Τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν στο συνοικισμό της Δραπετσώνας την περίοδο ανάμεσα στον Οκτώβριο και τον Δεκέμβριο του 1944 αναλύει η ιστορικός και μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών, Ελένη Κυραμαργιού.
Τον Οκτώβρη του 1944 κυριαρχούσε ο ενθουσιασμός του πλήθους στην υποδοχή των βρετανικών δυνάμεων στις προβλήτες του λιμανιού του Πειραιά -λίγες μέρες μετά την μάχη της Ηλεκτρικής- ενώ δύο μήνες αργότερα οι αγγλικές δυνάμεις προέλαυναν γειτονιές του Πειραιά ανάμεσα στα χαλάσματα και σε σορούς πτωμάτων που χάθηκαν στη σύγκρουση.
Στη Δραπετσώνα οι μάχες ήταν πολυήμερες, σκληρές και με μεγάλες απώλειες, αντίστοιχες με το διακύβευμα· τον έλεγχο της κεντρικής οδικής αρτηρίας, της οδού Αναπαύσεως που συνέδεε τον όρμο του Αγίου Γεωργίου -όπου οι βρετανικές δυνάμεις αγκυροβολούσαν- με το κέντρο του Πειραιά και την Αθήνα. Οι δυνάμεις του ΕΛΑΣ έδιναν μεγάλη βαρύτητα στις συγκρούσεις της Δραπετσώνας, μιας και η παρεμπόδιση ή έστω η καθυστέρηση των αγγλικών ταξιαρχιών θα επηρέαζε τις ισορροπίες στα υπόλοιπα μέτωπα της Αθήνας.
Ο συνοικισμός της Δραπετσώνας αποτελεί το επίκεντρο της μελέτης που έχει σα στόχο να αναδείξει πτυχές των γεγονότων που διαδραματίστηκαν τον Δεκέμβρη του 1944 στις γειτονιές του συνοικισμού αλλά και να συνδέσει το τοπικό παράδειγμα με το ευρύτερο στρατιωτικό και πολιτικό διακύβευμα εκείνης της περιόδου. Η γεωγραφία της σύγκρουσης, ο κομβικός ρόλος της παρεμπόδισης των βρετανικών στρατευμάτων, η συμμετοχή των κατοίκων στα οδοφράγματα και η μετατροπή του συνοικισμού σε πεδίο μάχης συνιστούν τους άξονες της παρούσας ανακοίνωσης.
Τηλεφωνική κράτηση: 210-8676390 ή 69-98088220.
«Αρχείο Πολέμου», Σάββατο 14 Απριλίου 2018 και ώρα 19:30, www.wararchivegr.org.