11.5 C
Athens
Σάββατο, 14 Δεκεμβρίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΒ. Κορκίδης: «Οι προσδοκίες μας αφορούν στην ολοκλήρωση της 4ης αξιολόγησης, στη...

Β. Κορκίδης: «Οι προσδοκίες μας αφορούν στην ολοκλήρωση της 4ης αξιολόγησης, στη διαμόρφωση του μηχανισμού εποπτείας και σε μια αξιόπιστη συμφωνία για την ελάφρυνση του χρέους»

Η βελτίωση στους «αριθμούς» μετά το Eurogroup της 21ης Ιουνίου θα περάσει και στην πραγματική οικονομία και στην ελληνική κοινωνία, εάν επιτευχθούν κάποιες προϋποθέσεις, όπως σημειώνει σε δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά, Βασίλης Κορκίδης.
Απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ σχετικά με τις σκέψεις αλλά και τις προσδοκίες του επιχειρηματικού κόσμου από το Eurogroup της 21ης Ιουνίου, ο Βασίλης Κορκίδης δήλωσε τα εξής:
«Στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου αναμένεται να επιβεβαιωθεί η ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης του τρίτου μνημονίου και να ανακοινωθεί ότι από την 21η Αυγούστου 2018, επισήμως περνάμε στη μεταμνημονιακή περίοδο που όμως επίσης θα «εποπτεύεται» από την ΕΕ, το ΔΝΤ, τον ESM και την ECB έως και το 2022, θα προβλέπονται τριμηνιαίες επιθεωρήσεις για τους δημοσιονομικούς στόχους και τη δέσμευσή μας τα επόμενα χρόνια να παράξουμε πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ.
Οι φόβοι της πραγματικής οικονομίας είναι πρώτον τι προβλέπεται σε περίπτωση μη υλοποίησης των δημοσιονομικών στόχων και δεύτερον κατά πόσο θα μπορούν να ανατραπούν συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις. Στο κρίσιμο λοιπόν Eurogroup της 21ης Ιουνίου αναμένεται να οριστικοποιηθούν οι λεπτομέρειες της εποπτείας από την ΕΕ που πρόκειται να έχει τον κεντρικό ρόλο, ανάλογα με τη στάση του ΔΝΤ, είτε να ακολουθήσει τη διαδικασία «μεταμνημονιακής παρακολούθησης» ή να γίνει η έκπληξη και το ΔΝΤ να ενεργοποιήσει το πρόγραμμά του.
Ταυτόχρονα, θα πρέπει να απαντηθούν τα ερωτήματα που αφορούν τη ρύθμιση του δημόσιου χρέους σε μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο χρόνο και με επίμαχα σημεία τον τύπο, το μέγεθος και τους όρους της ελάφρυνσης, προσδιορίζοντας την επέκταση των ωριμάνσεων, τη διάθεση των κερδών των Κεντρικών Τραπεζών, την επαναγορά χρέους, τη τελική δόση για το μαξιλάρι ρευστότητας και τέλος τη διασύνδεση του μηχανισμού αποπληρωμής του χρέους με την οικονομική ανάπτυξη.
Οι προσδοκίες μας εστιάζονται στην επιτυχή ολοκλήρωση της 4ης αξιολόγησης, στη συμφωνία για το μηχανισμό μεταμνημονιακής εποπτείας και βέβαια σε μια αξιόπιστη συμφωνία για μέτρα ελάφρυνση του χρέους. Το τελευταίο θα σημάνει την ενεργοποίηση των αντιμέτρων και τη μείωση φορολογίας των επιχειρήσεων. Ολα τα παραπάνω εάν επιτευχθούν μπορεί να σηματοδοτήσουν ότι η βελτίωση στους «αριθμούς» θα περάσει και στην πραγματική οικονομία και στην ελληνική κοινωνία».
Δράση «Ανοικτά Κέντρα Εμπορίου»
Η Δράση «Ανοικτά Κέντρα Εμπορίου» στοχεύει στην υλοποίηση ενός συνόλου συνεκτικών και αλληλένδετων παρεμβάσεων σε εμπορικές περιοχές των πόλεων όλης της χώρας, με στόχο:
* την αναβάθμιση της λειτουργικότητας και αισθητικής της περιοχής παρέμβασης, και
* την οργάνωση  της οικονομικής δραστηριότητας που αναπτύσσεται εντός της περιοχής αυτής, με υιοθέτηση και χρήση έξυπνων εφαρμογών.
Σύμφωνα με την κα Ευγενία Φωτονιάτα, Ειδική Γραμματέα Διαχείρισης Τομεακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων, πρόκειται για ένα πρόγραμμα που στοχεύει στην ενίσχυση και τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας που αναπτύσσεται σε εμπορικές περιοχές και ειδικότερα σε περιοχές που διαθέτουν σημαντικούς πολιτιστικούς πόρους και τουριστική δυναμική.
Ο συνολικός προϋπολογισμός της δράσης είναι 50.000.000 ευρώ και η ένταση της ενίσχυσης ανέρχεται στο 100%. Οι προτάσεις θα πρέπει να υποβάλλονται από σχήματα που θα αποτελούνται από Ο.Τ.Α. β’ βαθμού (Δικαιούχοι) και τους τοπικούς Εμπορικούς Συλλόγους ή τα οικεία Επιμελητήρια (Συνδικαιούχοι). Ο μέγιστος προϋπολογισμός των υποβαλλόμενων προτάσεων δεν πρέπει να ξεπερνάει τα 1.900.000 ευρώ και αναλύεται ως:
* μέγιστος επιλέξιμος προϋπολογισμός Δήμου έως 1.500.000 ευρώ
* μέγιστος επιλέξιμος προϋπολογισμός Εμπορικού Συλλόγου / Επιμελητηρίου έως 400.000 ευρώ.
Η Δράση συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) της Ευρωπαϊκής Ενωσης και από εθνικούς πόρους. Η ημερομηνία έναρξης υποβολής προτάσεων είναι η 29η Ιουνίου 2018 και η καταληκτική ημερομηνία η 24η Σεπτεμβρίου 2018.
Η σχετική πρόσκληση και το σύνολο των εντύπων που τη συνοδεύουν έχει αναρτηθεί στο link: http://www.antagonistikotita.gr/epanek/proskliseis.asp?id=132&cs=.
Η επικοινωνία για ερωτήματα, διευκρινίσεις ή πρόσθετες πληροφορίες που αφορούν το Πρόγραμμα, γίνεται με αποστολή ηλεκτρονικού μηνύματος στη διεύθυνση open-malls.epanek@mou.gr.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ