12.8 C
Athens
Δευτέρα, 7 Απριλίου, 2025
spot_img
ΑρχικήΚΟΙΝΩΝΙΑΑνησυχία εκφράζουν περιβαλλοντικές οργανώσεις για την πετρελαιοκηλίδα στον Σαρωνικό

Ανησυχία εκφράζουν περιβαλλοντικές οργανώσεις για την πετρελαιοκηλίδα στον Σαρωνικό

 

Την έντονη ανησυχία τους εκφράζουν περιβαλλοντικές οργανώσεις, σχετικά με τη μεγάλης έκτασης πετρελαιοκηλίδα που έχει ρυπάνει τις παραλίες της Σαλαμίνας και του Σαρωνικού Κόλπου. «Στο τεράστιο, διαχρονικό πρόβλημα ρύπανσης που επιβαρύνει την Σαλαμίνα εδώ και δεκαετίες (διυλιστήρια, ποντισμένα πλοία, διέλευση πλοίων, κ.ά.) ήρθε να προστεθεί μία άνευ προηγουμένου οικολογική καταστροφή, η οποία παρά το μέγεθός της δεν αντιμετωπίζεται επαρκώς, αφού οι διαδικασίες απορρύπανσης προχωρούν με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς», δήλωσε ο Μάρκος Ακύλας, πρόεδρος του Περιβαλλοντικού Ομίλου Σαλαμίνας (ΠΕΡΙΒΟΣ).


Οπως είπε ο κ. Ακύλας, «αυτό που πρέπει να γίνει τώρα στην περιοχή, είναι να ενταθούν οι προσπάθειες απορρύπανσης, ώστε να συλλεχθεί το μαζούτ το συντομότερο δυνατό και στη συνέχεια να υπάρξει διαρκής παρακολούθηση των περιβαλλοντικών και βιολογικών δεικτών, ώστε να γνωρίζουμε το πραγματικό μέγεθος του προβλήματος».
«Αν μία μικρή σχετικά διαρροή δημιουργεί μια τέτοια καταστροφή, δίπλα στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας και το επιχειρησιακό κέντρο του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, ποια ακριβώς είναι η δυνατότητα της χώρας να αντιμετωπίσει διαρροές και ατυχήματα από μεγάλης κλίμακας πετρελαϊκές δραστηριότητες στο Ιόνιο και το Κρητικό Πέλαγος; Το θέμα δεν είναι αν θα συμβεί κάποιο άλλο ατύχημα, αλλά πότε» δήλωσε ο κ. Τάκης Γρηγορίου, υπεύθυνος της εκστρατείας για τις κλιματικές αλλαγές και την ενέργεια στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace, καθώς ομάδα ακτιβιστών και εθελοντών της οργάνωσης βρίσκεται ήδη στον Σαρωνικό, με στόχο την ανεξάρτητη καταγραφή και ανάδειξη του προβλήματος και την υποστήριξη της προσπάθειας απορρύπανσης.
Μάλιστα, ακτιβιστές της οργάνωσης που βρίσκονται στην Σαλαμίνα, ξεδίπλωσαν πανό στην παραλία Λιμνιώνα στα Σελήνια, με το μήνυμα «Σύντομα σε μία παραλία κοντά σας».


Απ την πλευρά του, το Διεθνές Ταμείο για την Φύση (WWF) σε ανακοίνωσή του αναφέρει: «Μία χώρα με μεγάλη θαλάσσια κυκλοφορία – διελεύσεις δεξαμενόπλοιων και άλλων σκαφών – παρουσιάζεται ανέτοιμη να αντιδράσει έγκαιρα, προστατεύοντας τον θαλάσσιο πλούτο και τις ακτές της, ακόμη και σε ένα περιστατικό που ήταν αρχικά σχετικά περιορισμένης έκτασης».
Στις παράκτιες περιοχές του Πειραιά όπου επλήγησαν από τη ρύπανση η ηγεσία του ΥΝΑΝΠ
Τις παράκτιες περιοχές του Πειραιά, όπου έχουν παρουσιαστεί κομμάτια πετρελαιοκηλίδας μετά τη βύθιση του δεξαμενόπλοιου «ΑΓ.ΖΩΝΗ ΙΙ» στον Σαρωνικό, επισκέφθηκαν ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Νεκτάριος Σαντορινιός, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Ναυτιλίας, Διονύσης Χαράλαμπος Καλαματιανός και ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος, αντιναύαρχος, Σταμάτιος Ράπτης.
Στη συνέχεια, ο υφυπουργός Ναυτιλίας είχε συνάντηση με βουλευτές της ευρύτερης περιφέρειας του Πειραιά, όπου τους ενημέρωσε για τις έως τώρα ενέργειες του υπουργείου Ναυτιλίας για την αντιμετώπιση της ρύπανσης στις παράκτιες περιοχές που προκάλεσε η βύθιση του δεξαμενόπλοιου «ΑΓ. ΖΩΝΗ ΙΙ».
Στη συνέχεια, ο υφυπουργός Ναυτιλίας μαζί με τον αναπληρωτή υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτη Φάμελλο, μετέβησαν στη Σαλαμίνα, όπου είχαν συνάντηση με τη Δήμαρχο, Ισιδώρα Νάννου.
Β. Κορκίδης: «Mπορούν ακόμα και τώρα να περιορίσουν τη θαλάσσια ρύπανση»
Την θλίψη του εξέφρασε ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς, Βασίλης Κορκίδης, για την οικολογική καταστροφή από τη βύθιση του δεξαμενόπλοιου στη Σαλαμίνα.


Συγκεκριμένα ο κ. Κορκίδης δήλωσε: «Στο λιμάνι του Πειραιά υπάρχει αρκετή τεχνογνωσία και τεχνολογία για την ασφάλεια από θαλάσσια ρύπανση, ώστε σε περίπτωση ατυχήματος να αποτρέπουν τέτοιες σοβαρές καταστάσεις. Δυστυχώς, προς απογοήτευση όλων, και χωρίς να γνωρίζουμε τις ακριβείς συνθήκες, τα μέτρα δεν λειτούργησαν αποτελεσματικά. Ομως, πιστεύω ότι τα ειδικά συνεργεία, αφού σφράγισαν το ναυάγιο, μπορούν ακόμα και τώρα να περιορίσουν τη θαλάσσια ρύπανση και την οικολογική καταστροφή. Θλίβομαι για τις «μαύρες» εικόνες που βλέπουμε στη Σαλαμίνα, την Πειραϊκή, το Ελληνικό, τη Γλυφάδα και όλο το παραλιακό μέτωπο του Αργοσαρωνικού μας. Κρίμα!…».
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ