«Η Αθήνα ήταν πάντα μια ζωντανή πόλη, αλλά ήταν μόνο για τους κατοίκους της, οι οποίοι γνώριζαν πολύ καλά την εσωτερική της ζωή και την απολάμβαναν. Τα τελευταία χρόνια όμως έγινε και μια πόλη φιλοξενίας, με τους επισκέπτες της να ενδιαφέρονται να δουν και άλλα πράγματα πέρα από την Ακρόπολη και την Πλάκα. Φυσιολογικά λοιπόν ανοίχτηκε, απέκτησε ένα διαφορετικό είδος εξωστρέφειας. Κι αυτή η εξωστρέφεια την «υποχρέωσε» να αλλάξει την εικόνα της. Ξεκινώντας φυσικά από το ιστορικό της κέντρο».
Ετσι περιγράφει στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων την κατάσταση στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας ο κ. Γιάννης, παλιός Αθηναίος, κάτοικος του κέντρου. Παρατηρώντας την αλλαγή της εικόνας της πόλης, «βαθμιαία ασφαλώς, αλλά διακριτή», επισημαίνει ακόμη ότι οι νέες ξενοδοχειακές μονάδες, τα πολύχρωμα μπαρ και τα καταστήματα εστίασης που συνθέτουν συνολικά μια πολυεθνική κουζίνα, έδωσαν στο ιστορικό κέντρο τον χαρακτήρα ενός νέου τοπόσημου. Μα η κρίση δεν θα έπρεπε να λειτουργήσει ανασταλτικά; «Η αρχική μου σκέψη ήταν ότι η αλλαγή αυτή γίνεται παρά την κρίση – και γι’ αυτό εξάλλου δεν γίνεται από τη μία ημέρα στην άλλη. Τώρα όμως τείνω να πιστέψω ότι η αλλαγή αυτή είναι αποτέλεσμα της επιθυμίας μας να αφήσουμε την κρίση πίσω μας. Η κρίση κούρασε».
Ο Δήμος της πόλης «έπιασε» αυτό το πνεύμα και έσπευσε να συμβάλει με την εκπόνηση ενός προγράμματος για την αναβάθμιση του εμπορικού τριγώνου. Στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος έχουν πεζοδρομηθεί από τον περασμένο Απρίλιο έντεκα δρόμοι. «Ο στόχος μας είναι η γενικότερη αναβάθμιση του δημόσιου χώρου» εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ από τον Δήμο Αθηναίων ο Γιώργος Σταματόπουλος. «Από τον ερχόμενο Ιανουάριο θα ξεκινήσουν νέες πεζοδρομήσεις σε δρόμους που έως τώρα ήταν πεζόδρομοι μόνο στα χαρτιά» προσθέτει. Ο δεύτερος άξονας του προγράμματος περιλαμβάνει την τήρηση των κανόνων στους δημόσιους χώρους είτε αυτοί αφορούν τη στάθμευση των οχημάτων, είτε τα τραπεζοκαθίσματα, ενώ ο τρίτος εστιάζει σε μια διαφορετική προσέγγιση στο ζήτημα της αποκομιδής των απορριμμάτων.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ