Το σύνολο των ΜΜΕ ασχολήθηκε την περασμένη Τετάρτη με το «East Med Act», εστιάζοντας αποκλειστικά στην παρακολούθηση των τουρκικών παραβιάσεων. Ωστόσο, η Ελλάδα αναφέρεται και πολλές ακόμη φορές μέσα στο ίδιο κείμενο…
Το νομοσχέδιο «East Med Act» που εγκρίθηκε την περασμένη Τετάρτη από την επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της αμερικανικής Γερουσίας έτυχε ευρείας προβολής από τα ελληνικά ΜΜΕ, τα οποία φρόντισαν να τονίσουν ότι η τουρκική δραστηριότητα στην Ελλάδα θα βρίσκεται στο «μικροσκόπιο» των ΗΠΑ.
Τα ίδια ΜΜΕ, όμως, «ξέχασαν» να αναφέρουν ότι το νομοσχέδιο προβλέπει, ταυτόχρονα, την περαιτέρω στρατιωτικοποιήση Ελλάδας και Κύπρου, τη στενότερη πρόσδεσή τους στο «άρμα» των ΗΠΑ και βέβαια την «καταπολέμηση» του μεγάλου εχθρού, της Ρωσίας – ακόμη και μέσω προώθησης του παροπλισμού στρατιωτικού εξοπλισμού που έχουν αγοραστεί από τη Μόσχα και αντικατάστασης τους από νατοϊκά όπλα!
Για την ακρίβεια, από τις συνολικά 19 σελίδες του νομοσχεδίου, μόλις μία παράγραφος αναφέρεται στο θέμα των τουρκικών παραβάσεων. Ισως να έτυχε της αποκλειστικής προσοχής των ΜΜΕ επειδή βρίσκεται στην… τελευταία σελίδα. Στην τελευταία σελίδα, βέβαια, ενός νομοσχεδίου στο οποίο η Ελλάδα αναφέρεται ουκ ολίγες φορές, ενός νομοσχεδίου που έχει ως δηλωμένη πρόθεση την ενίσχυση της συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως φανερώνει και ο ίδιος ο τίτλος του: «Νομοσχέδιο για την Ασφάλεια και την Ενεργειακή Συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο»!
Οσον αφορά στην Κύπρο, ιδιαίτερη ήταν η επιμέλεια των ΜΜΕ να τονίσουν την άρση του αμερικανικού εμπάργκο όπλων που περιγράφεται σε ένα εκ των 13 τμημάτων του κειμένου. Ούτε λόγος, όμως, για την άρση παραχώρησης πρόσβασης σε ρωσικά πλοία (ο ίδιος ο Κύπριος πρόεδρος μίλησε για «ατυχή» τροπολογία), το κάλεσμα για ρύθμιση του τραπεζικού κλάδου ή την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε πρόγραμμα του ΝΑΤΟ.
Μετά από όλα αυτά, καμία εντύπωση δεν πρέπει να προξενεί το γεγονός ότι «ξέφυγε» από τα κυρίαρχα Μέσα πως το νομοσχέδιο που υποτίθεται ότι αφορά τις σχέσεις Ελλάδας και Κύπρου με τις ΗΠΑ, είναι σε μεγάλο μέρος αφιερωμένο… στη Ρωσία. Οι συγγραφείς μιλούν για «ρωσική απειλή» και ιδιαίτερα σε σχέση με την Ελλάδα, ενώ βρήκαν χώρο για να αναφερθούν ακόμη και στον Πατριάρχη Βαρθολομαίο!
Με την ευρεία προβολή που το νομοσχέδιο είχε, θα θεωρούσε κανείς περιττή την παρουσίαση των σημείων του κειμένου που αφορούν την Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή.
Παρόλα αυτά, κι επειδή ίσως να μην «έτυχε» να τα δείτε κάπου, παρουσιάζουμε ορισμένα άκρως ενδιαφέροντα σημεία και προβλέψεις του «East Med Act», σύμφωνα με το νομοσχέδιο, όπως εμφανιζόταν στις 27 Ιουνίου.
Στρατιωτικοποίηση Ελλάδας και Κύπρου
Μεταξύ των διακηρυγμένων στόχων της αμερικανικής πολιτικής, όπως περιγράφονται στο νομοσχέδιο, είναι «να διατηρήσει μια ισχυρή ναυτική παρουσία των ΗΠΑ και επενδύσεων στη ναυτική εγκατάσταση στον κόλπο της Σούδας στην Ελλάδα και να αναπτύξει βαθύτερη συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας» που περιλαμβάνει την «πρόσφατη ανάπτυξη MQ-9 (σ.σ. μοντέλο drone) στην Αεροπορική Βάση της Λάρισας και την εκπαίδευση ελικοπτέρων του αμερικανικού στρατού στην κεντρική Ελλάδα» (sec. 3. [4]).
Η περαιτέρω στρατιωτικοποίηση περνάει βέβαια από την άρση του εμπάργκο όπλων στην Κύπρο (sec. 3. [6]) και την υποστήριξη του προγράμματος της «Διεθνούς Στρατιωτικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης» (IMET) με Ελλάδα και Κύπρο (sec. 3. [7]).
Οι στοχεύσεις των ΗΠΑ γίνονται ξεκάθαρες, διαβάζοντας το τμήμα 5 του νομοσχεδίου για την άρση του εμπάργκο όπλων στην Κύπρο:
«Η απευθείας πώληση ή μεταφορά όπλων από τις ΗΠΑ στην Κυπριακή Δημοκρατία θα προωθήσει τα συμφέροντα ασφαλείας των ΗΠΑ στην Ευρώπη βοηθώντας στον περιορισμό της εξάρτησης της κυβέρνησης της Κύπρου από άλλες χώρες για υλικό που σχετίζεται με την άμυνα, συμπεριλαμβανομένων χωρών που θέτουν προκλήσεις για τα συμφέροντα των ΗΠΑ σε όλον τον κόσμο», αναφέρουν οι συγγραφείς του νομοσχεδίου δίχως να αποκαλύπτουν (τουλάχιστον στο σημείο αυτό) ποιες ή ποια χώρα έχουν κατά νου (sec. 5. [1]).
Στο ίδιο τμήμα αναφέρεται εξάλλου πως είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ, η Κύπρος να ενταχθεί σε πρόγραμμα του ΝΑΤΟ για την Ειρήνη (sec. 5. [2] Β).
Χρηματοδότηση στρατιωτικών προγραμμάτων για… «εκπαίδευση μελλοντικών ηγετών»
Ενδιαφέρον παρουσιάζουν, επίσης, οι προβλέψεις για τη χρηματοδότηση συγκεκριμένων στρατιωτικών προγραμμάτων για Ελλάδα και Κύπρο με τις δηλωμένες στοχεύσεις να είναι τουλάχιστον πρωτότυπες αφού περιλαμβάνουν ακόμη και «εκπαίδευση μελλοντικών ηγετών»!
Συγκεκριμένα, το νομοσχέδιο προβλέπει χρηματοδότηση με 2 εκατ. δολάρια του προγράμματος «Διεθνής Στρατιωτική Εκπαίδευση και Κατάρτιση» (IMET) για την Ελλάδα και με αντίστοιχο ποσό και για την Κύπρο (sec. 6).
«Η βοήθεια θα γίνει διαθέσιμη για τους εξής σκοπούς» σημειώνουν οι συγγραφείς, παραθέτοντας λίστα η οποία, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει:
- «Εκπαίδευση μελλοντικών ηγετών».
- «Προώθηση καλύτερης κατανόησης των ΗΠΑ».
- «Ανάπτυξη καλής σχέσης μεταξύ του στρατού των ΗΠΑ και του στρατού της χώρας για εγκαθίδρυση συμμαχίας για το μέλλον».
- «Παροχή δυνατότητας στις χώρες να χρησιμοποιούν εθνικά κονδύλια για να έχουν μειωμένο κόστος για άλλη εκπαίδευση και κατάρτιση του υπουργείου Αμυνας».
Με βάση το τελευταίο, δηλαδή, θα «επιτρέπεται» στην Ελλάδα να πληρώνει χρήματα για να λαμβάνει εκπαίδευση από το αμερικανικό Πεντάγωνο σε… καλύτερη τιμή!
Το σχέδιο νόμου προβλέπει, επίσης, 3 εκατ. δολάρια για το πρόγραμμα «Χρηματοδότηση Ξένων Ενόπλων Δυνάμεων» (FMF) για την Ελλάδα προκειμένου «να βοηθήσει τη χώρα να εκπληρώσει τη δέσμευσή της ως μέλος του ΝΑΤΟ να δώσει το 20% του αμυντικού προϋπολογισμού της για ενίσχυση της έρευνας και ανάπτυξης» (sec. 7).
Η αντιμετώπιση της «κακοήθους επιρροής» της Ρωσίας
Περνώντας στο «κυρίως πιάτο» του νομοσχεδίου συναντάμε τη Ρωσία. Οπως παρατηρούν, άλλωστε, οι συγγραφείς «στο παρελθόν, η κυβέρνηση της Κύπρου έχει προσπαθήσει να αποκτήσει αμυντικά αντικείμενα από άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένων χωρών, όπως η Ρωσία, που θέτει προκλήσεις για τα συμφέροντα των ΗΠΑ στον κόσμο» (sec. 2. [26]).
Ξεκινώντας, η πολιτική των ΗΠΑ, όπως δηλώνουν οι συγγραφείς, μεταξύ άλλων, είναι και: - «Να υποστηρίξει προσπάθειες για την αντιμετώπιση της παρέμβασης και επιρροής της κυβέρνησης της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ανατολική Μεσόγειο» (sec. 3. [9]),
- «Να παροτρύνει τις χώρες της περιοχής να αρνηθούν λιμενικές υπηρεσίες σε σκάφη της Ρωσικής Ομοσπονδίας που αναπτύχθηκαν για να υποστηρίξουν την κυβέρνηση του Μπασάρ αλ Ασαντ στη Συρία» (sec. 3. [13]),
- «Να εφαρμόσει πλήρως τις σχετικές διατάξεις της CAATSA (σ.σ. αμερικανικό νομοσχέδιο για κυρώσεις κατά κρατών) για να εμποδίσει την παρέμβαση από την κυβέρνηση της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην περιοχή» (sec. 3. [15]) και
- «Να στηρίξει τις προσπάθειες των χωρών στην περιοχή να αποστρατεύσουν στρατιωτικό εξοπλισμό που έχει παρασχεθεί από την κυβέρνηση της Ρωσικής Ομοσπονδίας προς όφελος εξοπλισμού που παρέχεται από το ΝΑΤΟ και των κρατών – μελών του ΝΑΤΟ» (sec. 3. [16]).
Ετσι, όλο το 11ο τμήμα του νομοσχεδίου είναι αφιερωμένο στη Ρωσία και συγκεκριμένα στην πρόβλεψη για κατάρτιση και παράδοση έκθεσης από τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών προς τις αρμόδιες επιτροπές του Κογκρέσου για την «κακοήθη επιρροή της Ρωσικής Ομοσπονδίας σε Κύπρο, Ελλάδα και Ισραήλ από την 1η Ιανουαρίου 2017» (sec. 11).
Το νομοσχέδιο παραθέτει όλα τα δεδομένα που η επίμαχη έκθεση πρέπει να περιλαμβάνει και μεταξύ αυτών είναι: - «Περιγραφή των ενεργειακών σχεδίων της κυβέρνησης της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ανατολική Μεσόγειο» (sec. 11. [2]).
- «Κατάλογο ΜΜΕ σε αυτές τις χώρες εθνικά ρωσικής ιδιοκτησίας, συμπεριλαμβανομένου του ονόματος του Μέσου, εκτίμηση τηλεθέασης και αξιολόγηση του κατά πόσον το Μέσο προωθεί απόψεις υπέρ του Κρεμλίνου» (sec. 11. [3]).
- «Αξιολόγηση της στρατιωτικής εμπλοκής από την κυβέρνηση της Ρωσικής Ομοσπονδίας στον τομέα της ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένης ανάμειξης με στρατιωτικό εξοπλισμό και εργολαβικό προσωπικό» (sec. 11. [4]).
- «Αξιολόγηση των προσπαθειών με την υποστήριξη της κυβέρνησης της Ρωσικής Ομοσπονδίας για να επηρεάσει τις εκλογές στις τρεις χώρες, με τη χρήση κυβερνοεπιθέσεων, εκστρατειών στα κοινωνικά δίκτυα κι άλλων κακόβουλων τεχνικών επιρροής» (sec. 11. [5]).
- «Αξιολόγηση των προσπαθειών από την κυβέρνηση της Ρωσικής Ομοσπονδίας να εκφοβίσει και να επηρεάσει την απόφαση της Αυτού Παναγιότης Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, ηγέτη 300.000.000 Ορθοδόξων Χριστιανών παγκοσμίως, για να χορηγήσει αυτοκεφαλία στην Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία» (sec. 11. [6]).
Το ενδιαφέρον των συντακτών δεν περιορίζεται μόνο στα παραπάνω σε βάρος της Ρωσίας, αλλά συχνά αναφέρεται και ο περιορισμός της Μόσχας στον ενεργειακό τομέα, με την ολοκλήρωση αγωγών και κατασκευή τερματικών σταθμών LNG «ως μέσο διαφοροποίησης των περιφερειακών ενεργειακών αναγκών μακριά από τη Ρωσική Ομοσπονδία», όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται (sec. 3. [3]).
Πηγή Sputniknews