Η Χριστίνα από τη Λέρο, η Λιάνα από την Κομοτηνή, η Ελένη από την Πάρνηθα, η Σταυρούλα από το Ωραιόκαστρο και περίπου ακόμα δέκα άτομα, ακούνε την Αναστασία, δασκάλα γιόγκας, να τους δίνει διαδικτυακά οδηγίες για την επόμενη άσκηση. «Διώχνει τον φόβο», εξηγεί, προσπαθώντας να κατευνάσει τις εντάσεις των ημερών εξαιτίας της πανδημίας του νέου κορονοϊού.
Περίπου δεκαπέντε άτομα, κυρίως γυναίκες, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Αναστασίας για δωρεάν διαδικτυακά μαθήματα κουνταλίνι γιόγκα. «Δεν χρειάζεται όλο αυτό που συμβαίνει να το περάσουμε μόνοι μας», εξηγεί η Αναστασία στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και υπογραμμίζει την ανάγκη, σε αυτή τη συνθήκη, να επιβραδύνουμε λίγο την ταχύτητά μας και να έρθουμε πιο κοντά με τον εαυτό μας αλλά και ο ένας με τον άλλον με αυτά τα διαδικτυακά μαθήματα. «Είμαστε περισσότερο συνδεδεμένοι απ’ ό,τι νομίζουμε. Και ναι, υπάρχει απομόνωση, αλλά δεν χρειάζεται να υπάρχει μοναξιά», τονίζει.
Απρόσμενη ήταν η ανταπόκριση, αλλά κυρίως στην ατμόσφαιρα που δημιουργήθηκε. «Ήταν μαγικά», σύμφωνα με την Αναστασία και ανάλογες ήταν οι αντιδράσεις των συμμετεχόντων. «Ήταν πολύ όμορφο που για μια ώρα συνδεθήκαμε “ενέργειες” απ’ όλη την Ελλάδα», εξηγεί η Μάρω από την Ελευσίνα και ανυπομονεί για το επόμενο μάθημα.
Οι τελευταίες ημέρες είναι ιδιαίτερα δύσκολες για την Ελένη, από τη Θεσσαλονίκη. Ανησυχεί για τα παιδιά της που είναι στην εφηβεία, προσπαθεί να ηρεμήσει τον σύζυγό της που φοβάται για τα οικονομικά τους, στηρίζει ψυχολογικά τη μητέρα της μέσω viber. «Η συνεδρία γιόγκα της Αναστασίας ήταν δώρο για μένα. Το είχα απόλυτη ανάγκη. Εξήντα λεπτά διαφυγής από τα άσχημα».
Με ανυπομονησία περιμένει το επόμενο μάθημα και η Λιάνα από την Κομοτηνή. «Αισθάνθηκα πολύ όμορφα με τους άλλους συμμετέχοντες. Λες και ήμουν στην ίδια αίθουσα μαζί τους», σημειώνει η Αντωνία από τη Λέσβο και συμπληρώνει ότι ήταν πολύ σημαντική αυτή η «ώρα χαλάρωσης, αυτοσυγκέντρωσης και αποτοξίνωσης του μυαλού από τις αρνητικές πληροφορίες και σκέψεις που μας βομβαρδίζουν καθημερινά επί 24ωρου βάσεως».
Για τη Σταυρούλα από το Ωραιόκαστρο η εμπειρία ήταν επίσης «χαλαρωτική», λέει και επισημαίνει ότι αυτή η κατάσταση «μας προσφέρει ωραίες ευκαιρίες».
Ευκαιρία από τις πολύ λίγες που μπορεί να έχει κάποιος να γίνει «μέρος μιας ομάδας με ανθρώπους από όλη την Ελλάδα», χαρακτηρίζει το διαδικτυακό μάθημα γιόγκα η Άννα από την Πετρούπολη, ενώ η Ελένη από την Πάρνηθα προσθέτει ότι αν και δεν είχε ξανακάνει ποτέ πριν γιόγκα, χαλάρωσε πολύ.
«Κατάφερα να αναπνεύσω λίγο και να βγω από το μόνιμο στρες που έχω εδώ και μια εβδομάδα», εξηγεί η Χριστίνα από τη Λέρο και η Άσπα από τη γειτονική Κω υπερθεματίζει τα «θεαματικά αποτελέσματα της γιόγκα σε νου και σώμα».
Δήμητρα Κεχαγιά