15.4 C
Athens
Παρασκευή, 18 Οκτωβρίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΠΡΩΤΗΣΕΛΙΔΑΑντιβιοτικό για την οικονομία αναζητά η Ευρώπη

Αντιβιοτικό για την οικονομία αναζητά η Ευρώπη

Τα ονομαζόμενα «κορονο-ομόλογα» ή κοινές εκδόσεις ομολόγων της ΕΕ δεν είναι το μόνο ούτε το πιο αποτελεσματικό μέσο για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, δήλωσε σήμερα ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Λουίς ντε Γκίντος. «Δεν είναι ούτε το μόνο αμυντικό μέσο ούτε ασφαλώς το πιο ισχυρό», υπογράμμισε μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό, προσθέτοντας ότι «το ισχυρότερο είναι αναμφίβολα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Οι τράπεζες «παγώνουν» τη διανομή μερισμάτων καθ’ υπόδειξη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας
Οι τράπεζες της Ευρωζώνης εγκαταλείπουν, έπειτα από σύσταση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, τα σχέδιά τους για διανομή μερισμάτων στους μετόχους τους, ενισχύοντας τα διαθέσιμά τους καθώς η εξάπλωση του κορονοϊού απειλεί να ρίξει τον κόσμο σε βαθειά ύφεση.
Καθώς τα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας οδηγούν σε παράλυση της οικονομικής δραστηριότητας, οι τράπεζες βρίσκονται στην εμπροσθοφυλακή της μάχης για την επιβίωση των επιχειρήσεων που έχουν ανάγκη ρευστότητας, αν και τα πιστωτικά ιδρύματα άλλων χωρών, όπως της Ελβετίας και των ΗΠΑ, προχωρούν, αγνοώντας την κατάσταση, σε καταβολές μερισμάτων. Η ΕΚΤ ζήτησε από τις τράπεζες την περασμένη εβδομάδα να μη διανείμουν μερίσματα και να μην προχωρήσουν σε επαναγορές μετοχών τους τουλάχιστον έως τον Οκτώβριο, εκτιμώντας ότι έτσι θα μπορούσαν αυτές να εξοικονομήσουν 30 δισ. ευρώ και να τα χρησιμοποιήσουν για τη στήριξη της οικονομίας. Το αίτημα της ΕΚΤ ήταν κάτι σαν «αντιστάθμισμα», καθώς η κεντρική τράπεζα βοήθησε τις τράπεζες να αντεπεξέλθουν, επιτρέποντάς τους να μειώσουν τα κεφάλαια και τα ταμειακά «μαξιλάριά» τους καθώς και να πάρουν φθηνά δάνεια.
Στην Ιταλία, που είναι το επίκεντρο της έξαρσης του ιού στην Ευρώπη, η Unicredit ανακοίνωσε χθες το πάγωμα της προγραμματισμένης καταβολής μερίσματος για το 2019 και της επαναγοράς μετοχών. Η ολλανδική τράπεζα ABN Amro, η οποία επλήγη από την απώλεια σχεδόν 200 εκατ. δολαρίων κατά τη διάρκεια της πρόσφατης αναταραχής στην αγορά, ακολούθησε, ανακοινώνοντας επίσης τη μη διανομή μερίσματος επί του παρόντος. Το ίδιο έπραξαν οι τράπεζες ING και Rabobank όπως και η βελγική τράπεζα KBC. Στην Ιρλανδία, η Bank of Ireland και η Allied Irish Banks εγκατέλειψαν τα σχέδιά τους για πληρωμή μερισμάτων για το 2019.
Α.Χ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ