13.2 C
Athens
Παρασκευή, 13 Δεκεμβρίου, 2024
spot_img
ΑρχικήOIKONOMIAΒελτιωμένες οι προσδοκίες για την οικονομία “βλέπουν” οι μάνατζμεντ

Βελτιωμένες οι προσδοκίες για την οικονομία “βλέπουν” οι μάνατζμεντ

 

Σημαντική βελτίωση των προσδοκιών των συμβούλων μάνατζμεντ για την οικονομία κατά το επόμενο δωδεκάμηνο, καταγράφηκε το δεύτερο τρίμηνο του 2017, σύμφωνα με τα αποτελέσματα τριμηνιαίας έρευνας στις επιχειρήσεις-μέλη του Συνδέσμου Εταιρειών Συμβούλων Μάνατζμεντ Ελλάδος (ΣΕΣΜΑ).
Η βελτίωση των αποτελεσμάτων της έρευνας οφείλονται, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΔΣ του ΣΕΣΜΑ Βασίλη Ρεγκούζα, κυρίως στον ρυθμό αύξησης της δραστηριότητας βασικών τομέων της οικονομίας της χώρας.
Συγκεκριμένα, όπως επισημαίνει ο κ. Ρεγκούζας, η βιομηχανική παραγωγή και η παραγωγή της μεταποιητικής βιομηχανίας αυξήθηκαν το πρώτο πεντάμηνο του 2017 και οι εξαγωγές αγαθών σε σταθερές τιμές σημείωσαν αύξηση όλη την περίοδο 2010-2016. Στον τουρισμό αναμένονται αφίξεις επισκεπτών στην Ελλάδα, εκτός των αφίξεων από κρουαζιέρες, που εκτιμάται ότι θα αποφέρουν περίπου 26 εκατ. ευρώ, ενώ τα έσοδα από τον εξωτερικό τουρισμό, χωρίς τις κρουαζιέρες, θα επανέλθουν, περίπου στα επίπεδα του 2015.
Οι θετικές αυτές εξελίξεις σηματοδοτούν, σύμφωνα με τον κ. Ρεγκούζα, μια σημαντική ευκαιρία για την αναπτυξιακή πορεία της χώρας, που θα πρέπει όμως να συνδυαστούν με συγκεκριμένες ενέργειες, οι οποίες θα ενισχύσουν την επιχειρηματικότητα, όπως σταθερό φορολογικό σύστημα και μείωση φορολογικών επιβαρύνσεων, καθώς επίσης και τη διασφάλιση του κλίματος εμπιστοσύνης και την ενδυνάμωση των δράσεων που στηρίζουν τη διεθνή αξιοπιστία της χώρας.
Συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης GMCCI, ο οποίος προκύπτει ως ο μέσος όρος των υποδεικτών GMCCI -Οικονομική Συγκυρία και GMCCI- Παραγωγικοί Συντελεστές έγινε θετικός, για πρώτη φορά από το 2014.
Η βελτίωση των προσδοκιών για την πορεία των βασικών οικονομικών μεγεθών (GMCCI -Οικονομική Συγκυρία), η οποία είχε ξεκινήσει το τελευταίο τρίμηνο του 2016, συνεχίστηκε και το δεύτερο τρίμηνο του 2017. Η περίοδος αυτή -τρία συνεχόμενα τρίμηνα- είναι η μακρότερη από την αρχή του 2014, που παρουσιάζεται διαρκής βελτίωση των ως άνω προσδοκιών.
Περισσότερο αισιόδοξες έγιναν και οι προσδοκίες για την εξέλιξη των παραγωγικών συντελεστών. Ο υποδείκτης GMCCI – Παραγωγικοί Συντελεστές βελτιώθηκε από -15,4% σε -4,4%, που είναι η υψηλότερη τιμή του από το τέλος του 2014.
Ο Γενικός Δείκτης GMCCI από το δεύτερο τρίμηνο του 2016 και μετά βελτιώνεται συνεχώς. Αυξήθηκε από -20,2% στο τέλος Μαρτίου 2016 σε +6,4% στο τέλος Ιουνίου 2017. Η μεγάλη βελτίωση που καταγράφηκε κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2017, οφείλεται κυρίως στην μεγαλύτερη αισιοδοξία για τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές της οικονομίας, γεγονός που αναμφίβολα σχετίζεται και με την βελτίωση των θεμελιωδών οικονομικών μεγεθών.
Επισημαίνεται επίσης, ότι οι μεταβολές των προσδοκιών συνδέονται στενά με τις εξελίξεις και τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές. Χαρακτηριστική είναι η επιδείνωση των προσδοκιών το δεύτερο τρίμηνο του 2015, αλλά και η θεαματική ανάκαμψή τους κατά την ίδια φετινή περίοδο.
Ειδικότερα, ο υποδείκτης GMCCI-Οικονομική Συγκυρία, που εξετάζει το ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης, την ανεργία, τις ιδιωτικές επενδύσεις παγίου κεφαλαίου, τις εξαγωγές και το ποσοστό μεταβολής του γενικού επιπέδου των τιμών, αυξήθηκε απότομα από 0,4% στο τέλος Μαρτίου σε 17,3% στο τέλος Ιουνίου.
Σημειώνεται, ότι η εν λόγω διαφορά βρισκόταν στο -4,6% πριν από ένα χρόνο. Οι θετικές αυτές εξελίξεις προφανώς σχετίζονται με την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του τρίτου προγράμματος και τις θετικές εξελίξεις στην οικονομία. Υπογραμμίζεται ότι η βελτίωση του δείκτη προέρχεται κυρίως από τις προσδοκίες για ταχύτερη μεγέθυνση τη οικονομίας, μείωση της ανεργίας και, σε μικρότερο βαθμό, αύξηση των ιδιωτικών επενδύσεων.
Η πορεία των υποδεικτών GMCCI-Οικονομική Συγκυρία και GMCCI-Παραγωγικοί Συντελεστές ήταν παράλληλη το δεύτερο τρίμηνο. Συγκεκριμένα, ο υποδείκτης GMCCI-Παραγωγικοί Συντελεστές βελτιώθηκε από -15,4% σε -4,4%, που είναι η υψηλότερη τιμή του από το τέλος του 2014. Βελτίωση καταγράφηκε στις εκτιμήσεις για την πορεία όλων των μεγεθών που περιέχονται στο δείκτη, δηλαδή συνθήκες χρηματοδότησης, δημόσιες υποδομές, θεσμικό πλαίσιο και επιχειρηματικότητα, εκτός από την αποτελεσματικότητα του ανθρώπινου δυναμικού, όπου υπήρξε μικρή μείωση.
Οσον αφορά στους ανασχετικούς παράγοντες στην επιχειρηματική δράση, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, τα κυριότερα προσκόμματα παραμένουν σχεδόν τα ίδια που είχαν καταγραφεί στις προηγούμενες έρευνες. Την πρώτη θέση «μοιράζονται» η έλλειψη σταθερότητας του φορολογικού συστήματος και η υψηλή φορολογία. Ακολουθούν η λειτουργία της δημόσιας διοίκησης, η πρόσβαση στη χρηματοδότηση, η ασυνέχεια στη λειτουργία του κράτους και το σύστημα απονομής δικαιοσύνης. Τα έξι αυτά προσκόμματα είχαν σκορ υψηλότερο του 4 σε κλίμακα 1-5. Πρέπει να σημειωθεί για μία ακόμη φορά, η χαμηλή θέση που έχουν οι ελλείψεις σε καταλλήλως εκπαιδευμένο προσωπικό.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ