«Δεν θέλουμε έναν ψυχρό πόλεμο. Αν δεν υπάρξει διάλογος μεταξύ των δύο πλευρών, δεν θα μπορέσουμε ούτε τις διαφορές μας να διευθετήσουμε ούτε να βελτιώσουμε την αμοιβαία κατανόηση» τονίζει ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, σε συνέντευξή του στην γερμανική Suddeutsche Ζeitung.
Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ εμφανίστηκε ανήσυχος για τις νέες εξελίξεις σε σχέση με τη Ρωσία: «Είναι σημαντικό να δείξουμε περισσότερο στη Ρωσία ότι υπάρχουν συνέπειες για τον τρόπο που συμπεριφέρεται στην Κριμαία, όταν κρύβεται πίσω από κυβερνο-επιθέσεις και παραβιάζει το διεθνές δίκαιο… Βλέπουμε μια χώρα που έχει εξοπλιστεί ισχυρά. Βλέπουμε μια χώρα που ενεργεί στρατιωτικά κατά της Ουκρανίας και έχει εγκαταστήσει στρατιωτική δύναμη στην Μολδαβία και τη Γεωργία, ενάντια στη βούληση αυτών των χωρών. Η Μόσχα στηρίζει το καθεστώς Ασαντ στη Συρία. Καταγράφουμε κυβερνο-επιθέσεις, ακόμα και στο δίκτυο της γερμανικής κυβέρνησης. Και αυτό δεν είναι το μόνο που προκαλεί ανησυχία: Η Ρωσία εκσυγχρονίζει το ατομικό της οπλοστάσιο, ενώ οι ενδοιασμοί χρήσης του μειώνονται», τόνισε ο ΓΓ του ΝΑΤΟ.
Σύμφωνα με τον Στόλτενμπεργκ «η συμμαχία έδωσε κατάλληλη αμυντική απάντηση» με την μεταφορά στρατευμάτων στα ανατολικά σύνορα του ΝΑΤΟ, ενώ τα συμμαχικά μέλη έχουν επιβάλει κυρώσεις. Οσο η συμπεριφορά της Ρωσίας δεν αλλάζει, τα στρατεύματα θα παραμείνουν εκεί που βρίσκονται και οι κυρώσεις θα παραμείνουν σε ισχύ». Παράλληλα, είπε ο Στόλτενμπεργκ, το ΝΑΤΟ επιδιώκει διάλογο με την Μόσχα. «Δεν θέλουμε ένα ψυχρό πόλεμο. Αν δεν υπάρξει διάλογος μεταξύ των δύο πλευρών, δεν θα μπορέσουμε ούτε τις διαφορές μας να διευθετήσουμε ούτε να βελτιώσουμε την αμοιβαία κατανόηση».
Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ εκτιμά ότι οι άλλες χώρες – μέλη του ΝΑΤΟ επιθυμούν «έναν ισχυρότερο ρόλο του Βερολίνου στην πολιτική ασφάλειας. Η Γερμανία έχει σημαντική ευθύνη εξαιτίας του μεγέθους της οικονομίας της και της πολιτικής σημασίας της», δήλωσε ο ΓΓ του ΝΑΤΟ και χαιρέτισε την αύξηση των αμυντικών δαπανών στη Γερμανία: «Μετά από χρόνια μείωσης, είδαμε αύξηση των γερμανικών αμυντικών δαπανών της τάξης σχεδόν του 6%». Ο Στόλτενμπεργκ ζητά από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να συνεχίσει αυτή την πορεία. Τα μέλη του ΝΑΤΟ είναι υποχρεωμένα να αυξήσουν τις αμυντικές δαπάνες τους στο 2% του ΑΕΠ τους μέχρι το 2024. Η Γερμανία απέχει από το ποσοστό αυτό, καθώς επενδύει το 1,2% του ΑΕΠ σε αμυντικές δαπάνες, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα. «Βασίζομαι στη Γερμανία. Ζούμε σε ένα αβέβαιο κόσμο. Βρισκόμαστε μπροστά σε νέες απειλές. Οι απαντήσεις δεν έρχονται δωρεάν», διευκρίνισε ο Στόλτενμπεργκ.
Μπ. Ασαντ: «Ενδεχόμενη στρατιωτική επίθεση θα αποσταθεροποιήσει την περιοχή»
Ο Σύρος πρόεδρος, Μπασάρ αλ Ασαντ, δήλωσε πως οποιαδήποτε ενδεχόμενη δράση δυτικών κρατών θα προκαλέσει περισσότερη αστάθεια στην περιοχή, μετέδωσε η συριακή κρατική τηλεόραση, καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους εξετάζουν το ενδεχόμενο πληγμάτων εναντίον της Συρίας.
«Με κάθε νίκη που επιτυγχάνεται επί του εδάφους, υψώνονται οι φωνές ορισμένων δυτικών κρατών και εντείνονται ενέργειες στη προσπάθειά τους να αλλάξουν την πορεία των γεγονότων… αυτές οι φωνές και οποιαδήποτε ενδεχόμενη δράση δεν θα κάνουν τίποτε άλλο από το να συμβάλουν σε μια αύξηση της αστάθειας στην περιοχή, απειλώντας τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια», δήλωσε ο Ασαντ υποδεχόμενος στη Δαμασκό τον Αλί Ακμπάρ Βελαγιατί, σύμβουλο του Ιρανού ανώτατου ηγέτη.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ
Μετά από χρόνια μείωσης, είδαμε αύξηση των γερμανικών αμυντικών δαπανών της τάξης σχεδόν του 6%