11.9 C
Athens
Παρασκευή, 13 Δεκεμβρίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΠΡΩΤΗΣΕΛΙΔΑΑλ. Τσίπρας - 82η ΔΕΘ: «Ραντεβού του χρόνου, με την Ελλάδα εκτός...

Αλ. Τσίπρας – 82η ΔΕΘ: «Ραντεβού του χρόνου, με την Ελλάδα εκτός μνημονίων και επιτροπείας»

Από το Grexit στο Grinvest

 

Ραντεβού του χρόνου, στην 83η ΔΕΘ την οποία θα εγκαινιάσει με την Ελλάδα εκτός μνημονίων και της ασφυκτικής επιτροπείας, έδωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κλείνοντας την ομιλία του στην τελετή εγκαινίων της 82ης Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης».
«Σε ένα χρόνο από τώρα να είμαστε όλοι καλά, ελπίζω να σας ξαναδώ όλες και όλους εδώ στα εγκαίνια της 83ης ΔΕΘ» είπε ο πρωθυπουργός και συνέχισε: «Θα υπάρχει, όμως, μια μεγάλη διαφορά. Η χώρα, μετά από 8, δυστυχώς, ολόκληρα χρόνια, θα εγκαινιάζει τη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης εκτός μνημονίων και εκτός ασφυκτικής επιτροπείας. Αυτός είναι ο στόχος μας. Αυτό είναι το σχέδιο μας και είμαστε αποφασισμένοι να το καταφέρουμε. Είμαστε αποφασισμένοι να ξαναστηθεί αυτή χώρα στα πόδια της. Και θα κάνουμε ότι είναι απαραίτητο για να μπορούμε του χρόνου εδώ να συζητάμε, να διαφωνούμε, διότι δεν πετύχουμε όλοι την ίδια άποψη για το πως πρέπει να στηθεί στα πόδια της αυτή η χώρα και πως θέλουμε να οργανώσουμε το μέλλον. Πρωταρχικός στόχος και προϋπόθεση, όμως, είναι να τα καταφέρουμε. Και είμαι βέβαιος ότι θα τα καταφέρουμε. Του χρόνου εδώ θα συζητάμε για το πως θα οργανώσουμε το μέλλον για το πως θα σχεδιάσουμε και θα υλοποιήσουμε όλοι μαζί την Ελλάδα της νέας εποχής. Ετσι πρέπει να γίνει και έτσι θα γίνει».
Ο κ. Τσίπρας άρχισε την ομιλία του με αναφορά στην Κίνα που είναι η τιμώμενη χώρα στη φετινή διοργάνωση, καλωσόρισε τις κινεζικές εταιρίες που συμμετέχουν σε αυτή και στη συνέχεια παρουσίασε τον στόχο της κυβέρνησης για οριστική έξοδο από την κρίση τον Αύγουστο του 2018 και ανέλυσε το σχέδιο με το οποίο θα το καταφέρει.
Ξεκαθάρισε ότι ήρθε στα εγκαίνια της 82ης ΔΕΘ με σκοπό να μην μιλήσει για το χθες, τις πολιτικές διαφορές, ούτε για ευθύνες προηγούμενων κυβερνήσεων, κομμάτων ή προσώπων, αλλά να τολμήσει να μιλήσει «για το αύριο, που θέλουμε, μας αξίζει, και μπορούμε να έχουμε», για το «μεγάλο στοίχημα», που, όπως είπε, είναι «να σχεδιάσουμε το μέλλον μαζί, να οργανώσουμε το μέλλον για τους πολλούς».
Ενα μεγάλο μέρος του πληθυσμού σταμάτησε να ονειρεύεται ή να ψάχνει το όνειρο του στο εξωτερικό κι αυτό πρέπει να τελειώσει, επισήμανε ο πρωθυπουργός, λέγοντας πως «αυτό πρέπει να τελειώσει και θα τελειώσει γιατί μπροστά μας πια ανοίγεται ένας καινούργιος δρόμος. Με νέες προκλήσεις και νέες δυσκολίες. Αλλά και με νέες, τεράστιες δυνατότητες».
Η κυβέρνηση, είπε ο κ. Τσίπρας, δεν πρόκειται να επιτρέψει την επιστροφή της Ελλάδας στο παρελθόν που τη χρεοκόπησε και χρέος της είναι να δημιουργήσει «την Ελλάδα της δημοκρατίας, του σχεδιασμού, του κοινωνικού ελέγχου, της ισότητας και της ισονομίας, την Ελλάδα του κοινωνικού κράτους, της δίκαιης ανάπτυξης, της σταθερότητας και της εμπιστοσύνης».
Η οικονομία ανακάμπτει-αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα θετικά στοιχεία για την ελληνική οικονομία και σημείωσε:
– Είναι πια γεγονός που κανείς δε μπορεί να αμφισβητήσει, το αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον για την χώρα μας.
Κι αυτό δεν είναι ούτε τυχαίο, ούτε συγκυριακό.
– Η εικόνα της Ελλάδας έχει αλλάξει ριζικά προς το καλύτερο.
– Τα σημάδια ανάκαμψης και αντιστροφής της υφεσιακής πορείας είναι πλέον εμφανή και σε μας, αλλά και στις αγορές, και στους εταίρους.
Και οι δηλώσεις που το αναγνωρίζουν είναι πλέον καθημερινές.
– Τα πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν ότι η χώρα κινήθηκε με θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης που αναμένονται κοντά στο 2%.
– Οι θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης, αποτελούν εξαιρετικό οιωνό, αν συνυπολογιστεί στην εξίσωση ότι μιλάμε για δυο χρόνια στα οποία επήλθε μια πρωτοφανής δημοσιονομική προσαρμογή.
– Για δυο συνεχόμενα έτη υπερκαλύψαμε τους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων. Αυτό ενισχύει τη διαπραγματευτική μας θέση, και δημιουργεί χειροπιαστές προϋποθέσεις, για την ελάφρυνση των βαρών, που συμπιέζουν την ελληνική οικονομία.
– Ο οδικός χάρτης για την απομείωση και τη βιωσιμότητα του χρέους προσφέρει τη σιγουριά ότι είμαστε πια σε θέση, με σταθερά βήματα, να ξεφύγουμε οριστικά από την παγίδα της επιτροπείας και της καταστροφικής λιτότητας. Ποιος δεν καταλαβαίνει πόσο μεγάλη, επαναστατική, τολμώ να πω, σημασία έχει μια τέτοια εξέλιξη;
– Και η πρώτη επιτυχημένη έξοδος στις αγορές μεταλλάσσει ήδη τις ελπίδες σε βεβαιότητα.
– Τα στοιχεία λοιπόν λένε, ότι οι εξαγωγές το πρώτο εξάμηνο του 17 αυξήθηκαν κατά 18% και είναι η υψηλότερη επίδοση από το 2001.
Κάτι που προοιωνίζεται τη σταδιακή μετάβαση σε ένα εξωστρεφές παραγωγικό μοντέλο.
– Ο γενικός δείκτης βιομηχανικής παραγωγής κατέγραψε αύξηση 6% το πρώτο εξάμηνο του 2017, ενώ η μεταποιητική δραστηριότητα κατέγραψε τον Ιούλιο και τον Αύγουστο τον υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης από το 2008.
– Οι άμεσες ξένες επενδύσεις το 16 σημείωσαν υψηλό δεκαετίας και το 17 αναμένεται περαιτέρω βελτίωση, καθώς ήδη το πρώτο τετράμηνο έχουμε εισροή 1.4 δισ. ευρώ στην ελληνική οικονομία.
– Η πρόσφατη επίσκεψη του Προέδρου Μακρόν, η επίσκεψη του Προέδρου Ομπάμα, του Ρώσου Προέδρου, Β. Πούτιν, και φυσικά οι δύο επισκέψεις μου στην Κίνα, αποδεικνύουν ότι η χώρα αναβαθμίζεται και γίνεται πάλι στρατηγικός εταίρος, των σημαντικότερων οικονομικών δυνάμεων του πλανήτη.
Από το Grexit στο Grinvest
Ο κ. Τσίπρας διηγήθηκε τη συζήτηση που είχε με έναν Γάλλο επιχειρηματία, από αυτούς που συνόδεψαν τον Πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, στην επίσκεψη του στην Αθήνα. Η συζήτηση έγινε στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», όταν πήγε να αποχαιρετίσει τον κ. Μακρόν και ο επιχειρηματίας του είπε: «Σήμερα με τον Γάλλο Πρόεδρο πετύχατε κάτι πολύ σημαντικό. Καταφέρατε στη συνείδηση των Γάλλων, αλλά πιστεύω και ολόκληρης της Ευρώπης να μετατρέψετε το βασικό χαρακτηριστικό που προσδιόρισε τα τελευταία χρόνια την Ελλάδα, να μετατρέψετε το Grexit σε Grinvest. Δηλαδή το χαρακτηριστικό της Ελλάδας (Gr) να συνοδεύεται από τη λέξη επενδύσεις και όχι με τη λέξη έξοδος».
Σχέδιο και συγκροτημένες αναπτυξιακές πολιτικές
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η μετάβαση από την εποχή του Grexit στην εποχή του Grinvest δεν έγινε με τον αυτόματο πιλότο.
Γίνεται με σχέδιο και συγκροτημένες αναπτυξιακές πρωτοβουλίες, οι οποίες είναι οι εξής:
– Στο πλαίσιο του νέου αναπτυξιακού νόμου, ολοκληρώνεται η αξιολόγηση σχεδόν 800 νέων επενδυτικών σχεδίων ύψους 2 δισ. ευρώ.
Οι επενδύσεις αυτές, σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε στο παρελθόν, αφορούν, κυρίως, στους κλάδους της αγροδιατροφής, της βιομηχανίας και της μεταποίησης.
Αφορούν δηλαδή στην ενίσχυση παραγωγικών δραστηριοτήτων του δευτερογενούς τομέα.
Και για πρώτη φορά ο νέος Νόμος προσανατολίζεται στην ενίσχυση και μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Γιατί είναι οι μικρομεσαίοι που έχουν κατά κύριο λόγο πληγεί από την κρίση όλα αυτά τα χρόνια!
– Στον τομέα των Συμπράξεων Δημόσιου – Ιδιωτικού Τομέα, υπογράφτηκαν 12 συμβάσεις έργων, συνολικού ύψους 635 εκατ. ευρώ.
– Στον τομέα της ψηφιακής οικονομίας, η ανάπτυξη δικτύου οπτικών ινών, με επενδύσεις πάνω από 500 εκατ. ευρώ, θα έχει πολλαπλασιαστικά οφέλη για πολίτες και επιχειρήσεις, δρώντας ως επιταχυντής της ανάπτυξης.
Βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος
Προς την κατεύθυνση της βελτίωσης του επιχειρηματικού κλίματος η κυβέρνηση υλοποιεί πολύ συγκεκριμένες παρεμβάσεις, είπε ο πρωθυπουργός:
– Πρώτον απλοποιήσαμε την αδειοδότηση, κι αυτό καλύπτει ήδη περίπου το 30% της επιχειρηματικής δραστηριότητας, ιδίως στον τομέα της μεταποίησης, του τουρισμού, και της υγείας. Σημειώστε ότι περισσότερες από 11.000 επιχειρήσεις έχουν επωφεληθεί από αυτό το νέο σύστημα αδειοδότησης. Το ποσοστό θα φτάσει σύντομα στο 53% της επιχειρηματικής δραστηριότητας, με την επέκταση στους τομείς των logistics και του εξορυκτικού κλάδου.
– Δεύτερον, με σημαντικό νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, αναμορφώνονται οι μηχανισμοί εποπτείας και ελέγχου της αγοράς.
Στόχος είναι η υιοθέτηση των βέλτιστων ευρωπαϊκών πρακτικών, και κοινής μεθοδολογίας σε όλες τις ελεγκτικές αρχές.
– Τρίτον, με το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα όλα πλέον γίνονται ηλεκτρονικά: Η αδειοδότηση, η καταγραφή του ελέγχου, η συνολική εποπτεία της αγοράς.
– Η Ελλάδα για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, είναι η πρώτη χώρα στην απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ. Αυτό σημαίνει εισροή πόρων 11 δισ. ευρώ για την ελληνική οικονομία, στους τομείς της ενέργειας, των μεταφορών, της επιχειρηματικής καινοτομίας και της ανάπτυξης του ανθρώπινου δυναμικού.
– Το εθνικό σκέλος του Προγράμματος δημοσίων επενδύσεων αυξήθηκε για 2η συνεχή χρονιά και μάλιστα κατά 25%, και έφτασε στο 1 δισ. ευρώ.
– Στη συμφωνία του μεσοπρόθεσμου προβλέπεται αύξηση στο 1,5 δισ. ευρώ μέχρι το 2020 για υποδομές αγροτικής παράγωγης και προγράμματα ενεργειακής εξοικονόμησης κτιρίων.
– Με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων υπογράψαμε τις μεγαλύτερες συμφωνίες των τελευταίων 5 ετών, που θα αποφέρουν επιπλέον ρευστότητα 2 δισ. ευρώ μέσα στο 2017, ενώ προετοιμάζουμε με την ΕΤΕπ έργα ύψους 7 δισ. ευρώ για την επόμενη τριετία.
– Από την αξιοποίηση των συμφωνιών με την EBRD και το σχέδιο Γιούνκερ, 2 δισ. ευρώ διοχετεύτηκαν σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
– Ενώ ενεργοποιούνται νέα, στοχευμένα χρηματοδοτικά εργαλεία που μέσω μόχλευσης κινητοποιούν πολλαπλάσιους πόρους ύψους 3 δισ. ευρώ.
Οπως το Ταμείο Επιχειρηματικότητας 2, το Εquifund, το νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ οίκον», το ταμείο υποδομών, και το ταμείο μικροπιστώσεων.
Μέχρι το τέλος του χρόνου η ψήφιση του πλαισίου για χορήγηση μικροπιστώσεων
Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι ειδικά για τις μικροπιστώσεις, η κυβέρνηση, μετά από σχετική μελέτη προετοιμάζει και θα ψηφίσει μέχρι τέλος του χρόνου το κατάλληλο νομοθετικό πλαίσιο για τη χορήγηση μικροπιστώσεων. «Οπως συμβαίνει σε όλη την Ευρώπη εδώ και χρόνια, για πρώτη όμως φορά στην Ελλάδα, δημιουργούμε το θεσμικό πλαίσιο και εξασφαλίζουμε τη χρηματοδότηση για την ενίσχυση 100.000 πολύ μικρών επιχειρήσεων. Οι οποίες θα έχουν πια εύκολη πρόσβαση σε μικρές πιστώσεις μέχρι 15.000 ευρώ για να ξεκινήσουν ή να βελτιώσουν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα», τόνισε.
Ταυτόχρονα, επεξεργάζεται το σχέδιο για την δημιουργία Αναπτυξιακής Τράπεζας, σε στενή συνεργασία και με το αντίστοιχο Γαλλικό ίδρυμα, που θα καλύψει χρηματοδοτικά κενά της πραγματικής οικονομίας, με προτεραιότητα τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα.
Για τις Τράπεζες είπε ότι με την κεφαλαιακή επάρκεια που πλέον διαθέτουν οφείλουν και μπορούν να παίξουν τον ρόλο τους ως βασικού μηχανισμού παροχής ρευστότητας χωρίς να επαναλάβουν τις υπερβολές του παρελθόντος.


Ολοκληρώθηκαν και παραδόθηκαν οι βασικοί οδικοί άξονες
«Μέσα σε δύο χρόνια καταφέραμε να ολοκληρώσουμε τους βασικούς οδικούς άξονες που είχαν αφεθεί στη μοίρα τους εδώ και δεκαετίες με τεράστιο κόστος για το ελληνικό δημόσιο. Δεν χρειάζεται να πω πολλά εδώ στη Θεσσαλονίκη για αυτό. Τα λόγια είναι περιττά. Τα έργα μιλούν από μόνα τους.
Το μεγαλύτερο ανέκδοτο της Πόλης, το μετρό της Θεσσαλονίκης επιτέλους τελειώνει.
Ενώ όσοι ήρθατε οδικώς διαπιστώσατε και μόνοι σας τη μεγάλη αλλαγή» είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: «Δεν σταματάμε εδώ. Αναβαθμίζουμε τα λιμάνια, της Θεσσαλονίκης, της Καβάλας, της Αλεξανδρούπολης, καθιστώντας τη χώρα διαμετακομιστικό κόμβο για την ευρύτερη περιοχή και πύλη εισόδου για όλη την Ευρώπη».
Πυλώνας της ανάπτυξης ο τουρισμός
Για τον τουρισμό ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «ζωτικό παράγοντα αισιοδοξίας και ευρωστίας αποτελεί ένας από τους πυλώνες της ανάπτυξης, ο τουρισμός, ο οποίος κινείται με ρυθμούς ανάπτυξης πάνω από 7% ετησίως, διπλάσιους του μέσου όρου του παγκόσμιου τουρισμού που είναι 3-4%. Και συνεισφέρει 20 % στο ΑΕΠ και 1 εκατ. άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας. Αυτοί οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης ενίσχυσαν το επιχειρηματικό ενδιαφέρον και οδήγησαν σε πραγματική «έκρηξη» της επενδυτικής δραστηριότητας στον κλάδο».
Διαφορετικό μοντέλο στον αγροτικό τομέα
«Και στον αγροτικό τομέα ακολουθούμε ένα διαφορετικό μοντέλο οργάνωσης και σχεδιασμού» είπε ο πρωθυπουργός και σημείωσε: «Στόχος μας να ενισχυθεί η συνεταιριστική και συλλογική προσπάθεια, οι ομάδες παραγωγών, η επιχειρηματικότητα και η εξωστρέφεια. Το 2016, οι εξαγωγές των αγροτικών προϊόντων ανήλθαν στο 24% του συνόλου των εξαγωγών της χώρας, ενώ το 2014 το ποσοστό αυτό ήταν 19%. Κι αυτό, παρά τους δημοσιονομικούς περιορισμούς και το εμπάργκο της Ρωσίας. Το νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020 που αποτελεί το βασικό αναπτυξιακό εργαλείο, αναθεωρήθηκε και περιλαμβάνει πλέον κοινοτικούς και εθνικούς πόρους της τάξης των 6 δισ. ευρώ. Σε μόλις 18 μήνες από την έγκρισή του, περισσότερα από 3 δισ. ευρώ δημόσια δαπάνη, έχουν δεσμευτεί σε προκηρύξεις και συνεχιζόμενα έργα. Ενώ μέλημα μας είναι το προσεχές διάστημα να αντιμετωπίσουμε τη μάστιγα των ελληνοποιήσεων με ειδικό νόμο που θα φέρουμε στη βουλή, αλλά και τον -τελικά μη αποδοτικό- φόρο στο κρασί που δημιούργησε περισσότερα προβλήματα από όσα κατάφερε να λύσει».
Ανάπτυξη της Κοινωνικής Οικονομίας
Στον τομέα της Κοινωνικής Οικονομίας ο νέος νόμος που ψηφίστηκε τον Οκτώβριο του 2016, άνοιξε το πεδίο, πέραν των γνωστών μέχρι σήμερα ΚΟΙΝΣΕΠ, έβαλε κανόνες, και διαμόρφωσε εκείνο το περιβάλλον ώστε η Κοινωνική Οικονομία να μην απευθύνεται μόνο στις ευάλωτες ομάδες, αλλά σε όλους τους πολίτες και σε όλες τις παραγωγικές δραστηριότητες. Μέσα σε διάστημα μόλις 6 μηνών, συστάθηκαν 206 νέες Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις και Συνεταιρισμοί Εργαζομένων. Τον Οκτώβριο ενεργοποιείται το Ταμείο Κοινωνικής Οικονομίας, με αρχικό κεφάλαιο 25 εκατ. ευρώ που αποκλείονται από το τραπεζικό δανεισμό, με χρηματοδοτικά προϊόντα (μικροδάνεια, εγγυήσεις μεγαλύτερων δανείων, εγγυητικές επιστολές). Μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουν δημιουργηθεί σε όλη τη χώρα 100 Κέντρα Πληροφόρησης και Στήριξης των κοινωνικών συνεταιριστικών εγχειρημάτων.
Μεταρρυθμίσεις στο δημόσιο τομέα-όραμα μας το ψηφιακό δημόσιο
«Στη λειτουργία του δημόσιου τομέα, προχωράμε επίσης σε μεταρρυθμίσεις που κανένας άλλος δε τόλμησε τα τελευταία χρόνια» τόνισε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: «Βασικός άξονας της στρατηγικής μας είναι και εδώ η διαμόρφωση νέων θεσμών.
– Η οργάνωση διαδικασιών και μηχανισμών ελέγχου που θα εγγυώνται την προστασία και εξυπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος.
– Στρατηγικός μας στόχος λοιπόν είναι ένα δημόσιο στο οποίο θα έχουν πρόσβαση με ισότιμους όρους όλοι οι πολίτες.
– Ενα δημόσιο αρωγός στην μεγάλη προσπάθεια της ανάκαμψης και του νέου παραγωγικού μοντέλου που θέλουμε να οικοδομήσουμε.
– Το νέο αξιοκρατικό σύστημα επιλογής προϊσταμένων, η σύσταση του μητρώου επιτελικών στελεχών, το ενιαίο σύστημα κινητικότητας, είναι καίριες τομές.
– Οραμά μας το «ψηφιακό δημόσιο του 2020».
– Οι συναλλαγές του πολίτη με τις δημόσιες υπηρεσίες να ολοκληρώνονται ηλεκτρονικά, μέσω κινητού ή ηλεκτρονικού υπολογιστή.
Και αυτό θα είναι το μεγαλύτερο βήμα εκσυγχρονισμού της χώρας.
Ανάπτυξη για τους πολλούς και όχι για τους λίγους.
Αναφερόμενος στην ανάπτυξη ο κ. Τσίπρας μίλησε για δίκαιη ανάπτυξη και απευθυνόμενος στον μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Ανθιμο είπε πως θα συμφωνήσει πως «αν παράγουμε δέκα χιτώνες, δεν είναι ούτε οικονομικά αποτελεσματικό, ούτε κοινωνικά λειτουργικό, ούτε ηθικά δίκαιο, να απολαμβάνουν τους εννιά οι ελάχιστοι, και οι πολλοί να ξεπαγιάζουν με τα κουρέλια του ενός χιτώνα». «Αυτό θέλουμε να τελειώσει, πρέπει να τελειώσει, και θα τελειώσει. Και κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να διασφαλιστεί στην πράξη αυτό το δικαίωμα», δήλωσε ο πρωθυπουργός.
Προτεραιότητα στους νέους
Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η στήριξη των νέων είναι προτεραιότητα της κυβέρνησης και σημείωσε πως μέλημα της είναι:
Η μείωση της ανεργίας. Το 2014 η ανεργία ήταν κοντά στο 27%. Σήμερα έχει μειωθεί στο 21,2%. Κάθε χρόνο υποχωρεί 2 μονάδες. Ενώ μέχρι το 2015 αυξανόταν 1,5 μονάδα τον χρόνο. Από τον Ιανουάριο 2015, μέχρι τον Δεκέμβριο 2016, έχουν δημιουργηθεί 213.000 νέες θέσεις εργασίας. Και φέτος, έως τον Ιούλιο, δημιουργήθηκαν 263.000 νέες θέσεις εργασίας. Πρόκειται για αριθμό ρεκόρ για τα τελευταία 16 χρόνια. Και η ανεργία των νέων υποχώρησε κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με το 2014.
Μεταρρύθμιση της πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας
Σχετικά με τις παρεμβάσεις στον τομέα της Υγείας επισήμανε:
– Το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε τον Αύγουστο, προβλέπει την δημιουργία 239 Τοπικών Μονάδων Υγείας σε 65 αστικές περιοχές της χώρας.
– Παράλληλα δίνουμε αγώνα για την κάλυψη των τεράστιων κενών σε προσωπικό.
– Από το 2015 έχουν προστεθεί στο ΕΣΥ πάνω από 9.000 γιατροί, νοσηλευτικό και λοιπό παραϊατρικό και διοικητικό προσωπικό.
Οι 2.500 μόνιμο προσωπικό.
– Βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαδικασίες για τη στελέχωση με επιπλέον 9.500 άτομα το επόμενο διάστημα.
Μεταρρύθμιση στην Παιδεία


«Στον τομέα της Παιδείας, εισάγουμε βαθιές τομές απέναντι σε αντιδραστικές και αναχρονιστικές αντιλήψεις του εδραιωμένου στάτους κβο.
Με τον προϋπολογισμό του 2017, για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, αυξήθηκαν οι δημόσιες δαπάνες για την εκπαίδευση.
Τα σχολεία άνοιξαν κανονικά, χωρίς προβλήματα, επίσης για πρώτη φορά.
Και το ίδιο θα γίνει και φέτος», είπε ο πρωθυπουργός και συνέχισε: «Η μεγάλη όμως μεταρρύθμιση θα είναι η ριζική αναβάθμιση του ρόλου του Λυκείου, και ο τρόπος πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Μειώνονται ριζικά τα μαθήματα στην Β’ και Γ’ Λυκείου και αυξάνονται οι ώρες διδασκαλίας στο σχολείο των μαθημάτων στα οποία θα κρίνεται ο μαθητής. Ετσι ώστε τα σχολεία μας να πάψουν να είναι απλά πάρεργο των φροντιστηρίων και η εκπαιδευτική διαδικασία να αποκτήσει περιεχόμενο. Με το νόμο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση μπαίνουν φραγμοί σε αυθαιρεσίες και απορρυθμίσεις που γεννούσε και ενίσχυε ένα νεοφιλελεύθερης έμπνευσης θεσμικό καθεστώς. Ενώ, επιπλέον, δίνεται για πρώτη φορά η δυνατότητα σε φοιτητές που ικανοποιούν τα ακαδημαϊκά κριτήρια για εισαγωγή στα μεταπτυχιακά προγράμματα, αλλά δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώνουν δίδακτρα, να εγγράφονται δωρεάν.
Κοινωνικό αποτύπωμα στην ψηφιακή πολιτική
«Ακόμη και στη ψηφιακή μας πολιτική είναι έντονο το κοινωνικό «αποτύπωμα» των παρεμβάσεων μας, είπε ο πρωθυπουργός. «410.000 Ελληνες αποκτούν δωρεάν δορυφορική πρόσβαση στα ελληνικά κανάλια σε όλες τις περιοχές της χώρας που δεν έχουν ψηφιακό σήμα. Ταυτόχρονα, 14.500 νοικοκυριά σε 47 νησιά μας και 72.000 πρωτοετείς φοιτητές αποκτούν Ιντερνετ υψηλών ταχυτήτων, δωρεάν ή με σημαντική επιδότηση. Και ήδη, σχεδιάζονται αντίστοιχες παροχές και σε άλλες ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, όπως τα Ατομα με Ειδικές Ανάγκες.
Στο στόχαστρο η ανεργία των νέων
Η κυβέρνηση δίνει τη μάχη για την καταπολέμηση της ανεργίας στους νέους, είπε ο πρωθυπουργός και παρατήρησε:
– Κύριος δρόμος για την αντιμετώπιση της ανεργίας είναι η τόνωση της ανάπτυξης και η αξιοποίηση του θετικού μομέντουμ της ελληνικής οικονομίας. Με συγκεκριμένο όμως σχεδιασμό για τη στήριξη της νεανικής και νεοφυούς επιχειρηματικότητας.
– Με ρήτρα εργασίας σε όλα τα προγράμματα του ΕΣΠΑ για τη διατήρηση των υπαρχουσών και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
– Με την κάλυψη ασφαλιστικού και μισθολογικού κόστους για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας από όλα τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα.
– Επιπλέον, για την αντιμετώπιση της ανεργίας υλοποιούμε Προγράμματα Εγγυημένης Απασχόλησης στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, κυρίως στους ΟΤΑ. Από την αρχή του χρόνου μέχρι και τον Σεπτέμβριο, θα έχουν ενταχθεί σε αυτά τα προγράμματα περίπου 75.000 ωφελούμενοι. Συνολικά, μέχρι το τέλος του χρόνου, θα έχουν καλύψει 120.000 ανέργους.
– Επίσης επεκτάθηκε η διάρκεια των κοινωφελών προγραμμάτων, από 5 σε 8 μήνες, για να δοθεί η δυνατότητα στον εργαζόμενο, μετά τη λήξη του προγράμματος να ενταχθεί στο επίδομα ανεργίας.
– Κατοχυρώνονται πλέον τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων στη Κοινωφελή Εργασία.
– Με το νόμο του υπουργείου Εργασίας που ψηφίστηκε πριν λίγες μέρες αντιμετωπίζονται αποφασιστικά και κάθετα τα φαινόμενα αδήλωτης, υποδηλωμένης και απλήρωτης εργασίας. Υιοθετούνται ρυθμίσεις ενάντια σε κάθε μορφή εργοδοτικής αυθαιρεσίας και σε παγιωμένες καταχρηστικές πρακτικές.
Δημιουργούνται έτσι οι προϋποθέσεις για συνολική βελτίωση της αγοράς εργασίας.
Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι σε λίγες μέρες τίθεται σε εφαρμογή ένα μεγάλο πρόγραμμα επιδότησης των ασφαλιστικών εισφορών για όσους εργοδότες επιλέξουν να μετατρέψουν τον απασχολούμενο σε αυτούς με μπλοκάκι σε μισθωτό. Το πρόγραμμα είναι συνολικού προϋπολογισμού 156 εκατ. ευρώ και από αυτό θα ωφεληθούν περισσότεροι από 40.000 εργαζόμενοι. Ιδιαίτερα οι νέοι σε ηλικία. Ακόμα, το αμέσως επόμενο διάστημα θα υλοποιηθεί πρόγραμμα για την ενίσχυση εργαζομένων που βρίσκονται απλήρωτοι για μεγάλο διάστημα, είναι σε επίσχεση εργασίας, ή απασχολούνται σε κλάδους με φθίνουσα πορεία. Το πρόγραμμα είναι συνολικού προϋπολογισμού 100 εκατ. ευρώ και από αυτό θα ωφεληθούν περισσότεροι από 50.000 εργαζόμενοι.
Για την αντιμετώπιση της φυγής νέων επιστημόνων στο εξωτερικό καταρτίζεται λίστα με τους ερευνητές επιχειρηματίες εξωτερικού και επιδιώκεται η ενημέρωση τους για πιθανές ευκαιρίες δραστηριοποίησης στην Ελλάδα, με στόχο να δημιουργηθούν επιχειρηματικά δίκτυα. Αξιοποιούνται 330 εκατ. ευρώ μέσω ΕΣΠΑ για υποτροφίες σε διδακτορικούς, άπορους φοιτητές, και μεταδιδακτορικούς ερευνητές, για τη δημιουργία ερευνητικών ομάδων. Ταυτόχρονα το ΕΠΑΝΕΚ επιλέγει καινοτόμες νεοφυείς επιχειρήσεις αποφοίτων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και τις χρηματοδοτεί 100%. Χρηματοδοτείται η σύμπραξη επιχειρήσεων με ερευνητικούς φορείς για την προαγωγή επενδύσεων στην έρευνα και την καινοτομία με 280 εκατ. ευρώ μέσω του εμβληματικού προγράμματος «ερευνώ-δημιουργώ-καινοτομώ». Πέρα όμως από αυτό, υλοποιούνται προγράμματα εργασίας για τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας, καθώς και τους απολυμένους νέους ηλικίας 18-29 ετών. Μια ειδική όμως πρωτοβουλία για τη καταπολέμηση της ανεργίας των νέων, είναι ένα νέο πρόγραμμα που θα υλοποιήσουμε άμεσα. Αφορά την επιχορήγηση της πρώτης πρόσληψης μισθωτού εργαζόμενου από ατομικές, εταιρικές ή συνεταιριστικές επιχειρήσεις. Και θα αφορά νέους, ηλικίας έως 34 ετών. Το οικονομικό κίνητρο είναι η επιχορήγηση για δώδεκα μήνες σημαντικού μέρους του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους του νεοπροσληφθέντος για πλήρη απασχόληση.
Σε ότι αφορά στη Θεσσαλονίκη ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι τήρησε τη δέσμευση του και λειτουργεί το Γραφείο πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη. «Είχα δεσμευτεί ότι το ενδιαφέρον μου για την Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα δεν θα περιορίζεται σε εθιμοτυπικές επισκέψεις. Αλλά θα μετουσιωθεί σε πραγματική προσπάθεια για την αναβάθμιση τόσο της πόλης όσο και της ευρύτερης περιοχής. Αποδείξαμε ότι το ενδιαφέρον μας για τη Θεσσαλονίκη είναι καθημερινό. Αυτό το χρόνο έγιναν πολλά εδώ και έχουμε ακόμη πολλά να κάνουμε. Η παρουσία μου εδώ, στην πόλη θα συνεχιστεί και θα ενταθεί .Και θα κάνουμε ακόμη περισσότερα από όσα έχουν ήδη γίνει. Το 2019 τα πρώτα τρένα θα κυκλοφορήσουν στις γραμμές του Μετρό. Ο ΟΑΣΘ πέρασε ήδη σε μια νέα εποχή με την αποιδιωτικοποίηση του και μπαίνει τέλος στη σκανδαλώδη ιστορία του και θα κριθεί όχι μόνο από την εκκαθάριση αλλά και από την εξυπηρέτηση των πολιτών. Η Επένδυση στον ΟΛΘ ολοκληρώθηκε, δημιουργώντας ευρύτερες αναπτυξιακές δυνατότητες για όλη τη χώρα. Η μεγάλη πρόοδος στη σιδηροδρομική ΠΑΘΕ και φυσικά τη σιδηροδρομική Εγνατία που θα συνδέσει την Ελλάδα με τους βόρειους γείτονες μας και τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας, μετατρέπουν τη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα σε επίκεντρο των Βαλκανίων. Αλλά δεν ήταν μόνο αυτά. Η απόδοση του Προβλήτα 1 του λιμανιού στο λαό της πόλης. Η παραχώρηση του πρώην στρατοπέδου του Παύλου Μελά, στη τοπική κοινωνία, όπως ακριβώς θα γίνει στη συνέχεια και με τη παραχώρηση του στρατοπέδου Κόδρα. Και έχουμε μπροστά μας πολλά ακόμη. Το έργο για το εμπορευματικό κέντρο της Θεσσαλονίκης, τα νέα κτίρια σχολείων στη δυτική Θεσσαλονίκη, τα έργα για την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων, την ανάπλαση του χώρου της Διεθνούς Εκθεσης και άλλα πολλά. Νομίζω λοιπόν ότι το ενδιαφέρον αποδεικνύεται με πράξεις».
Πριν την ομιλία του πρωθυπουργού χαιρετισμό στην τελετή εγκαινίων απηύθυναν η υφυπουργός Μακεδονίας – Θράκης, Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά και ο πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo, Τάσος Τζήκας.
Παραβρέθηκαν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Πάνος Καμμένος, αρκετοί υπουργοί, αναπληρωτές και υφυπουργοί, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, Δήμαρχοι περιφερειακών Δήμων και εκπρόσωποι παραγωγικών και άλλων φορέων, με αισθητή την παρουσία Κινέζων, αλλά και των προέδρων 25 Εθνικών Πρακτορείων Ειδήσεων και 15 δημοσιογράφων από την Κίνα, οι οποίοι πήραν μέρος στο Φόρουμ που οργανώνει σήμερα Κυριακή στις 10 το πρωί το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.
Νίκος Ρούμπος

 

 

Ηταν δίκαιο και έγινε πράξη
Με τη φράση «ήταν δίκαιο και έγινε πράξη» ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε σε μια σειρά παρεμβάσεων της κυβέρνησης για την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, λέγοντας:
– Εξασφαλίστηκε η καθολική και ισότιμη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των πολιτών, ανεξάρτητα από εργασία, ασφάλιση και εισόδημα.
Με τον νόμο για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ανασφάλιστων, περίπου ενάμισι εκατομμύριο συμπολίτες μας νοσηλεύονται δωρεάν στα δημόσια νοσοκομεία.
Ηταν δίκαιο και έγινε!
– Με τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, ο γόρδιος δεσμός της υπερχρέωσης των μικρομεσαίων και μικρών επιχειρήσεων προς τις τράπεζες και το δημόσιο, επιτέλους αρχίζει να λύνεται.
Ηταν δίκαιο και έγινε!
– Αντίστοιχη παρέμβαση επίκειται και για τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις των επιχειρήσεων στα ασφαλιστικά ταμεία.
– Φροντίσαμε τη διασφάλιση της προστασίας της Πρώτης Κατοικίας.
Με τη επέκταση της εφαρμογή του νόμου Κατσέλη και τη νέα ρύθμιση, που έρχεται και θα παρατείνει την ισχύ του και μετά το τέλος του τρέχοντος έτους.
Ηταν δίκαιο και έγινε!
– Καταργήθηκε η ντροπιαστική ρύθμιση που επέβαλε αυτόφωρο για χρέη προς το δημόσιο, και τη δυνατότητα άσκησης ποινικών διώξεων για χρέη μέχρι 100.000 ευρώ.
Ηταν δίκαιο και έγινε!
– Αξιοποιήθηκε το υπερπλεόνασμα του 2016, με το εφάπαξ επίδομα -σε περίπου 1,6 εκατομμύρια χαμηλοσυνταξιούχους.
Παρά τις αντιδράσεις…
Ηταν δίκαιο και έγινε!
– Τα τελευταία 2,5 χρόνια, το υπουργείο Εργασίας και ο ΟΑΕΔ υποστήριξαν με τα προγράμματά τους συνολικά 220.000 ανέργους.
Ηταν δίκαιο και έγινε!
– Για τους συμπολίτες μας που χτυπήθηκαν βιαιότερα από την οικονομική κρίση, δημιουργήσαμε ένα δίχτυ ασφάλειας.
Από τις αρχές του 2017 υλοποιείται το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, συνολικού προϋπολογισμού 760 εκατ. ευρώ, για 700.000 δικαιούχους.
Ηταν δίκαιο και έγινε!
– Τα σχολικά γεύματα γίνονται θεσμός του ελληνικού σχολείου.
Από φέτος 120.000 μαθητές των δημοτικών σχολείων θα έχουν ένα ζεστό γεύμα κάθε ημέρα.
Και το 2019, τα μισά παιδιά όλων των δημοτικών και γυμνασίων της χώρας θα σιτίζονται δωρεάν.
Ενώ από τον Οκτώβρη, αφού ξεπεράστηκε σειρά δυσκολιών, θα υλοποιηθούν περίπου στο 70% των δημοτικών σχολείων της Θεσσαλονίκης.
Ηταν δίκαιο και έγινε!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ