Η υπουργός Τουρισμού, Ελενα Κουντουρά, στο μήνυμά της για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού, αφιερωμένης στον Ψηφιακό Μετασχηματισμό, αναφέρει: «Η κυβέρνησή μας έχει προτεραιότητα τον τουρισμό και είναι η πρώτη κυβέρνηση που αναγνώρισε την αξία και την καθοριστική συμβολή του τουρισμού στην οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική ευημερία. Το 2018 εξελίσσεται στην καλύτερη χρονιά στην ιστορία του ελληνικού τουρισμού, με διψήφια μέχρι σήμερα αύξηση στις διεθνείς αφίξεις και τις τουριστικές εισπράξεις. Οπως όλα δείχνουν θα σπάσουμε το φράγμα των 32 εκατ. διεθνών επισκεπτών με την κρουαζιέρα.
Με την εθνική και περιφερειακή τουριστική πολιτική μας επιχειρήσαμε και πετύχαμε το μεγαλύτερο τουριστικό άλμα όλων των εποχών, που αποτυπώθηκε στα συνεχή ρεκόρ τα τέσσερα τελευταία χρόνια στις αφίξεις, τα έσοδα και όλα τα τουριστικά μεγέθη. Καταφέραμε, μέσα από στοχευμένες πολιτικές και δράσεις στον τουρισμό, να ενισχυθούν και οι υπόλοιποι παραγωγικοί κλάδοι, να τονωθεί η απασχόληση, να δημιουργηθούν νέες επενδύσεις και οι τουριστικές επιχειρήσεις να επωφεληθούν από την ανάπτυξη που κινητοποιήσαμε, καταγράφοντας σημαντική αύξηση του κύκλου εργασιών και της κερδοφορίας τους. Αναδείξαμε τον τουρισμό σε πραγματική δύναμη «αλλαγής» για τη χώρα.
Δεν εφησυχάζουμε. Εχουμε διαμορφώσει το νέο σχέδιό μας για τα επόμενα χρόνια, με στόχο να διατηρήσουμε τη δυναμική που εξασφαλίσαμε για τουρισμό 365 το χρόνο στην Ελλάδα. Δημιουργούμε νέες ευκαιρίες για τουριστική ανάπτυξη, νέα επαγγελματική δραστηριότητα μέσα από εξειδικευμένα θεματικά τουριστικά προϊόντα και υπηρεσίες, και ενισχύουμε νέους προορισμούς, ώστε τα οφέλη να διαχυθούν ισόρροπα σε κάθε περιοχή. Επενδύουμε στον ψηφιακό μετασχηματισμό των υπηρεσιών του υπουργείου Τουρισμού και του ΕΟΤ προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις. Δημιουργούμε ένα ψηφιακό οικοσύστημα για τον τουρισμό με επίκεντρο την πύλη VisitGreece, αξιοποιώντας τις πλέον σύγχρονες τεχνολογίες, στην παγκόσμια προώθηση και προβολή της Ελλάδας και στη χρήση τους από τους τουρίστες με έξυπνες και εξειδικευμένες εφαρμογές. Ψηφιοποιούμε τη δημόσια τουριστική εκπαίδευση, με στόχο τη διαρκή και υψηλού επιπέδου κατάρτιση των στελεχών και εργαζομένων του τουριστικού κλάδου.
Σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία, υλοποιούμε προγράμματα και δράσεις που ενθαρρύνουν την ανάπτυξη καινοτόμων start-up εταιρειών, και παρέχουν χρηματοδοτικά εργαλεία για την ψηφιακή μετεξέλιξη των μικρομεσαίων τουριστικών επιχειρήσεων, ώστε να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητά τους και την εξωστρέφειά τους. Επιδιώκουμε τη συνεργασία και τις συνέργειες με όλους τους φορείς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, για τη ανάπτυξη έξυπνων προορισμών, και παράλληλα με την αξιοποίηση της τεχνολογίας στις υποδομές και υπηρεσίες να βελτιώσουμε όχι μόνο τη συνολική ταξιδιωτική εμπειρία των επισκεπτών μας, αλλά και την καθημερινότητα των κατοίκων και των τοπικών κοινωνιών. Στόχος μας είναι μέσα από την ψηφιακή καινοτομία, να ενδυναμώσουμε κάθε τοπική οικονομία, να αξιοποιήσουμε πιο αποτελεσματικά τους φυσικούς και ανθρώπινους πόρους, να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις στη διαχείριση των προορισμών, και να εξελισσόμαστε συνεχώς στο διεθνές ανταγωνιστικό περιβάλλον, ως δημοφιλής και ελκυστικός προορισμός. Σε αυτό το «στοίχημα» της τουριστικής ανάπτυξης είμαστε όλοι μαζί. Η συνένωση όλων των παραγωγικών δυνάμεων, θα δώσει τη δυνατότητα στην Ελλάδα μας να ξεχωρίζει ως κορυφαία επιλογή προορισμού και να αξιοποιεί κάθε νέα ευκαιρία για την ανάπτυξη, με οφέλη για όλους».
Από την πλευρά του, στο δικό του μήνυμα ο γενικός γραμματέας του ΕΟΤ, Κωνσταντίνος Τσέγας, αναφέρει: «Η Ελλάδα ήταν και παραμένει ένα κομμάτι του Παραδείσου στη Γη. Και αυτό σταδιακά εδραιώνεται στη συνείδηση των πολιτών όλου του κόσμου. Οι επιτυχίες και οι διακρίσεις μας στον τουρισμό δεν έρχονται τυχαία. Ο ΕΟΤ υλοποιεί ένα δυναμικό πολυεπίπεδο πρόγραμμα παγκόσμιας προώθησης και προβολής στη βάση των στρατηγικών κατευθύνσεων της εθνικής και περιφερειακής τουριστικής πολιτικής που σχεδίασαν το υπουργείο Τουρισμού και η υπουργός, Ελενα Κουντουρά. Με συλλογική προσπάθεια, με ποιοτικές και στοχευμένες ενέργειες, με «έξυπνες» δράσεις και αξιοποιώντας όλα τα σύγχρονα εργαλεία, προωθούμε δυναμικά το εθνικό τουριστικό μας προϊόν και στόχος μας είναι να οδηγήσουμε τον ελληνικό τουρισμό σε ακόμη υψηλότερες επιδόσεις το 2019 και τα επόμενα χρόνια. Βασική μας επιδίωξη είναι η Ελλάδα να καθιερωθεί ως παγκόσμιος ελκυστικός προορισμός 365 ημέρες το χρόνο και ο τουρισμός μας να εξακολουθεί να πρωταγωνιστεί, καθώς αποτελεί βασικό πυλώνα για την οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική ευημερία, και ισχυροποιεί τη θέση και την εικόνα της χώρα μας διεθνώς».
Η παγκόσμια ημέρα τουρισμού βρίσκει τον ελληνικό τουρισμό πρωταθλητή για μια ακόμα χρονιά εφόσον μέσα στις πρωτόγνωρες συνθήκες κρίσης των τελευταίων ετών απέδειξε ότι μπορεί να τα καταφέρει και να συμβάλει ουσιαστικά στην ενίσχυση της οικονομίας, του εισοδήματος, της απασχόλησης και σε όλους τους κοινωνικούς και οικονομικούς δείκτες με πολλαπλασιαστικές μάλιστα επιδράσεις. Αυτό τονίζεται σε μήνυμα του ο πρόεδρος του Τουριστικού Οργανισμού Πελοποννήσου, Κ. Μαρινάκος.
Ως εκ τούτου, θεωρείται σήμερα όσο ποτέ επιβεβλημένο, η Πολιτεία από την πλευρά της τόσο σε εθνικό όσο και σε περιφερειακό επίπεδο να θωρακίσει και να προστατέψει το πιο δυναμικό κομμάτι της οικονομίας, αυτό του τουρισμού, με ενεργητικές πολιτικές αντιμετωπίζοντας με αποτελεσματικότητα τα χρόνια προβλήματα του τουρισμού και τις παθογένειές του: την μείωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων λόγω της υπερφορολόγησης και της έλλειψης ρευστότητας, την έντονη εποχικότητα ιδίως στις μειονεκτούσες τουριστικά περιοχές της χώρας, την άνιση τουριστική ανάπτυξη και την μη διάχυση του τουριστικού φαινομένου σε ένα μεγάλο μέρος της χώρας, την ολοκλήρωση του χωροταξικού και του νομικού πλαισίου των ειδικών και θεματικών μορφών τουρισμού, το προσφυγικό/μεταναστευτικό, την απουσία ενός αποτελεσματικού σχεδιασμού τουριστικής ανάπτυξης και μιας δυναμικής προώθησης και στοχευμένης προβολής του τουριστικού προϊόντος της χώρας και μια σειρά ακόμα επιμέρους ζητημάτων, η επίλυση των οποίων θα ενισχύσει καθοριστικά την ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουριστικού προϊόντος.
Εξωστρέφεια, συνέργειες και αειφορία είναι κάποια από τας στοιχεία στα οποία θα πρέπει να επενδύσουμε τα επόμενα χρόνια, με στόχο την ενίσχυση του κοινωνικού και οικονομικού ρόλου του τουρισμού.
Ειδικότερα για την Πελοπόννησο η οποία, παρά τους πλούσιους τουριστικούς πόρους που διαθέτει, συγκαταλέγεται στις μειονεκτικές από πλευράς τουριστικής δραστηριότητας γεωγραφικές ενότητες της Χώρας, απαιτείται ένα ολοκληρωμένο σχέδιο τουριστικής ανάπτυξης. Μία στρατηγική ουσιαστικής διασύνδεσης των βασικών πυλώνων του οικονομικού και κοινωνικού ιστού της, όπως ο αγροτοδιατροφικός τομέας, ο πολιτισμός και ο φυσικός της πλούτος που θα αναδεικνύει τους τουριστικούς της πόρους, θα ενισχύει το επιχειρείν, την προσέλκυση επενδύσεων, την καινοτομία και την αναβάθμιση του ανθρωπίνου κεφαλαίου.
Παράλληλα, το υπουργείο Τουρισμού σε συνεργασία με τις Περιφέρειες και τους τοπικούς συλλογικούς φορείς, όσο ακόμα επικρατεί ένα ιδιαίτερα θετικό κλίμα για τον τουρισμό στη χώρα μας, πρέπει να δώσει προτεραιότητα σε μια παράλληλη πολιτική και σε ένα ανάλογο σχεδιασμό εστιασμένο στην ανάπτυξη της μειονεκτούσας τουριστικά χώρας, στην ισόρροπη τουριστική της ανάπτυξη, στην ενίσχυση των ενεργητικών πολιτικών προώθησης και προβολής του τουριστικού προϊόντος γεωγραφικών ενοτήτων όπως η Πελοπόννησος με σημαντικούς τουριστικούς πόρους που, λόγω έλλειψης των κατάλληλων πολιτικών σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο, δεν βοηθήθηκαν να αναπτυχθούν σημαντικά.
Με κορωνίδα τον τουρισμό, αλλά και με τις συνέργειες που μπορούν να αναπτυχθούν μεταξύ του τουρισμού, του πρωτογενή τομέα, της βιομηχανίας, του εμπορίου και τις υπολοίπων παραγωγικών δυνάμεων μπορούμε να οδηγήσουμε τουριστικά την Πελοπόννησο στη θέση που της αξίζει.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ