Στη σημαντική συμβολή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων στην ελληνική οικονομία αναφέρθηκε ο πρόεδρός της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), Βέρνερ Χόγιερ, στο πλαίσιο της ομιλίας του στο 2ο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών.
Ειδικότερα, σημείωσε πως η ΕΤΕπ εγκαινίασε την παρουσία της από τη στιγμή της ένταξης της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ενωση. «Είμαστε η πολυμερής τράπεζα που παρέμεινε και επέκτεινε τη δραστηριότητά της κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης. Πολλοί στην Ευρώπη μπορεί να πιστέψουν ότι δημιουργικότητα δεν υφίσταται στην Ελλάδα, αλλά υπάρχει και είναι αυτή που θα δώσει τη δυνατότητα στην οικονομία να αναπτυχθεί» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Οπως εξήγησε ο κ. Χόγιερ, στον ισολογισμό της ΕΤΕπ αντιστοιχεί το 10% του ελληνικού ΑΕΠ, με την Ευρωπαϊκή Ενωση να έχει αναλάβει μέρος της ευθύνης που αντλείται από τις αρχές της επικουρικότητας και της αλληλεγγύης. Ο πρόεδρος της ΕΤΕπ τόνισε ότι το σχέδιο Γιούνκερ αποσκοπεί στη μείωση του επενδυτικού χάσματος, ύψους 750 εκατ. ευρώ, κατά 100 εκατ. ευρώ, σε ετήσια βάση.
Δεν παρέλειψε, όμως, να κρούσει τον «κώδωνα του κινδύνου», ιδίως όσον αφορά την επιτάχυνση των ρυθμών παραγωγικότητας στην Ευρώπη και την ανάπτυξη της ψηφιακής οικονομίας, τομέας στον οποίο η Ευρωπαϊκή Ενωση αποτελεί ουραγό.
Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος του φορέα Hellenic Initiative USA, Mark Array, αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα της δημιουργίας γεφυρών επικοινωνίας μεταξύ της ελληνικής ομογένειας και της Ελλάδας αναφέρθηκε στο πλαίσιο της ομιλίας του στο 2ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.
Οπως ανέφερε, η πρωτοβουλία Hellenic Initiative USA κατάφερε να οργανώσει τους επιχειρηματίες της ελληνικής Διασποράς, οι οποίοι, υπό τον πρώην Αμερικανό πρόεδρο, Μπιλ Κλίντον, ένωσαν τις δυνάμεις τους. Το Hellenic Initiative διαθέτει διπλή αποστολή: να βοηθηθεί η Ελλάδα και να δημιουργηθεί ένα βιώσιμο μέλλον για την χώρα, σημείωσε.
Στο πλαίσιο αυτό, ο φορέας Hellenic Initiative USA έχει παρουσιάσει το Hellenic Entrepreneurship Award, ενώ αναλαμβάνει τη χορηγία σειράς προγραμμάτων για την επανασύνδεση των Ελλήνων ομογενών με την πατρίδα τους.
«Το βασικότερο χαρακτηριστικό της Ελλάδας είναι το ανθρώπινο κεφάλαιο» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Mark Array.
«Ο Πατριωτισμός, η Θρησκεία και η Γλώσσα αποτελούν γέφυρες που θα μας ενώσουν. Να χτίσουμε τις γέφυρες που έχουν καταστραφεί και να χτίσουμε νέες. Ολοι μαζί!» κατέληξε.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ