11.4 C
Athens
Σάββατο, 14 Δεκεμβρίου, 2024
spot_img
ΑρχικήOIKONOMIAΑπαιτούνται επενδύσεις 115-120 δισ. ευρώ για να βρεθεί η χώρα στην προ...

Απαιτούνται επενδύσεις 115-120 δισ. ευρώ για να βρεθεί η χώρα στην προ οικονομικής κρίσης εποχή

 

Τη θέση του ότι στην Ελλάδα απαιτούνται επενδύσεις ύψους 115-120 δισ. ευρώ, προκειμένου η χώρα να βρεθεί στην προ οικονομικής κρίσης εποχή, αλλά και την διαπίστωσή του ότι η χώρα μας «βιώνει μια βίαιη αποεπένδυση -σήμερα στο -8% με -10%-, με την παραγωγική βάση να ρημάζει» διατύπωσε ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Νίκος Χριστοδουλάκης, καθηγητής Οικονομικής Ανάλυσης στο πανεπιστήμιο Αθηνών. «Είναι εθνική ανάγκη οι επενδύσεις στην Ελλάδα» είπε χαρακτηριστικά.
Μιλώντας από το βήμα του διήμερου Thessaloniki Summit 2017 που διοργανώνει στην Θεσσαλονίκη ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Β. Ελλάδας (ΣΒΒΕ), ο κ. Χριστοδουλάκης υπογράμμισε ότι η επενδυτική δυστοπία βυθίζει τη χώρα και επισήμανε ότι ο φόβος των επενδυτών δεν είναι τόσο οι σκόπελοι της φορολογίας και της γραφειοκρατίας, όσο «η αναπάντεχη τρικλοποδιά του Δημοσίου».
Ανέφερε ότι τραπεζικά ιδρύματα και κυβέρνηση συντηρούν το «λόμπι των ζόμπι» που ανήκουν, κυρίως στον χώρο των επιχειρήσεων και κρατούν δέσμια τη χώρα και το μέλλον της. Οπως διευκρίνισε, «τα ζόμπι αυτά» ενώ έχουν βγάλει τα χρήματά τους στο εξωτερικό, «το παίζουν αναξιοπαθούντες» και ζητούν συνεχώς ρυθμίσεις στα μη εξυπηρετούμενα δάνειά τους, λεηλατώντας και τους ελάχιστους εναπομείνοντες πόρους της χώρας μας».
Επίσης ανέφερε, ότι κάθε χρόνο αποξηλώνεται παραγωγικό κεφάλαιο, ύψους 15 δισ. ευρώ και σημείωσε ότι για να ανατραπεί αυτή η πορεία θα πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα, όπως, μεταξύ άλλων, η θεσμοθέτηση της εκ των προτέρων ολικής και οριστικής έγκρισης των επενδύσεων, η υιοθέτηση της βιομηχανικής πολιτικής που προ διετίας διαμόρφωσε η ΕΕ και η προώθηση των επενδύσεων «με το κλειδί στο χέρι».
Παράλληλα, τάχθηκε υπέρ της ίδρυσης Συνταγματικού Δικαστηρίου στη χώρα, λέγοντας ότι «πλέον η συγκεκριμένη ιδέα έχει ωριμάσει».
Ομως, κατά τον κ. Χριστοδουλάκη, αυτό που αποτελεί μείζονος σημασίας είναι να μειωθούν τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα του 3,5% «που απερίσκεπτα δέχθηκε η Ελλάδα» στο επίπεδο του 1,5%. «Αυτά τα υψηλά πλεονάσματα που συμφώνησε η κυβέρνηση είναι πολύ υψηλά και δεν τα βλέπουμε πουθενά αλλού» υπογράμμισε.
Στο πλαίσιο αυτό, πρότεινε η κυβέρνηση να διαπραγματευτεί με τους δανειστές την μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, με αντάλλαγμα την ανάληψη αυξημένων επενδύσεων σε υποδομές.
Σε συνέχεια των όσων ανέφερε ο κ. Χριστοδουλάκης, ο πρώην διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας (2008-2014), νυν επικεφαλής στην PostBnak Βουλγαρίας, Γιώργος Προβόπουλος, αναφερόμενος στην έξοδο τεράστιων κεφαλαίων εκτός χώρας, αλλά και στα «κόκκινα» δάνεια, είπε χαρακτηριστικά: «Οι τράπεζες γνωρίζουν τα περισσότερα από αυτά τα ζόμπι και θα πρέπει να τα αποκαλύψουν».
Μιλώντας από το βήμα του συνεδρίου, ο κ. Προβόπουλος αναφέρθηκε στον υποτριπλασιασμό των επενδύσεων, που το 2007 ήταν στο 24% του ΑΕΠ, ήτοι 61 δισ. ευρώ και το 2016 υποχώρησε στο 12% του ΑΕΠ, ήτοι 20 δισ. ευρώ κα ανέφερε ότι την περίοδο 2011-2016 έγινε απομείωση κεφαλαίου 65-70 δισ. ευρώ, σημειώνοντας ότι οι προοπτικές δεν προοιωνίζονται θετικές. Οπως εξήγησε, η μείωση του παραγωγικού εργατικού δυναμικού στη χώρα, που το 2015 ήταν στο 64%, θα φτάσει το 2060 στο 54%.
Αναφερόμενος δε στις μεταρρυθμίσεις, είπε ότι πολλές από αυτές που έγιναν δεν είναι «καθαρές» και σημείωσε ότι «η έννοια των μεταρρυθμίσεων έχει ταυτιστεί με μειώσεις και επομένως τρομοκρατεί τους πολίτες, ενώ θα έπρεπε η προαναγγελία και υλοποίησή τους να παραπέμπει σε κάτι θετικό».
Σημείωσε επίσης, ότι πολλές μεταρρυθμίσεις ψηφίζονται, αλλά δεν υλοποιούνται πλήρως, ενώ για την απελευθέρωση αγορών και επαγγελμάτων, επεσήμανε ότι γίνονται πολλά πισωγυρίσματα, όπως επιχειρείται να γίνει με τον κλάδο των ταξί.
Κατά τον ίδιο, για την επανεκκίνηση της οικονομίας την τρέχουσα περίοδο που το τραπεζικό σύστημα αντιμετωπίζει προβλήματα με τα «κόκκινα» δάνεια και το αρνητικό ποσοστό αποταμιεύσεων που είναι στο 15%, θα πρέπει οι επενδύσεις να σκαρφαλώσουν στο 20% του ΑΕΠ «ή και καλύτερα στο 25%».
Αναφερόμενος στις τρεις ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών, ο ίδιος υποστήριξε ότι η αναδιάρθρωση του ελληνικού τραπεζικού τομέα έπρεπε να έχει συνοδευτεί από την αναδιάταξη όλου του επιχειρηματικού χάρτη, ενώ χαρακτήρισε «άγαρμπη» την προσπάθεια του ΔΝΤ για τέταρτη ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, λέγοντας: «Δεν ξέρω αν τελικά την αποφύγαμε ή προσωρινά την αποφύγαμε».
Στην επαναδιαπραγμάτευση του χρέους, ώστε αυτό να ρυθμιστεί σε ποσοστό κάτω του 90% του ΑΕΠ, στη ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων με κοινωνικοποιημένο τρόπο, στην ελαχιστοποίηση της δημόσιας σπατάλης, στη μείωση των φόρων και του ΕΝΦΙΑ και στην επανασταθεροποίηση των οικονομικών προσδοκιών, βρίσκονται οι απαντήσεις για την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση και την τροχιά της σε πορεία ανάπτυξης, όπως επισήμανε ο Prof. Financial Economics & Fellow in Management στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, Δημήτρης Τσομώκος.
Κατά την ομιλία του από το βήμα του συνεδρίου, επισήμανε ότι τα τρία πρώτα προγράμματα διάσωσης απέτυχαν «οικτρά, αφού ήταν σχεδιασμένα εκ κατασκευής να αποτύχουν» και ανέφερε ότι η χώρα «μπορεί να έχασε 80 δισ. ευρώ, αλλά κυρίως απώλεσε την αξιοπιστία της».
Επίσης, χαρακτήρισε «ασαφή» τα αποτελέσματα του πακέτου στήριξης το 2015 και σημείωσε: «Αυτό είναι και το ανησυχητικό. Οτι μετά από οκτώ χρόνια δεν φαίνεται φως στο τούνελ».
Ελενα Αλεξιάδου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ