Η πολιτεία της Νέας Υόρκης, που είναι αντιμέτωπη με επιδημία ιλαράς και ένα διογκούμενο αντιεμβολιαστικό κίνημα, ψήφισε την περασμένη Πέμπτη υπέρ της κατάργησης της θρησκευτικής εξαίρεσης βάσει της οποίας οι γονείς μπορούσαν μέχρι πρότινος να μην κάνουν τα υποχρεωτικά εμβόλια τα παιδιά τους.
Έπειτα από έντονη συζήτηση τα δύο σώματα του κοινοβουλίου της πολιτείας ψήφισαν κατά πλειοψηφία υπέρ του μέτρου αυτού.
Ο κυβερνήτης Άντριου Κουόμο αναμένεται να επικυρώσει το κείμενο κι έτσι η Νέα Υόρκη θα προστεθεί στον κατάλογο των αμερικανικών πολιτειών, ανάμεσα στις οποίες είναι και η Καλιφόρνια, που δεν αναγνωρίζουν ως λόγο για εξαίρεση από τον υποχρεωτικό εμβολιασμό τις θρησκευτικές πεποιθήσεις.
Η πολιτεία της Νέας Υόρκης είναι αντιμέτωπη από το φθινόπωρο με επιδημία ιλαράς σε δύο περιοχές: στην πόλη της Νέας Υόρκης, κυρίως στις συνοικίες του Μπρούκλιν όπου υπάρχει μεγάλος πληθυσμός υπερορθόδοξων Εβραίων και έχουν καταγραφεί 588 κρούσματα από τον Οκτώβριο και την κομητεία Ρόκλαντ, όπου επίσης ζουν πολλοί υπερορθόδοξοι Εβραίοι και έχουν καταγραφεί 266 κρούσματα.
Η ιδιαίτερα μολυσματική ασθένεια η οποία ενδέχεται να έχει θανατηφόρες επιπλοκές έφτασε στις ΗΠΑ από ταξιδιώτες που είχαν επισκεφθεί το Ισραήλ.
Ήδη έχουν τεθεί σε εφαρμογή έκτακτα μέτρα τα οποία μεταξύ άλλων προβλέπουν ότι τα σχολεία δεν μπορούν να δέχονται παιδιά τα οποία δεν έχουν εμβολιαστεί κατά της ιλαράς, εκτός κι αν υπάρχει ιατρικός λόγος, χωρίς ωστόσο να έχει περιοριστεί η επιδημία.
Εδώ και πολλές εβδομάδες ειδικοί στην υγειονομική ασφάλεια ζητούσαν να ακυρωθεί η εξαίρεση για θρησκευτικούς λόγους, ανησυχώντας ότι πολλοί γονείς που ανήκουν στο αντιεμβολιαστικό κίνημα τις επικαλούνται για να μην εμβολιάσουν τα παιδιά τους.
Πολλοί κοινοβουλευτικοί ήταν αντίθετοι με την ακύρωση της εξαίρεσης αυτής, φοβούμενοι ότι πλήττει τη θρησκευτική ελευθερία των Αμερικανών η οποία προστατεύεται από την Πρώτη Τροπολογία του Συντάγματος.
«Πιστεύω ότι το κείμενο πάει πολύ μακριά και καταπατά τις θρησκευτικές ελευθερίες», δήλωσε ο Ρεπουμπλικάνος Άντριου Λάντζα. «Επειδή ζητάει κάποιος εξαίρεση για θρησκευτικούς λόγους δεν σημαίνει ότι τη λαμβάνει αυτομάτως», πρόσθεσε.
Ωστόσο, οι υπέρμαχοι της κατάργησης της εξαίρεσης για θρησκευτικούς λόγους εκτίμησαν ότι πρέπει να ληφθούν αυστηρά μέτρα προκειμένου να αντιμετωπιστεί η χειρότερη επιδημία ιλαράς που έχει παρουσιαστεί στις ΗΠΑ από το 1992, όταν είχαν καταγραφεί 1.022 κρούσματα σε 28 πολιτείες. Προς το παρόν δεν έχουν υπάρξει θάνατοι από την ασθένεια.
«Γεγονός είναι ότι υπάρχει ένα αντιεμβολιαστικό κίνημα και ότι πρέπει να απαντήσουμε σε αυτό προσφέροντας συγκεκριμένες απαντήσεις», σχολίασε η γερουσιαστής των Δημοκρατικών Σέλι Μάιερ.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ