Τις αρνητικές επιδράσεις που θα έχει στην λειτουργία της αγοράς και τη θεσμική παρέκκλιση που θα σημειωθεί αν επικρατήσει ενδεχόμενη, οριζόντια, πλήρης απελευθέρωση της λειτουργίας των καταστημάτων την ημέρα της Κυριακής, επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος, με αφορμή τη συζήτηση του θέματος, στο πλαίσιο της υπογραφής της συμφωνίας με του θεσμούς.
Οπως υπογραμμίζει η ΓΣΕΒΕΕ: «Τη στιγμή που είναι νωπή ακόμη η απόφαση της ολομέλειας του ΣτΕ (100/2017) για την αντισυνταγματικότητα της απόφασης του υφυπουργού Ανάπτυξης Γερ. Γιακουμάτου (Κ1/1119/7-7-2014), για την πιλοτική απελευθέρωση λειτουργίας καταστημάτων τις 52 Κυριακές, σε συγκεκριμένες τουριστικές περιοχές, είναι πρόκληση να επανέρχεται εκβιαστικά, από την πίσω πόρτα, μια ρύθμιση που αποδεδειγμένα είναι κενή περιεχομένου και οδηγεί σε στρεβλώσεις του ανταγωνισμού».
Εξάλλου, η ΓΣΕΒΕΕ επισημαίνει ότι δεν υφίσταται καμιά διεθνώς εμπεριστατωμένη μελέτη ή έρευνα που να τεκμηριώνει την αναγκαιότητα μιας τέτοιας ρύθμισης, καθώς επίσης δεν υπάρχουν ευρήματα για θετικές επιπτώσεις στην οικονομία, ούτε σχετικά με το επίπεδο τιμών, ούτε με το επίπεδο απασχόλησης, πολύ περισσότερο ούτε με τον κύκλο εργασιών και τον αριθμό των επιχειρήσεων.
Χαρακτηρίζει δε, ως «αναμφίβολα παγκόσμια πατέντα την ιδέα που διακινείται, ότι με δεδομένο το χαμηλότερο εισόδημα των πολιτών -άλλωστε ήδη έχουν συμφωνήσει σε μείωση του αφορολόγητου ορίου για τα επόμενα έτη- θα υπάρξει αύξηση κατανάλωσης και εξ αυτού αύξηση θέσεων εργασίας».
Επίσης, σημειώνει ότι «ακόμη και στην περίφημη 2η εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ για τον ανταγωνισμό, στην κατάρτιση της οποίας ουδέποτε κληθήκαμε να καταθέσουμε τις προτάσεις μας, δεν υπάρχει ξεκάθαρη διατύπωση για τα πιθανά οφέλη της απελευθέρωσης της λειτουργίας των καταστημάτων. Αντίθετα, υπάρχει πλήθος μελετών που επισημαίνει τους κινδύνους για την ομαλή οικονομική και κοινωνική ζωή, αλλά και την επίδραση που θα έχει ένα τέτοιο μέτρο στον οικογενειακό προγραμματισμό και τη διαχείριση ελεύθερου χρόνου».
Η ΓΣΕΒΕΕ σημειώνει ακόμη, ότι σε εμπειρικό επίπεδο, τα οικονομικά αποτελέσματα στην αγορά από τη λειτουργία των 8 Κυριακών το έτος, καταδεικνύουν σημαντική κάμψη του κύκλου εργασιών τα χρόνια εφαρμογής του μέτρου, ενώ προσθέτει ότι δεν υπάρχει ευρωπαϊκή πρωτεύουσα που να ισχύει η καθολική λειτουργία όλων των καταστημάτων όλες τις ημέρες της εβδομάδας (από Μαδρίτη, Λισσαβόνα, Παρίσι μέχρι Αμστερνταμ, Βρυξέλλες, Λουξεμβούργο, Βιέννη).
«Είναι προφανές ότι η στοχοθεσία εκείνων που εισηγούνται ένα τέτοιο μέτρο είναι να μειωθεί περαιτέρω ο αριθμός των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, εις όφελος των ολιγοπωλιακών πολυεθνικών ομίλων. Εκείνων των ομίλων, οι οποίοι, μάλιστα, προκλητικά απαιτούν ευνοϊκότερη μεταχείριση και στο ζήτημα της αναδιάρθρωσης των δανείων, με εξαίρεση των μικρών επιχειρήσεων από την υπαγωγή τους στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμιση χρέους.
Καλούμε την κυβέρνηση να δώσει αυτή τη μάχη χωρίς αστερίσκους και να μην κρυφτεί πίσω από άλλες ενδόμυχες διαπραγματευτικές προθέσεις. Η διαπραγμάτευση για το συγκεκριμένο ζήτημα δεν είναι αδειανό πουκάμισο, αλλά όρος επιβίωσης για εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις και τους εργαζομένους τους, είναι όρος για την ανάκαμψη της οικονομίας σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο» υπογραμμίζει η ΓΣΕΒΕΕ.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ