10.4 C
Athens
Σάββατο, 14 Δεκεμβρίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΠΡΩΤΗΣΕΛΙΔΑΑνάλυση: Σκόπια στο ΝΑΤΟ και ενδεχόμενη επιστροφή του VMRO στην ηγεσία

Ανάλυση: Σκόπια στο ΝΑΤΟ και ενδεχόμενη επιστροφή του VMRO στην ηγεσία

Εν όψει της Συνόδου Κορυφής των κρατών – μελών του ΝΑΤΟ (3 και 4 Δεκεμβρίου), ο ΥΠ.ΕΞ. των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, «έδωσε τις ευλογίες του» για την ένταξη των Σκοπίων στους κόλπους της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, μετά και από την πρόσφατη σχετική έγκριση της Αμερικανικής Γερουσίας.
«Στην σκιά των πρόσφατων δηλώσεων του Εμμανουέλ Μακρόν, ο οποίος υποστήριξε πως «το ΝΑΤΟ είναι εγκεφαλικά νεκρό», η Συμμαχία σκοπεύει να εορτάσει τα 70 της χρόνια, με την ένταξη του 30ου μέλους της», επισημαίνει ο συγγραφέας και γεωπολιτικός αναλυτής, Ιωάννης Φριτζαλάς, μιλώντας στο Sputnik.
Ερωτηθείς σχετικά, αναφέρει ότι «οι Αμερικανοί επιδίωξαν την επιτάχυνση των διαδικασιών ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, με αποκλειστικό σκοπό την περαιτέρω αποδυνάμωση της ρωσικής επιρροής στα Βαλκάνια». «Οχι μόνο δεν επιθυμούν την ενίσχυση των δεσμών της Ρωσίας με τα βαλκανικά κράτη, αλλά επιδιώκουν την πλήρη αποσύνθεση και των ήδη υπαρχόντων», τονίζει μεταξύ άλλων.
Εγώ δεν θα πω ποτέ «καλωσορίζω τον Μακεδόνα πρωθυπουργό στη χώρα» είχε πει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις αρχές του έτους στη Βουλή, όταν ήταν ακόμα αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Ερωτηθείς ο αναλυτής, αν τελικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα υποδεχθεί τον Ζάεφ με αυτό το προσωνύμιο στην χώρα ή σε κάποια Σύνοδο των κρατών – μελών του ΝΑΤΟ, απαντά: «Στην Ελλάδα είμαστε συνηθισμένοι σε τέτοιου είδους κυβιστήσεις και ανακολουθίες μεταξύ προεκλογικών λόγων και μετεκλογικών έργων. Εκεί που εντοπίζω, προσωπικά, την ουσία του προβλήματος δεν είναι τόσο στην στάση που θα τηρήσει ο Ελληνας πρωθυπουργός έναντι του Ζόραν Ζάεφ, όσο στο γεγονός ότι η παρούσα κυβέρνηση συνεχίζει την παράδοση του αυτοεγκλωβισμού την πατρίδας μας σε μία ανορθολογική και αδιέξοδη πολιτική πλήρους ευθυγραμμίσεως με τα συμφέροντα της Βορειοατλαντικής συμμαχίας – κατ’ ουσίαν των ΗΠΑ – την ίδια στιγμή που κάθε υγιώς σκεπτόμενη πολιτική ηγεσία – και εντός των κόλπων του ΝΑΤΟ – προσπαθεί να προσαρμόσει την εξωτερική της πολιτική στο ενδεχόμενο κατάρρευσης της αμερικανικής μιλιταριστικής ηγεμονίας. Η ελληνική κυβέρνηση, ερχόμενη σε πλήρη αντίθεση με την βούληση των όπου Γης Ελλήνων, θα συνυπογράψει την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ με την ονομασία «Βόρειος Μακεδονία». Πολύ φοβάμαι πως αυτή η στάση θα αποδειχθεί από εξαιρετικά επιζήμια έως ολέθρια για τα ελληνικά εθνικά συμφέροντα, αν αναλογιστεί κανείς και τις πιθανές συνέπειες που μπορεί να επιφέρει στην εφαρμογή της «Συμφωνίας των Πρεσπών» η ενδεχόμενη επιστροφή του VMRO στην ηγεσία των Σκοπίων την ερχόμενη άνοιξη».
Την ίδια στιγμή, ο αναλυτής σημειώνει την διάσταση απόψεων μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ, με αφορμή το ζήτημα των S-400.
«Προσωπικά διακρίνω μια πολύ μεγάλη αντίφαση, στην οποία αποκρυσταλλώνεται ο ανορθολογικός και αναξιόπιστος χαρακτήρας της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής. Την ίδια ώρα που η Τουρκία έρχεται ολοένα και περισσότερο σε ευθεία σύγκρουση με τα αμερικανικά συμφέροντα, τόσο με αφορμή την αγορά των S-400 και την εισβολή στην Βόρειο Συρία, όσο και με την πρόσφατη άρνησή της να αποδεχθεί τον νατοϊκό «αμυντικό σχεδιασμό» για τα κράτη της Βαλτικής, οι ΗΠΑ εντάσσουν στους κόλπους του ΝΑΤΟ ένα κράτος που βρίσκεται υπό καθεστώς de facto τουρκικής επικυριαρχίας. Υπενθυμίζουμε πως τα Σκόπια αποτελούν νευραλγικό τμήμα της βαλκανικής «ζωτικής αρτηρίας», όπως την έχει προσδιορίσει ο Αχμέτ Νταβούτογλου, και μαζί με το Κόσοβο και την Αλβανία συνθέτουν το στρατηγικό επίκεντρο της «νεο-οθωμανικής» πολιτικής περικυκλώσεως των Βαλκανίων, μέσω της αξιοποιήσεως των μουσουλμανικών κρατών και μειονοτήτων. Η αμερικανική πρωτοβουλία, συνεπώς, όχι μόνο θα αναβαθμίσει τον ρόλο της Τουρκίας εντός του ΝΑΤΟ, αλλά θα ενθαρρύνει την περαιτέρω εφαρμογή της αναθεωρητικής της πολιτικής στα Βαλκάνια και στην Αν. Μεσόγειο, εις βάρος των αμερικανικών συμφερόντων και της ευρωατλαντικής αρχιτεκτονικής ασφαλείας εν γένει».
Πηγή Sputniknews

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ