεπιστημίων για τα νέα παιδιά της χώρας που θέλουν να σπουδάσουν για την αξιοποίηση υδρογονανθράκων.
Τώρα υπάρχει ένα ερώτημα: Πόσο γρήγορα μπορούν να έρθουν αυτά τα καλά; Εγώ θα σας απαντήσω με την ίδια τη ζωή. Το γιγαντιαίο κοίτασμα «Zohr» της Αιγύπτου ανακαλύφθηκε από την Ιταλική ENI πριν μόλις δυόμισι χρόνια.
Σήμερα που μιλάμε, το κοίτασμα «Zohr» μετά από πίεση της αιγυπτιακής κυβέρνησης προς την εταιρεία, είναι σε πλήρη αξιοποίηση. Κατασκευάστηκε αγωγός που μεταφέρει φυσικό αέριο από το κοίτασμα «Zohr» στην Αίγυπτο και κάθε χρόνο μεταφέρονται 5 bcm, 5 δις. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου από το κοίτασμα στην Αίγυπτο. Σε 2,5 χρόνια έγινε η ανακάλυψη, η παραγωγική διαδικασία, η κατασκευή του αγωγού που μεταφέρει φυσικό αέριο και η αξιοποίησή του για την αιγυπτιακή οικονομία. Τέτοιες ταχύτητες είναι που πρέπει να ακολουθήσετε.
Κατά συνέπεια, όλα τα άλλα για το δήθεν μακρύ μέλλον είναι είτε λόγια άσχετων είτε λόγια αυτών που θέλουν να υποσκάψουν μια εθνική προσπάθεια.
Θα αναφερθώ τώρα στον Πατραϊκό. Τον Πατραϊκό πάντα τον χρησιμοποιούμε ως παράδειγμα για να ξέρουμε τι μας γίνεται, γιατί τα στοιχεία δεν τα δίνουμε εμείς, τα δίνουν τα ΕΛΠΕ, ο ανάδοχος. Kαι τα έδωσαν τώρα που εποπτεύονται από εσάς.
Το οικόπεδο του Πατραϊκού, και έχουμε πει ότι η Ελλάδα έχει τουλάχιστον δέκα Πατραϊκούς, θα απορροφήσει τόσες επενδύσεις όσες περίπου το αεροδρόμιο του «Ελληνικού», 2 δις. ΕΥΡΩ για επενδύσεις ανάπτυξης και 5 δις. ΕΥΡΩ για δαπάνες λειτουργίας. Σύνολο 7 δις. ΕΥΡΩ μόνο ένα οικόπεδο. Θα αποφέρει 4,5 δις. ΕΥΡΩ έσοδα στο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας και 700-800 εκατ. ΕΥΡΩ στις περιφέρειες Ιονίων νήσων και Δυτικής Ελλάδας, 1.300 άτομα απασχόληση και το παραγόμενο κοινωνικό προϊόν σε τοπικό επίπεδο σε βάθος 25ετίας θα ξεπεράσει τα 3 δις ΕΥΡΩ.
Για τον τουρισμό, τον Πρίνο και την Καβάλα δεν χρειάζεται να πω τίποτα. Είναι περηφάνια της Ελλάδας ότι για 35 χρόνια ο Πρίνος έχει δώσει 125 εκατ. βαρέλια πετρέλαιο και δεν έχει χυθεί μια σταγόνα έξω. Ας παραδειγματιστούμε από αυτό κι ας παραδειγματιστούμε από κάτι άλλο.
Θα καταθέσω για τα Πρακτικά ένα χάρτη που έχει δημοσιεύσει η WWF και αναφέρονται εδώ οι θαλάσσιες περιοχές, στις οποίες γίνονται σήμερα έρευνες στη Μεσόγειο. Παρακαλώ τους συναδέλφους να δουν τι γίνεται στην Αδριατική. Οι Ιταλοί σήμερα που μιλάμε έχουν πάνω από 75 εξέδρες άντλησης πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Αδριατική, την τουριστικά αναπτυγμένη Αδριατική απέναντι από την Κροατία, την εξίσου τουριστικά αναπτυγμένη. Και βεβαίως να δείτε τι γίνεται στην Κύπρο που είναι εξίσου τουριστικά αναπτυγμένη. Αυτό για να ξέρουμε να μιλάμε με σοβαρότητα και για τα θέματα του περιβάλλοντος και για τα θέματα του τουρισμού.
Προτελευταία παρατήρηση. Διαβάζουμε στις εφημερίδες και μαθαίνουμε ότι είναι σε εξέλιξη μια ολόκληρη διαδικασία αμφισβήτησης των ερευνών υδρογονανθράκων στο «οικόπεδο» της Ηπείρου, των Ιωαννίνων. Κε Υπουργέ, στα Γιάννενα διακυβεύεται η πορεία εξέλιξης των ερευνών υδρογονανθράκων στη χώρα. Γιατί αν εκεί δεν πείσετε εσείς, που είναι καθήκον της Κυβέρνησης, την τοπική κοινωνία ότι έχετε πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα, γνωρίζετε πολύ καλά ότι και η Κέρκυρα και η Άρτα ετοιμάζονται για αντίστοιχες διαδικασίες.
Σας κάνω μία πρόταση με δύο σκέλη. Κατ’ αρχάς, να μιλήσετε στο Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου και σε ανοιχτή συγκέντρωση εσείς ο ίδιος, γιατί ο Υπουργός πάντα έχει την πολιτική ευθύνη, και να πείσετε τους πολίτες με τα αυστηρότερα μέτρα που μπορούμε να πάρουμε. Και να σας βοηθήσουμε, αν χρειάζεται. Κανένα πρόβλημα.
Η δεύτερη πρόταση είναι: εδώ στο Εθνικό Κοινοβούλιο, στην Επιτροπή Περιβάλλοντος, να κάνουμε μια ανοιχτή, δημόσια συζήτηση, με ανοιχτές τις κάμερες, να παρακολουθήσουν όλοι οι Έλληνες πολίτες, για το θέμα της αξιοποίησης ορυκτού πλούτου της χώρας και κυρίως υδρογονανθράκων και να καλέσουμε όποιους επιστήμονες θέλει η κάθε πλευρά, 3 μέρες να το συζητάμε. Όταν πρόκειται για ένα εθνικής σημασίας ζήτημα, έχει απόλυτο νόημα και η διαφάνεια και η ανοιχτή συζήτηση και το Εθνικό Κοινοβούλιο να συμβάλλει θετικά, ώστε να ξεπεραστούν τα όποια προβλήματα.
Και βεβαίως, να πω ότι είναι παράνομο, απαράδεκτο και δεν πρόκειται να υπάρξει στην Ελλάδα το λεγόμενο fracking, η υδραυλική ρωγμάτωση. Ήδη από το 2013 στο Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος κι Ενέργειας η Ελληνική Δημοκρατία έχει δηλώσει ότι το fracking δεν πρόκειται ποτέ να εφαρμοστεί στην Ελλάδα.
Και πρέπει να σας πω, για όσους ασχολούνται με το θέμα, ότι η Γαλλία και πάρα πολλές άλλες χώρες έχουν πει ένα μεγάλο, σωστό «όχι» στο fracking. Κι έτσι πρέπει. Θα ήταν αδιανόητο, με την πληθυσμιακή σύνθεση της Ευρώπης και ακόμη περισσότερο την οικολογική και περιβαλλοντική ευαισθησία της Ελλάδας, να υπάρχει έστω και ένας που θα διανοείτο ποτέ να δώσει άδεια ή να σκεφτεί έστω ότι υπάρχει περίπτωση να εφαρμοστεί το fracking.
Για να ολοκληρώσω, αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι, εμείς είχαμε κάνει τη σκέψη να καταθέσουμε ονομαστική ψηφοφορία, γιατί υπήρχαν οι πληροφορίες ότι ο Υπουργός της Κυβέρνησης, κ. Τσιρώνης, επρόκειτο να καταψηφίσει το νομοσχέδιο. Κι επειδή θεωρούμε αδιανόητο να παραμένει Υπουργός σε μία Κυβέρνηση ένας άνθρωπος ο οποίος καταψηφίζει ένα κορυφαίας σημασίας νομοσχέδιο, θέλαμε να αναδείξουμε τις ευθύνες που έχει ο Πρωθυπουργός κ. Τσίπρας, που πρέπει να τον αποπέμψει αμέσως, εάν καταψηφίσει όταν θα έρθει η ώρα της τελικής ψήφου ή και ο ίδιος να παραιτηθεί πριν τον «παραιτήσει» ο κ. Τσίπρας. Πρέπει να σας πω ότι ελπίζω, ως έσχατο μέτρο διαφύλαξης της αξιοπρέπειας του πολιτικού κόσμου της χώρας, να γίνει ένα από τα δύο: είτε να παραιτηθεί ο κ. Τσιρώνης είτε να τον «παραιτήσει» ο Πρωθυπουργός κ. Τσίπρας.
Δεδομένου ότι ο συνάδελφος κ. Δημαράς μας είπε, επισήμως πια, ότι ο κ. Τσιρώνης, που ήταν παρών στην αίθουσα, θα καταψηφίσει, θεωρούμε ότι περιττεύει πια η κατάθεση του αιτήματος διεξαγωγής ονομαστικής ψηφοφορίας.