Οι Δυτικοί διατηρούν αμείωτη την αποφασιστικότητά τους να απαντήσουν με αυστηρότητα στη φερόμενη χημική επίθεση την οποία αποδίδουν στο καθεστώς του Μπασάρ αλ-Ασαντ, με αποτέλεσμα να πλανάται η απειλή πραγματοποίησης στρατιωτικών πληγμάτων στη Συρία μετά και το ρωσικό βέτο στον ΟΗΕ.
Η αντιπαράθεση ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Ρωσία σχετικά με το συριακό ζήτημα έχει σκληρύνει: η Μόσχα, που υποστηρίζει τη Δαμασκό, αντέταξε την Τρίτη στο Συμβούλιο Ασφαλείας το βέτο της σ’ ένα αμερικανικό σχέδιο απόφασης, με στόχο τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου μηχανισμού έρευνας σχετικά με τη χρήση χημικών όπλων στη Συρία.
Ομως από την άλλη πλευρά, οι Δυτικοί, με πρώτες τις ΗΠΑ και τη Γαλλία, ενίσχυσαν την αποφασιστικότητά τους αφού είχαν ήδη διατυπώσει με σαφήνεια την απειλή για στρατιωτικά αντίποινα.
«Η Γαλλία θα κάνει τα πάντα εναντίον της χημικής ατιμωρησίας» διαβεβαίωσε ο Γάλλος πρεσβευτής, Φρανσουά Ντελάτρ. Θα ανακοινώσει «μέσα στις προσεχείς ημέρες» την «απόφαση» για την απάντησή της, σε συντονισμό με τις ΗΠΑ και τη Βρετανία, διευκρίνισε στο Παρίσι ο πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν.
Μέσα σ’ αυτόν τον διπλωματικό αναβρασμό, ο Ντόναλντ Τραμπ και η Βρετανή πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, «συμφώνησαν» επίσης, στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας τους, «να μην αφήσουν να συνεχιστεί η χρήση χημικών όπλων», ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.
Ο Αμερικανός πρόεδρος, που από την πλευρά του είχε υποσχεθεί την περασμένη Δευτέρα πως θα λάβει «πολύ σύντομα» μια απόφαση, ματαίωσε ένα ταξίδι που επρόκειτο να κάνει στο τέλος της εβδομάδας στο Περού, για να συνεχίσει να διαχειρίζεται το συριακό ζήτημα, ενισχύοντας έτσι το αίσθημα ότι επίκειται κάποια δράση.
Στο Συμβούλιο Ασφαλείας, ανταγωνιστικό σχέδιο απόφασης που παρουσιάσθηκε την Τρίτη από τους Ρώσους, δεν συγκέντρωσε αρκετές ψήφους για να υιοθετηθεί.
Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στον ΟΗΕ, Βασίλι Νεμπένζια, δικαιολόγησε το 12ο ρωσικό βέτο μέσα σε επτά χρόνια μιας σύγκρουσης που έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 350.000 ανθρώπους, λέγοντας ότι «το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν πρέπει να παρασυρθεί σε περιπέτειες».
Και η Ρωσία, τα στρατεύματα της οποίας βρίσκονται στο συριακό έδαφος, προειδοποίησε πως μια αμερικανική στρατιωτική επέμβαση θα ήταν «πολύ, πολύ επικίνδυνη».
«Κατάσταση συναγερμού»
Ο διεθνής Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Οπλων (ΟΑΧΟ), στον οποίο δόθηκε εντολή να διεξαγάγει έρευνες σχετικά με τη φερόμενη επίθεση, αλλά ο οποίος δεν έχει την ευθύνη να ταυτοποιήσει τους υπεύθυνους, ανακοίνωσε την αποστολή, «σε λίγο», μιας ομάδας στη Συρία για να ρίξει φως σ’ αυτό που συνέβη στη Ντούμα.
Σύμφωνα με τα Λευκά Κράνη, τους διασώστες που επιχειρούν στις περιοχές των ανταρτών, και την ιατρική μη κυβερνητική οργάνωση Συριακή Αμερικανική Ιατρική Εταιρεία, περισσότεροι από 40 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους το Σάββατο σ’ αυτό το ύστατο προπύργιο των ανταρτών στην Ανατολική Γούτα, στις πύλες της Δαμασκού, ενώ περισσότεροι από 500 τραυματίες χρειάσθηκαν περίθαλψη, κυρίως για «αναπνευστικές δυσκολίες».
Ο ΟΑΧΟ προσκλήθηκε από τη Δαμασκό που, όπως η Μόσχα, αρνείται πως έγινε μια τέτοια χημική επίθεση. Σύμφωνα με διπλωμάτες, αυτό μπορεί να επιτρέψει στη συριακή εξουσία να καθυστερήσει ενδεχόμενα δυτικά πλήγματα.
Όμως, μολονότι χαιρέτισε την αποστολή εμπειρογνωμόνων, η Ουάσιγκτον επέμεινε να μην συνδέσει την έρευνά τους με την αμερικανική απάντηση.
«Οι ΗΠΑ έχουν τους δικούς τους μηχανισμούς», «ξέρουμε ότι χρησιμοποιήθηκε ένα χημικό προϊόν έστω κι αν δεν ξέρουμε με βεβαιότητα ποιο», δήλωσε η εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματίας, Χέδερ Νάουερτ.
Πέρα από τα ενδεχόμενα πλήγματα κατά του καθεστώτος, οι προειδοποιήσεις του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος δήλωσε πως η Δαμασκός, αλλά και οι υποστηρικτές της, η Ρωσία και το Ιράν, θα πρέπει «να πληρώσουν βαρύ τίμημα», αναβίωσαν το κλίμα του Ψυχρού Πολέμου που ενισχύεται όλο και περισσότερο. Η Μόσχα και η Τεχεράνη κατηγορούν την Ουάσιγκτον ότι αναζητεί ένα «πρόσχημα» για να πλήξει τη συριακή εξουσία.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ