11 C
Athens
Παρασκευή, 13 Δεκεμβρίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΑντιδράσεις των πολιτικών δυνάμεων της Γερμανίας στις προτάσεις Γιούνκερ

Αντιδράσεις των πολιτικών δυνάμεων της Γερμανίας στις προτάσεις Γιούνκερ

 

Αντιδράσεις προκάλεσαν οι προτάσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, και στο Βερολίνο, με τις πολιτικές δυνάμεις να επικεντρώνουν την κριτική τους κυρίως στα θέματα της ευρωζώνης και της Συνθήκης Σένγκεν.
Η κυβέρνηση, δια στόματος Στέφεν Ζάιμπερτ, έσπευσε να χαιρετίσει το γεγονός ότι ο πρόεδρος της Κομισιόν αναφέρθηκε «σε σημαντικά ζητήματα του μέλλοντος και στις προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Ενωσης». Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επαίνεσε μάλιστα τον κ. Γιούνκερ για τις προτάσεις που παρουσίασε, τις οποίες, όπως είπε, οι αρχηγοί των κρατών και των κυβερνήσεων θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν τόσο κατά την Σύνοδο Κορυφής για την ψηφιακή εποχή που θα πραγματοποιηθεί στο τέλος του μήνα στο Ταλίν, όσο και κατά την Σύνοδο του Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες. Ο κ. Ζάιμπερτ απέφυγε πάντως να αναφερθεί σε λεπτομέρειες των προτάσεων Γιούνκερ.
Από την πλευρά του υπουργείου Οικονομικών, ο εκπρόσωπος Ντένις Κόλμπεργκ περιορίστηκε να σημειώσει ότι οι προτάσεις περί υιοθέτησης του ευρώ από όλα τα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης δεν αποτελούν παρά επανάληψη όσων ούτως ή άλλως προβλέπονται από τις Συνθήκες της ΕΕ. Σε ό,τι αφορά την πρόταση για δημιουργία εργαλείου ένταξης στην Ευρωζώνη, ο κ. Κόλμπεργκ δήλωσε ότι δεν έχουν ακόμη γίνει γνωστές οι λεπτομέρειες και πρόσθεσε ότι το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών περιμένει το επόμενο διάστημα περισσότερα στοιχεία.
Από την πλευρά των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), εταίρων της Καγκελαρίου Μέρκελ, ο υπουργός Οικονομικών της Βαυαρίας, Μάρκους Σέντερ, απέρριψε τις προτάσεις του κ. Γιούνκερ περί διεύρυνσης της ευρωζώνης. «Είναι η λάθος πρόταση στον λάθος χρόνο. Μια εισαγωγή του ευρώ στην Βουλγαρία και την Ρουμανία είναι παράλογη. Οι δύο χώρες δεν είναι ούτε κατά διάνοια έτοιμες για την ευρωζώνη. Είδαμε και στην περίπτωση της Ελλάδας ότι αυτό δεν λειτουργεί. Δεν θέλουμε μια δεύτερη Ελλάδα», δήλωσε ο κ. Σέντερ.
Υπέρ των προτάσεων Γιούνκερ τάχθηκαν, αντιθέτως, οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) με τον υπουργό Εξωτερικών, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, να τονίζει ότι ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ «γνωρίζει τον σωστό δρόμο για την ενότητα της ηπείρου μας».
«Πριν διευρυνθεί, η ευρωζώνη πρέπει να σταθεροποιηθεί», δήλωσε ο αρχηγός των Φιλελευθέρων (FDP), Κριστιάν Λίντνερ και πρόσθεσε ότι ακόμη δεν έχουν πραγματικά επιβληθεί κανόνες για το χρέος και για την χρεοκοπία.
Θετικά είδαν τις προτάσεις οι Πράσινοι, με τον συμπρόεδρο Τζεμ Εζντεμιρ να τονίζει ότι η εισαγωγή του ευρώ σε όλα τα κράτη – μέλη είναι ο σωστός στόχος, αν και, όπως επισήμανε, αυτή η μέρα είναι ακόμη μακριά.
Αντιθέτως, η κεντρική υποψήφια της Αριστεράς στις επικείμενες εκλογές Σάρα Βάγκενκνεχτ απέρριψε ευθέως τις προτάσεις Γιούνκερ, λέγοντας: «Ο Γιούνκερ φαίνεται να έχει εγκαταλειφθεί από όλα τα καλά πνεύματα. Ηδη η νομισματική ένωση καταστρέφει σε πολλές χώρες την βιομηχανία και τις θέσεις εργασίας, ενώ στην Γερμανία απειλεί τις αποταμιεύσεις και τις ασφάλειες ζωής. Η Ιταλία έχει χάσει από την εισαγωγή του ευρώ περίπου ένα τέταρτο της βιομηχανίας της, η Ελλάδα βρίσκεται σε διαρκή κρίση. Το ευρώ δεν ένωσε την Ευρώπη, αλλά ενίσχυσε τις ανισότητες», δήλωσε.
Λανθασμένες και μη ρεαλιστικές χαρακτήρισε τις προτάσεις η κεντρική υποψήφια της Εναλλακτικής για την Γερμανία (AfD), Αλίς Βάιντελ, επισημαίνοντας ότι «ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ επιδεικνύει για μία ακόμη φορά την απώλεια επαφής με την πραγματικότητα των αξιωματούχων των Βρυξελλών» και επαναλαμβάνοντας την θέση του κόμματός της για διάλυση της Ευρωζώνης, η οποία στη νότια Ευρώπη «εμποδίζει την ανάπτυξη και οδηγεί σε τεράστια ανεργία».
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ