15.7 C
Athens
Παρασκευή, 13 Δεκεμβρίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΠΡΩΤΗΣΕΛΙΔΑΑύξηση 151,9% στα μετά φόρων κέρδη των εισηγμένων εταιρειών το 2017!

Αύξηση 151,9% στα μετά φόρων κέρδη των εισηγμένων εταιρειών το 2017!

 

Αύξηση 151,9% παρουσίασαν τα κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας των εισηγμένων στο Χρηματιστήριο εταιρειών για τη χρήση του 2017, η οποία ήταν η καλύτερη μετά το 2009, σύμφωνα με τα στοιχεία της Beta ΑΧΕΠΕΥ.
Ειδικότερα, με βάση τους ισολογισμούς που δημοσίευσαν 180 εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών εταιρείες, τους οποίους επεξεργάστηκε το τμήμα ανάλυσης της BETA ΑΧΕΠΕΥ, ο κύκλος εργασιών έφτασε στα 66,42 δισ. ευρώ (ενισχυμένος όπως προαναφέρθηκε κατά 8,6%), με τα λειτουργικά κέρδη να ενισχύονται κατά 7,7% στα 9 δισ. ευρώ. Τα κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας έφτασαν στα 2,87 δισ. ευρώ (με άνοδο 151,9%), ενώ η καθαρή θέση των εταιρειών εμφανίζεται ενισχυμένη κατά 1,9%.
Από το σύνολο των 180 εισηγμένων που δημοσίευσαν ισολογισμούς, οι 106 ήταν κερδοφόρες. Συγκεκριμένα, οι 57 κατέγραψαν αύξηση των κερδών τους, 29 μείωση, ενώ 20 επέστρεψαν σε κέρδη. Από τις υπόλοιπες 74 που κατέστησαν ζημιογόνες οι 25 εμφάνισαν ενίσχυση των ζημιών, 38 μείωση, ενώ 11 επέστρεψαν σε ζημιές.
Η χρηματιστηριακή επισημαίνει ότι το 2017 ήταν μια ουσιαστική θετική χρήση για τις εισηγμένες εταιρίες. Παρά τις δυσκολίες της εσωτερικής αγοράς (ρευστότητα, ζήτηση, ανταγωνισμός) η τελική γραμμή διαμορφώθηκε στα 2,87 δισ. ευρώ αυξημένη κατά 152%. Αν εξαιρεθούν οι τράπεζες, οι οποίες έχουν την ισχυρή επίδραση των κερδών της Τράπεζας της Ελλάδος, που αποτελεί από μόνη της μια ειδική περίπτωση, η τελική γραμμή διαμορφώνεται στα 2,43 δισ. ευρώ, 28,5% υψηλότερα σε σχέση με το 2016. Από τα 2,4 δισ. ευρώ οι εισηγμένες εταιρίες “μοιράζουν” 1,37 δισ. ευρώ (+9% σε σχέση με το 2016) στους μετόχους τους με τη μορφή μερισμάτων και επιστροφών κεφαλαίου, κάτι παραπάνω από τα μισά κέρδη του συνόλου.
Η επίδοση των εισηγμένων υποστηρίχθηκε από την αύξηση του ΑΕΠ, όπως μεταφράστηκε στην εγχώρια ζήτηση, τα εξαιρετικά αποτελέσματα του κλάδου διύλισης, την εξωστρέφεια των εξαγωγικών εταιριών και τη δουλειά που είχε γίνει στο πρόσφατο παρελθόν σε θέματα αναδιάρθρωσης και αναδιοργάνωσης κόστους που φαίνεται να αποδίδουν καρπούς. Ο τουρισμός είχε ευρεία συμμετοχή στο αποτέλεσμα επηρεάζοντας έμμεσα ή άμεσα το οικονομικό σύστημα φέρνοντας καλύτερα περιθώρια και ρευστότητα στους ισολογισμούς των εταιρειών.
Ο τζίρος των εισηγμένων εταιριών στο σύνολο της χρήσης διαμορφώθηκε σε 66,4 δις ευρώ (+8,6%) με τον κλάδο διύλισης και τα πρατήρια να συνεχίζουν να έχουν δεσπόζουσα θέση πραγματοποιώντας το 27% του συνολικού τζίρου.
Στον αντίποδα μειώσεις στη δραστηριότητα παρατηρούνται στις εταιρίες του κλάδου πληροφορικής (-8%), Ιχθυοτροφεία (-3%), Ηλεκτρικής ενέργειας (-1%) και στις Τηλεπικοινωνίες (-2%).
Πρωταγωνιστές
Στους διακριθέντες εντοπίζονται οι Coca Cola, Μυτιληναίος, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Motor Οil, Aegean, και Jumbo.
Δυνατούς ισολογισμούς και ικανοποιητική επίδοση στην τελική γραμμή είχαν ακόμα οι εταιρείες Ελληνικά Πετρέλαια, Βιοχάλκο, Grivalia Properties, Σαράντης, ΕΥΑΘ, Sunlight, Ευρωπαϊκή Πίστη, FFGroup και Καρέλιας.
Σε μικρότερες εταιρίες είχαν μια καλή χρήση οι εταιρείες: Πλαίσιο, Flexopack, Έλτον Χημικά, Quest Holdings, ΓΕΚΕ, Κρι-Κρι, AS Company, ΕΛΤΡΑΚ, Καράτζης, Ικτίνος, Mermeren Combinat, Κανάκης, Elinoil, Πλαστικά Κρήτης, Πετρόπουλος και Autohellas.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ