12.3 C
Athens
Κυριακή, 13 Απριλίου, 2025
spot_img
ΑρχικήΠΡΩΤΗΣΕΛΙΔΑΒ. Κορκίδης - Ημέρα Ελληνικού Εμπορίου: «Η σημερινή μέρα είναι αφιερωμένη στην...

Β. Κορκίδης – Ημέρα Ελληνικού Εμπορίου: «Η σημερινή μέρα είναι αφιερωμένη στην πάταξη του λαθρεμπορίου και παραεμπορίου»

Στα 20 δισ. ευρώ αποτιμάται η απώλεια των εσόδων από το παραεμπόριο, που θα μπορούσαν να κατευθυνθούν στην πραγματική οικονομία, ενώ αν υπολογίσει κανείς και την απώλεια που προκύπτει από τα φορολογικά έσοδα που χάνει το κράτος μόνο από το ΦΠΑ και εκτιμώνται στα 3,5 δισ. ευρώ, γίνεται αντιληπτή η ζημία που προκαλείται από τη διακίνηση των παραποιημένων προϊόντων.
Αυτό επισημάνθηκε σε συνέντευξη Τύπου της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, με την ευκαιρία του εορτασμού της 22ης Σεπτεμβρίου ως Ημέρας Ελληνικού Εμπορίου.
Στη συνέντευξη ο ειδικός γραμματέας ΣΔΟΕ, Σταύρος Θωμαδάκης, αναφέρθηκε στις συντονισμένες δράσεις των μηχανισμών που αποκάλυψαν πρόσφατα εταιρεία ηλεκτρονικού εμπορίου που διατηρούσε γραφείο και στην Ελλάδα, με έδρα στη Βουλγαρία που πωλούσε «μαϊμού» επώνυμα υποδήματα, ενώ ανέφερε ότι ετοιμάζεται μια εφαρμογή μέσω κινητού για τον εντοπισμό λαθρεμπορίου ποτών.
Η γενική διευθύντρια Τελωνείων και ΕΦΚ, Ειρήνη Γιαλούρη, ανέφερε ότι οι έλεγχοι είναι αυξημένοι σε σχέση με το παρελθόν με πολύ ικανοποιητικά αποτελέσματα στην πάταξη του λαθρεμπορίου και του παρεμπορίου αλλά θα εντατικοποιηθούν περαιτέρω. Μάλιστα, σημείωσε ότι ακόμη και για το σύστημα Xray έχουν βρεθεί τρόποι να το παρακάμπτουν όσοι θέλουν να παρανομήσουν και συνεχώς οι αρμόδιες υπηρεσίες ελέγχουν και αποκλείουν όλες τις πιθανότητες.
Ο εκτελεστικός διευθυντής του Συντονιστικού Κέντρου Αντιμετώπισης Παραεμπορίου (ΣΥΚΑΠ), Βασίλης Μαστρογιάννης, αναφέρθηκε στη σημασία του συντονισμού όλων των ελεγκτικών υπηρεσιών σε όλη τη χώρα.
Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Βασίλης Κορκίδης, επισήμανε ότι ο εορτασμός της Ημέρας του Ελληνικού Εμπορίου, έχει για την ΕΣΕΕ εκτός από συμβολικό και ουσιαστικό χαρακτήρα, ενώ καλεί τους Εμπορικούς Συλλόγους να την αναδείξουν και να την επικοινωνήσουν σε κάθε τοπική αγορά της χώρας.
Σε ότι αφορά στα στοιχεία που έδωσε η ΕΣΕΕ για το λαθρεμπόριο και για το παρεμπόριο, υπογραμμίστηκε ότι η χώρα μας κατατάσσεται στις 10 πρώτες θέσεις στην ΕΕ όσον αφορά στις επιπτώσεις από τη συνεχή επέκταση παραβατικών δραστηριοτήτων και, δημιουργείται έντονος προβληματισμός για τις συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού και τις στρεβλώσεις που αυτές προκαλούν στη λειτουργία του εμπορίου.
Με βάση πορισμάτων έρευνας του ΟΟΣΑ-EUIPO, η Ελλάδα συγκαταλέγεται μεταξύ των χωρών που εμπλέκονται περισσότερο σε υποθέσεις διακίνησης παραποιημένων προϊόντων, με συνέπεια να κατατάσσεται στην πρώτη θέση μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών, όσον αφορά τον αντίκτυπο που έχει στην οικονομία της η κυκλοφορία προϊόντων – «μαϊμού». Μάλιστα πρόσφατη έκθεση των ΟΟΣΑ και EUIPO δείχνει ότι η Κίνα είναι ο κορυφαίος παραγωγός παραποιημένων προϊόντων σε εννέα από τις δέκα κατηγορίες προϊόντων που εξετάζονται, με τη χώρα μας να αποτελεί την 7η οικονομία, προέλευσης απομιμήσεων, με τη μεγαλύτερη εμπλοκή σε υποθέσεις πλαστών γυαλιών ηλίου, φωτογραφικού εξοπλισμού και ιατρικών συσκευών. Τα προαναφερθέντα στοιχεία καταδεικνύουν το βαθμό του προβλήματος και καθιστούν σαφές πως παρά την κατακόρυφη αύξηση των ελέγχων ειδικά στη διάρκεια του 2016 από το Συντονιστικό Κέντρο Αντιμετώπισης Παραεμπορίου, οι οποίοι τριπλασιάστηκαν και έφτασαν τις 95.305 έναντι 29.242 το 2015 το πρόβλημα παραμένει έντονο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν από την ΕΣΕΕ, από τις κατασχέσεις που πραγματοποίησαν οι Τελωνειακές Αρχές της χώρας, προκύπτει ότι στη διάρκεια του 2016 από τις συνολικές κατασχέσεις των 346.871 τεμαχίων διαφόρων ειδών το 46,7% (161.894 τεμάχια) αφορούσε αξεσουάρ (συμπεριλαμβάνονται τα γυαλιά ηλίου) και το 16,4% (56.708 τεμάχια) αφορούσε παιχνίδια – σχολικά είδη. Η Κίνα αποτελούσε την χώρα προέλευσης των κατασχεθέντων στο 48,1% των περιπτώσεων. Το 1ο εξάμηνο του 2017 από τις κατασχέσεις των 948.613 τεμαχίων διαφόρων ειδών, το 16,9% (160.006 τεμάχια) αφορούσε αξεσουάρ (συμπεριλαμβάνονται τα γυαλιά ηλίου) και το 37,7% (357.857 τεμάχια) αφορούσε παιχνίδια – σχολικά είδη. Η Κίνα αποτελούσε την χώρα προέλευσης των κατασχεθέντων στο 99,97% των περιπτώσεων.
Ωστόσο, μεγάλο είναι το πρόβλημα που εντοπίζεται και όσον αφορά την διακίνηση λαθραίων προϊόντων και συγκεκριμένα καύσιμων, καπνικών και αλκοολούχων. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς, το λαθρεμπόριο σε Καύσιμα, Καπνικά και Αλκοολούχα ποτά ξεπερνά το 1,3 δισ. ευρώ, ποσό το οποίο χάνει ετησίως το ελληνικό Δημόσιο, με τις νόμιμες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε όλο το φάσμα της αγοράς, όχι απλώς περιορίζουν τα κέρδη τους, αλλά αρκετές αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα επιβίωσης.
Στον τομέα των καυσίμων και σε ετήσια βάση το λαθρεμπόριο υπολογίζεται σε 300 – 500 εκατ. ευρώ, στα καπνικά προϊόντα ανέρχεται στα 650 – 700 εκατ. ευρώ, ενώ στα αλκοολούχα ποτά προσεγγίζει τα 100 εκατ. ευρώ.

Βάσει των πορισμάτων της έρευνας του ΟΟΣΑ/EUIPO, η Ελλάδα συγκαταλέγεται μεταξύ των χωρών που εμπλέκονται περισσότερο σε υποθέσεις διακίνησης παραποιημένων προϊόντων, με συνέπεια να κατατάσσεται στην πρώτη θέση μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών, όσον αφορά τον αντίκτυπο που έχει στην οικονομία της η κυκλοφορία προϊόντων – «μαϊμού».

Νέα έκθεση των ΟΟΣΑ και EUIPO δείχνει ότι η Κίνα είναι ο κορυφαίος παραγωγός παραποιημένων προϊόντων σε εννέα από τις δέκα κατηγορίες προϊόντων που εξετάζονται, με τη χώρα μας να αποτελεί την 7η οικονομία, προέλευσης απομιμήσεων, με τη μεγαλύτερη εμπλοκή σε υποθέσεις πλαστών γυαλιών ηλίου, φωτογραφικού εξοπλισμού και ιατρικών συσκευών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ